Connect with us

technokrata

A világ leggyorsabb szilícium alapú fotonikai eszköze az Inteltől

Laptop

A világ leggyorsabb szilícium alapú fotonikai eszköze az Inteltől

Az Intel tudósai a szilíciumlapka-gyártási folyamatukkal jelentős előrelépést tettek az olyan vadonatúj, ˝tranzisztorszerű˝ eszközök előállítása terén, amelyek az adatot fénysugárrá alakítják.

Azáltal, hogy szabványos szilíciumlapkából állítható elő egy gyors fotonikai (száloptikai) modulátor, rendkívül alacsony költségű, nagy sávszélességű száloptikai kapcsolat alakítható ki PC-k, szerverek és egyéb elektronikai eszközök között, valamint a számítógépeken belül.

Amint a Nature mai kiadványa beszámolt róla, az Intel kutatói a fénysugarat két külön sugárra osztják, ahogy az áthalad a szilíciumlapkán, majd ezután egy vadonatúj, tranzisztorszerű eszköz segítségével az egyik fénysugarat elektromos töltéssel találják el, amely ˝fáziseltolódást˝ eredményez. Amikor a két fénysugár újra egyesül, a két ág között létrejött fáziseltolódás hatására a szilíciumlapkából kilépő fénysugár egy gigahertznél nagyobb frekvenciával kapcsol ki és be (egymilliárd bitnyi adat másodpercenként), a korábban elért sebességnél ötvenszer gyorsabban. A fény ki- és bekapcsolási mintája átalakítható az adatátvitelhez szükséges 1 és 0 értékké.

˝Ez egy fontos lépés olyan optikai eszközök előállítása felé, amelyek fénysebességgel tudnak adatokat mozgatni a számítógép belsejében˝ – mondta Patrick Gelsinger, az Intel vezető alelnöke és műszaki igazgatója. ˝Olyan újdonság, amely alapjaiban rázza meg az iparágat és lehetővé teszi más új eszközök és alkalmazások használatát. Gyorsabbá teheti az Internetet, sokkal gyorsabb nagy teljesítményű számítógépek előállítását és nagy sávszélességű alkalmazások használatát teszi lehetővé, mint például az ultra nagy felbontású megjelenítők vagy vizuális felismerőrendszerek˝.

A kereskedelmi optikai eszközök gyártásához a mai napig drága és egzotikus, bonyolult előállítású anyagokra volt szükség, így felhasználásuk olyan speciális piacokra korlátozott, mint például a távolsági hálózatok és a távközlés. A tény, hogy az Intel gyors szilícium alapú optikai modulátorokat állít elő 1 gigahertzet meghaladó teljesítménnyel, bizonyítja, hogy a szabványos szilíciumlapkák segítségével a nagy sávszélességű optikai eszközök előnyei a feldolgozás és kommunikációs alkalmazások sokkal szélesebb körében használhatók ki.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák