Connect with us

A világ leggyorsabb szilícium alapú fotonikai eszköze az Inteltől

Laptop

A világ leggyorsabb szilícium alapú fotonikai eszköze az Inteltől

Az Intel tudósai a szilíciumlapka-gyártási folyamatukkal jelentős előrelépést tettek az olyan vadonatúj, ˝tranzisztorszerű˝ eszközök előállítása terén, amelyek az adatot fénysugárrá alakítják.

Azáltal, hogy szabványos szilíciumlapkából állítható elő egy gyors fotonikai (száloptikai) modulátor, rendkívül alacsony költségű, nagy sávszélességű száloptikai kapcsolat alakítható ki PC-k, szerverek és egyéb elektronikai eszközök között, valamint a számítógépeken belül.

Amint a Nature mai kiadványa beszámolt róla, az Intel kutatói a fénysugarat két külön sugárra osztják, ahogy az áthalad a szilíciumlapkán, majd ezután egy vadonatúj, tranzisztorszerű eszköz segítségével az egyik fénysugarat elektromos töltéssel találják el, amely ˝fáziseltolódást˝ eredményez. Amikor a két fénysugár újra egyesül, a két ág között létrejött fáziseltolódás hatására a szilíciumlapkából kilépő fénysugár egy gigahertznél nagyobb frekvenciával kapcsol ki és be (egymilliárd bitnyi adat másodpercenként), a korábban elért sebességnél ötvenszer gyorsabban. A fény ki- és bekapcsolási mintája átalakítható az adatátvitelhez szükséges 1 és 0 értékké.

˝Ez egy fontos lépés olyan optikai eszközök előállítása felé, amelyek fénysebességgel tudnak adatokat mozgatni a számítógép belsejében˝ – mondta Patrick Gelsinger, az Intel vezető alelnöke és műszaki igazgatója. ˝Olyan újdonság, amely alapjaiban rázza meg az iparágat és lehetővé teszi más új eszközök és alkalmazások használatát. Gyorsabbá teheti az Internetet, sokkal gyorsabb nagy teljesítményű számítógépek előállítását és nagy sávszélességű alkalmazások használatát teszi lehetővé, mint például az ultra nagy felbontású megjelenítők vagy vizuális felismerőrendszerek˝.

A kereskedelmi optikai eszközök gyártásához a mai napig drága és egzotikus, bonyolult előállítású anyagokra volt szükség, így felhasználásuk olyan speciális piacokra korlátozott, mint például a távolsági hálózatok és a távközlés. A tény, hogy az Intel gyors szilícium alapú optikai modulátorokat állít elő 1 gigahertzet meghaladó teljesítménnyel, bizonyítja, hogy a szabványos szilíciumlapkák segítségével a nagy sávszélességű optikai eszközök előnyei a feldolgozás és kommunikációs alkalmazások sokkal szélesebb körében használhatók ki.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő