Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardware újdonságok a Suntól

Laptop

Hardware újdonságok a Suntól

A Sun Microsystems bemutatta két legújabb szervercsaládját, az új UltraSPARC IV processzorra épülő Sun Fire nagyvállalati szervereket, az AMD Opteron processzorra épülő, egyébként a világ leggyorsabb kétprocesszoros gépét, valamint a Sun Blade szerverbe építhető új kétprocesszoros pengegépét.

A új hardverek mellett bemutatkozott a megjelenése óta kiemelkedő piaci sikereket produkáló Java Enterprise System hamarosan megjelenő, már mobil portálelérést is kínáló második kiadása.

A nagyvállalatok számára kifejlesztett Enterprise (high-end) szerverek piacát az IDC világszinten 12-14 milliárd USD-ra becsüli. Bár az eladások ezen a piacon az elmúlt negyedévben jelentősen nem nőttek, a következő időszak tekintetében az IDC a világon 20 százalékos növekedést jósol.

A Sun erre a piaci potenciálra építve mutatta be az iparág első ˝Throughput Computing˝ rendszereit és a Sun Fire szervercsalád teljes frissítését. Az újdonság lényege, hogy a különféle generációs és sebességű UltraSPARC processzorok keverhetők ugyanazon a gépen belül. Ez a képesség a napjainkban egyre fontosabbá váló integrációs törekvéseket és a felhasználók korábbi befektetéseinek megőrzését segítik elő. Szintén fontos új képessége az új Sun Fire kiszolgálóknak az üzem közbeni csere lehetősége és a plug-and-play funkciók a dinamikus újrakonfigurálhatóság révén, valamint a clusterkezelés.

Az új szerverek mindegyike a Sun legújabb, két processzormagos, 1,05-1,2 gigahertzes UltraSPARC IV processzorait tartalmazza. A Sun Fire szervercslád új tagjai: a Sun Fire E2900 – max. 12 UltraSPARC IV processzorral és max. 96 GB memóriával a helyszűkében lévő rackes adatközpontok számára; a Sun Fire E4900, E6900 – egy közepes méretű, 12 processzoros osztályszintű szerver és egy nagy 24 processzoros szerver. Ideálisak adaközponti feladatokhoz (nagy adatbázisok, adattárház vagy szerverkonszolidáció); továbbá a Sun Fire E20K és E25K – a 36 és 72 processzoros szerverek a Sun szervercsaládjának zászlóshajói – ideálisak nagy konszolidációs projektekhez és létfontosságú adatbázisokhoz. A Sun új UltarSPARC IV processzorra épülő Sun Fire szervereivel közel kétszeresére növelhető a korábbi Sun rendszerek teljesítménye ugyanakkora területen. A rendszerek előre telepített Java Enterprise System szoftverrel és a Sun Remote Services Net Connect rendszerfigyelési szolgáltatással együtt érkeznek.

A belépő szintű szerverek tekintetében újdonság a Sun Fire V20z szerver – az AMD Opteron processzorok és a Sun Java Enterprise System összes előnyét kínáló rendszer – futtathat akár Solaris, akár Linux (Red Hat vagy SUSE) operációs rendszert. Most, hogy a Java Enterprise System és az N1 Grid Engine elérhető az AMD Opteron processzoron működő Solaris rendszer alatt is, kiaknázható az egyetlen géptől a nagy farmokig terjedő méretezhetőség. Az AMD Opteron processzorra épülő első Sun Fire szerverek 32 és 64 bites alkalmazások futtatására Solaris és Linux operációs rendszeren egyaránt képesek. A továbbfejlesztett, a Sun és az AMD tavaly bejelentett együttműködéséből származó első terméket – a világ leggyorsabb 2 processzoros szerverét – hamarosan további közösen fejlesztett rendszerek fogják követni.

A blade szerverek piaca 2003-ban világszinten mintegy 375.000 egységre tehető, amely értékesítési volumen az előrejelzések szerint 2007-ig meg fog duplázni. A Sun most ezen a piacon is új termékeket mutatott be: az új kétprocesszoros x86 Sun Fire B200x Blade Servert (Intel Xeon processzorokra épülő) és az N1 Grid Provisioning Server 3.1 Blades Editiont, amely az egyes pengeszerverek üzemeltetésében illetve erőforrásallokációjában jelent kivételes egyszerűséget. Az architektúrák, operációs rendszerek és speciális hálózatkezelő szerverek szabadon keverhetők, ugyanakkor a teljes pengeszerver-környezet virtuális erőforrások csoportjaként felügyelhető. A Sun az egyetlen nagy gyártó, amely átfogó, UltraSPARC és x86 processzorokat, Solaris és Linux OS-t egyaránt futtató pengeszervereket kezelni képes platformot kínál. A webes szolgáltatásokhoz, vállalati infrastruktúrákhoz és szerverfarmokhoz ideális Sun Fire B200x pengeszerver a legjobb ár/teljesítmény értéket és processzorsűrűséget kínálja a 3U magas kivitelű pengeszerverek piacán. Az N1 Grid Provisioning Server 3.1 Blades Edition kétszer gyorsabb a korábbi verziónál és a szerverek telepítési idejét napokról percekre csökkenti.

A Java Enterprise System infrastruktúra szoftver világpiaca éves szinten 15 milliárd dollárra tehető, az azokhoz tartozó szolgáltatások pedig mintegy 35 milliárd USD-ra. A Sun célkitűzése, hogy ezen a piacon az új és igen egyszerű licenszelésű és árazású Java Enterprise Systems termékével meghatározó részesedést szerezzen. Ezt a piaci helyzetet szem előtt tartva, a Sun bejelentette a Sun a Java Enterprise System negyedéves firssítését, például mobil portálelérést is kínáló második kiadását. A Java Enterprise System lelke, a Sun Java System Application Server Platform Edition 8 az első igazán Java 2 Platform Enterprise Edition (J2EE) 1.4-kompatíbilis alkalmazásszerver. Új fejlesztőeszközök, például a Sun Java Studio Enterprise és a Sun Java Studio 8 növeli tovább a fejlesztők teljesítményét és termelékenységét.

A Linux alapú asztali gépek piaca jelenleg világszinten csupán a teljes asztali gép piac 2 százalékát teszi ki, de ez a szám az előrejelzések szerint 2007-ig 48 százalékkal nőhet. Ezek szerint 2004-ben 5,3 millió, 2005-ben 6,4 millió, 2006-ban 8,4 millió Linux alapú asztali gép lesz a világon. Mivel jelenleg a Sun az egyetlen gyártó, amely teljeskörű komplett Linux alapú megoldást kínál, joggal számíthat arra, hogy a piaci növekedés a következő években erőteljesen fogja növelni a Java Desktop System potenciális piacát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés