Connect with us

technokrata

Új digitális kamerákat jelentett be a Canon

Laptop

Új digitális kamerákat jelentett be a Canon

A Canon a közelmúltban mutatta be 800 ezer képpont feldolgozására alkalmas MV700 sorozatú új digitális videokameráit, melyek márciusban jelennek meg a hazai piacon.

Megalkotásukban nagy szerepet játszott a Canon hetvenéves, a precíziós optika területén szerzett tapasztalata: ezek a digitális videokamerák kis méretük ellenére (490 gramm és 14 centiméteres hossz) nagyobb zoomra képesek (az MV750i esetén 22-szeres optikai és 440-szeres kombinált zoom), mint bármely hasonló kategóriájú társuk. Ugyanakkor az új modellek megőrizték az MV600 sorozat karcsú, ergonómikus, ˝palm-szerű˝ kivitelezését, ráadásul 18 százalékkal kisebbek a népszerű elődöknél.

Bár a Canon fejlesztői az MV700-as család tervezésénél elsősorban a digitális videózással még csak ismerkedők igényeit tartották szem előtt, a sorozat tagjai nem fukarkodnak az olyan funkciókkal sem, mint a képstabilizátor, az 1/6 colos nagy felbontású CCD képérzékelő és a DIGIC DV processzor. A DIGIC DV a Canon felső kategóriás modellekbe tervezett digitális videó-processzor, amely kivételesen valósághű felvételek készítésére képes.

˝Az új sorozat bevezetése egyben azt is jelzi, hogy a Canon fokozza részvételét ezen a fontos piacon˝ – mondta a bejelentés alkalmával Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. ˝A termékek technológiai fölénye a Canon precíziós optikájának valamint a digitális és képalkotó technológiák kutatásában és fejlesztésében betöltött vezető szerepéből származik˝.

Digitális képek
A sorozatnak négy tagja van: a 22-szeres optikai zoommal épített MV750i, a 20-szoros optikai zoomra képes MV730i, valamint a 18-szoros optikai zoomos MV700i és MV700. Mind az MV750i, mind az MV730i fejlett fotózási rendszerrel (Progressive Photo System) rendelkezik: a készülékek alkalmasak arra is, hogy videofelvétel közben digitális állóképeket is rögzítsenek, és ezeket JPEG formátumban közvetlenül MMC vagy SD memóriakártyára mentsék. A mechanikus zár az igazi digitális fényképezőgépek funkcionalitását kölcsönzi az új készülékeknek, amellyel elkerülhető a hagyományos kamerákra jellemző homályos képek készítése. Mindkét típus rendelkezik IEEE 1394 (Firewire) és USB porttal, és támogatja a gyártó-független PictBridge szabványt, amely lehetővé teszi, hogy a képeket számítógép használata nélkül közvetlenül kinyomtathassuk bármilyen PictBridge-kompatibilis nyomtatón.

Motion-JPEG
A különböző klipek és filmek internetes megosztását nagymértékben leegyszerűsíti, hogy a digitális videokamerák képesek arra, hogy Motion-JPEG fájlokat rögzítsenek közvetlenül az MMC vagy az SD memóriakártyára: a kapacitásától függően akár 60 perces QVGA vagy QQVGA formátumú fájlok tárolása is lehetséges. A digitális videokazettákra rögzített jelenetek már MMC vagy SD kártyára is átmásolhatók, ami még tovább egyszerűsíti a felvételek megosztását.

Könnyed használat
Már a korábbi, MV600-as sorozattal is a legegyszerűbben használható digitális kamerák kerültek a piacra – nincs ez másként az új modellekkel sem. Az ˝egykezes˝ használat érdekében minden fontos funkciógomb közvetlenül elérhető, a menü-navigáció pedig gyors és elegáns használatot biztosít. Az MV700-as sorozat készülékeit úgy tervezték, hogy a digitális videózásban teljesen kezdők is azonnal felvételeket készíthessenek – de egy sor kreatív funkció is arra vár, hogy segítségükkel egyedi alkotásokat készíthessenek a kísérletező kedvűek.

Széleskörű üzemmódokok
Az MV750i képes Super Night éjszakai üzemmódban dolgozni: egy speciális LED segítségével a felvételkészítés teljes sötétségben is lehetséges – a LED felvétel közbeni be- és kikapcsolását az új Night+ mód teszi lehetővé teszi. A sorozat valamennyi tagja a következő nyolc üzemmódot kínálja: Full Auto (teljesen automata), Auto (automata), Sports (sport-felvételek), Portrait (portré), Spotlight (helyi megvilágítás), Sand and Snow (homok és hó), Low Light (gyenge megvilágítás) és Night (éjszakai). Mindezeken túl számos kreatív digitális hatás áll rendelkezésre: Art (művészi), Sepia (szépia), Monochrome (fekete-fehér), Mosaic (mozaik), Mirror (tükrözés), Cube (kocka) és Wave (hullám), valamint 9-féle Fade (úsztatás) mód. Az automatikus záridő tartománya 1/25-től 1/500 másodpercig tejed. A Skin detail (bőrárnyalat) funkció úgy változtatja meg a képet, hogy a bőrfelületeknek lágyabb és természetesebb megjelenést biztosít.

Fokozott minőség, stabil képek
A képminőség fejlesztésére fordított fokozott figyelem révén az ötödik generációs MV700 sorozat méltán képviseli a Canon alapvető értékeit. A Canon nagy pontosságú üvegoptikai gyártástechnológiájának köszönhetőn az új modelleket olyan aszférikus lencsetagokkal látták el, amelyek az egész felvételen tűéles képet eredményeznek. Az összes típusban megtalálható képstabilizátor a bemozdulás veszélyét csökkenti, így a legtöbb esetben feleslegessé válik az állvány használata.

Ügyesebb, gyorsabb, hatékonyabb
Az MV700 sorozatú digitális kamerák ˝lelke˝ a Canon célirányosan fejlesztett Digital Image Core (DIGIC) DV processzora. A versenytársak hasonló termékeinek képességét korlátozhatja az, hogy általános adatfeldolgozási céllal készültek – a Canon DIGIC DV-je azonban a bonyolult képfeldolgozási algoritmusok valós idejű kezelésére alkalmas. Ez lehetővé teszi a fotók és a videofelvételek különböző képalkotási műveleteinek párhuzamos végrehajtását, amely mindkét esetben megalkuvás nélküli minőséget biztosít. Ahelyett, hogy egyszerűen csak rögzítené, amit az objektív ˝lát˝, a DIGIC DV processzor az emberi szem számára leginkább természetes és vonzó színeket teremti újra – ezt a folyamatot nevezik ˝emocionális színreprodukciónak˝ a Canon mérnökei. A DIGIC DV egy chipben integráltan valósítja meg az összes alapvető feldolgozási és memóriakezelési feladatot, ezáltal az MV700 sorozat tagjai hatékonyabbak a piacon kapható készülékeknél, a 11 óránál is hosszabb maximális felvételi idővel pedig messze kiemelkednek a kínálatból.

Továbbfejlesztett hangkezelés
Valamennyi típusba új zajszűrő került, amely a hangfelvételről eltávolítja a kazettakezelési mechanizmus, illetve az operatőr mozgása által keletkező zajokat (40dB jel/zaj arány). Az MV600 sorozat analóg AIF3 hangfeldolgozó áramkörét az új, AIF4 jelű digitális áramkör váltja fel, amely még precízebb finomhangolást tesz lehetővé. A hangszóró-meghajtójába épített ALC (Automatic Level Control – automatikus jelszint-szabályozás) még maximális hangerő esetén is megakadályozza, hogy a hangfolyamban törések legyenek.

Szoftver
A kétirányú kommunikációt biztosító DV Messenger szoftver 2.0 verziója egyesíti a Microsoft Windows Messenger funkcionalitását és a Canon saját hálózatkezelési megoldását. A közvetlen kétirányú (˝peer-to-peer˝) kommunikáció mellett a program lehetővé teszi az élő vagy rögzített hang- és képadatok cseréjét az Interneten keresztül, valamint a Camera és a VCR módok használatát.

Analóg-digitális átalakító
Mind az MV750i, mind az MV730i, mind pedig az MV700i készülék analóg bemenettel és analóg-digitális konverterrel is rendelkezik. Ezáltal lehetővé válik többek között VHS lejátszók vagy analóg kézikamerák csatlakoztatása, valamint a készülékektől érkező analóg jelek digitális adatokká történő átalakítása, így azok közvetlenül a kamerában, vagy más erre alkalmas eszközön – például számítógépen – tárolhatók.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp