Connect with us

A Microsoft taktikát váltott a Linuxszal szemben

Laptop

A Microsoft taktikát váltott a Linuxszal szemben

Már nem az alacsonyabb költségekkel igyekeznek a maguk oldalán tartani a redmondi marketingesek az ügyfeleket – a kulcsfogalom az együttműködési képesség lett.

Martin Taylor, a Microsoft platformstratégiákért felelős vezérigazgatója egy interjúban közölte, hogy a szoftvercég már nem a TCO (total cost of ownership), hanem az interoperabilitás, azaz az együttműködő-képesség területére fókuszál, amikor a vásárlókat arról igyekszik meggyőzni, miért jobbak a Microsoft-alapú rendszerek. A következő fázis pedig a megbízhatóság lesz, mondta Taylor, aki azt is elárulta, hogy – részben – azért váltottak stratégiát, mert a korábbi próbálkozások (melyek során például Pac Man-szerűnek titulálták a nyíltforrású programozási rendszert, illetve a rákbetegséghez hasonlították) rendre visszafelé sültek el.

A Jupiter Research által tavaly decemberben elvégzett felmérésben, melyben 800 olyan USA-beli IT-céget kérdeztek meg, melynek bevétele legalább 10 millió dollár volt, arról faggaták a résztvevőket, hogy nyilatkozzanak az általuk alkalmazott szoftverek együttműködő-képességről. A tanulmány szerint 72 százalékuk e szempont alapján a Microsoftot találta a legjobbnak, ezzel minden más vállalatnál előrébb sorolva be Redmondot. Második az Oracle lett 68 százalékkal, az IBM 63 százalékot, a Sun Microsystems 57 százalékot kapott, míg a HP és a többi linuxos cég – mint például a Red Hat – az ötödik helyre került 55 százalékos támogatottsággal.

Igaz, a felmérésben részt vevő vállalatok mindössze 36 százaléka rendelkezett kever IT-infrastruktúrával, s mindössze 37 százalékuknál volt jellemző a csak microsoftos környezet megléte. A Jupiter Research ennek ellenére kitart a felmérés hitelessége mellett, mert szerinte bárki más végez hasonló felmérést hasonló kondíciók mellett, akkor hasonló eredményekre fog jutni. A tanulmányt egyébként a Microsoft támogatta, de nem volt befolyásuk semmire, többek között arra sem, milyen kérdéseket tesznek fel, mondta Michael Gartenberg, az elemzőcég egyik analitikusa.

Habár az XML és a webszolgáltatások (Web services) alapját nyílt szabványok képzik, melyek révén az együttműködés könnyebben megvalósítható, az XML önmagában még nem garantálja a nyíltságot. Redmond interoperabilitása nagyrészt ez utóbbin alapul, s igyekszik is kiszorítani ebből a többi vállalatot. Az elemzők szerint ugyanis már számos, XML-lel kapcsolatos szabadalmat levédetett a szoftverfejlesztő cég, kizárva ezek alkalmazásából riválisait. Ennek oka, hogy a Microsoft nem is törekszik a linux-technológiával való együttműködésre. Erre maga Taylor szolgáltatta a legjobb példát, amikor januárban a Linuxvilág Konferencián közölte, hogy a nyíltforrású szoftvereket fejlesztő közösségé a felelősség abban a tekintetben, hogy a Linux képes legyen megfelelően állományokat megosztani a Windows-os rendszerekkel.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő