Connect with us

technokrata

Panasonic DMC-FZ10 digitális kamera: 4 megapixeles felbontás, tizenkétszeres optikai zoom

Laptop

Panasonic DMC-FZ10 digitális kamera: 4 megapixeles felbontás, tizenkétszeres optikai zoom

A DMC-FZ10 a Panasonic tizenkétszeres optikai zoommal ellátott LUMIX digitális kamera termékcsaládjának legújabb tagja.

A szintén ebbe a termékcsaládba tartozó elődök, a DMC-FZ1 és DMC-FZ2 kamerák megteremtették az optikai zoomos digitális kamerák új minőségét. A 4 megapixeles képfelbontást és egyéb továbbfejlesztett szolgáltatásokat nyújtó DMC-FZ10 jövő év elejétől kapható.

A termékcsalád egyedülálló képességein felül a DMC-FZ10 egy nagyteljesítményű tizenkétszeres optikai zoom (ez egy 35 milliméteres fényképezőgépnél a 35-420 milliméteres zoom objektívnek felel meg), valamint az teljes zoomtartományban F2.8-as fényerő előnyeivel is rendelkezik. Az új objektív lencserendszere egy extra alacsony színszóródást (ED) lehetővé tevő lencsetaggal is bővült, így a színtorzítás a minimálisra csökkenthető. Ezzel az objektívvel igazán professzionális, élethűen visszaadott képeket készíthetünk. A dinamikusan variálható látószögnek köszönhetően széles látószögű és teleobjektíves fényképek egyaránt kivitelezhetőek.

A DMC-FZ10 Mega optikai képstabilizátora (O.I.S.) megszűnteti a, különösen a távoli témákra ráközelítésnél jelentkező, remegést. A képstabilizátor különösen makrofelvételek, illetve rossz fényviszonyoknál készített fényképeknél hasznos, mivel csökkenti a kézremegésből adódó képtorzulást. Ezt a remegést a DMC-FZ10 képstabilizátorának új üzemmódja jelentős mértékben képes csillapítani.

A DMC-FZ10 több olyan új szolgáltatást nyújt, amelyekkel a manuális fényképezés lehetőségei bővülnek, így kézzel állíthatjuk be a fókusztávolságot, az expozíciós időt és a fehér színkiegyenlítést. A fókusz a hagyományos objektívekhez hasonlóan egy gyűrű segítségével állíthatjuk. A manuális fehérkiegyenlítés segítségével a kedvezőtlenebb fényviszonyok mellett is optimális színregenerációt érhetünk el. A digitális technológia és a Leica kiváló optikai szakértelmét kombinálva a Panasonic DMC-FZ10-es modellje felveszi a versenyt sok csúcsminőségű egylencsés tükörreflexes géppel.

Az elismert Venus áramkörös LSI-nek köszönhetően a DMC-FZ10 rendkívül gyors reakcióidővel rendelkezik. A lecsökkentett készenléti idő, a rövid késleltetési idő (csupán 0,1 másodperc a kioldógomb és a fényképkészítés között eltelt idő), valamint a két kép közötti szünet lerövidítése rendkívül gyors fényképezést garantál. A ˝Mega Burst˝ sorozatkép funkció segítségével kiemelkedően gyors egyásutáni képek készíthetőek.

A DMC-FZ10 egyik újdonsága, hogy a keresőben (az LCD kijelzőn is látható) hasznos információkat láthatunk a vízszintes / függőleges tájoláshoz, valamint egy blokkdiagram segítségével tájékoztatást kapunk a kép fényerő-eloszlásáról. Ez a funkció természetesen kívánság szerint ki és bekapcsolható. A DMC-FZ10 az egylencsés tükörreflexes géphez szokott kezdők, és a manuális gépkezelést előnyben részesítő igényes amatőrfotósok számára egyaránt ideális megoldást kínál.

12-szeres optikai zoom ED lencsével és F2.8 fényerővel a zoomtartomány teljes egészében
A DMC-FZ10 újonnan kifejlesztett nagyteljesítményű DC VARIO-ELMARIT objektíve a Leica AG optikai termékek kiválóságának újabb bizonyítéka. A tizenkétszeres optikai zoom objektív nyolc csoportba szerkesztett 13 lencséjével, melyek között három aszferikus kialakítású, képes F2.8 fényerőt produkálni a teljes zoomtartományban. Digitális jelfeldolgozással ez a zoomtartomány akár háromszorosára is növelhető (így maximum harminchatszoros nagyítás érhető el). Az új objektív lencserendszere egy extra alacsony színszóródást (ED) lehetővé tevő lencsetaggal is rendelkezik, így a színtorzítás (színelfolyás) a minimálisra csökkenthető, valamint tisztább képeket kaphatunk. Az aszferikus lencséknek és az ED lencsének köszönhetően ez a tizenkétszeres zoom a kép egészében nagy felbontást biztosít.

A Mega optikai képstabilizátor (O.I.S.) kiszűri a képremegést zoomolásnál
A Panasonic jól tudja, hogy a távoli témákra történő zoomolásnál a kézremegés hatása felerősödik; ezért is ragaszkodott a Mega optikai képstabilizátor alkalmazásához a tizenkétszeres optikai zoomnál. A Panasonic videokameráknál alkalmazott technológiák felhasználásával a DMC-FZ10 Mega optikai képstabilizátora csökkenti a képremegés mértékét még a kioldógomb lenyomásakor is, így tiszta és éles képeket nyerhetünk.

Egy új üzemmód alkalmazásával a képstabilizátor lencséje mindig a középpontban marad a kioldógomb lenyomása előtt. Amikor a kioldógombot lenyomjuk a képstabilizátor lencse elmozdul és a torzítás-kompenzáló funkció aktiválódik. Mivel ebben az üzemmódban a képstabilizátor lencse folyamatosan és minden irányban maximális helytartalékkal rendelkezik, maximális képstabilizáció érhető el. Ezenfelül, ez az üzemmód biztosítja, hogy a lencse középső felülete a lehető legjobban érvényesüljön, ezáltal a lencseszélen áteresztett kép okozta torzítás a minimálisra csökkenjen. A Mega optikai képstabilizátor a különleges fényviszonyok mellett történő fényképezésnél is segít. Ilyen például az alacsony zársebességgel készített éjszakai felvétel, amikor a mozgást szeretnénk érzékeltetni, vagy a panoráma funkcióval törekszünk ugyanezt az effektust elérni.

Bővített manuális módok a kifejezőképesség erejének növeléséhez
Az automata üzemmódok kényelmén felül a DMC-FZ10-es modellnél az expozíció, a fókusz és a fehéregyensúly teljes manuális beállítása is lehetővé válik. A kézi állítás teljes szabadságot ad egyéni elképzeléseink megvalósításához, többek között a szándékos alul- illetve túlexponálást. A hagyományos optikákhoz hasonló fókuszállító gyűrű segítségével a kiválasztott téma bármely részletére állíthatjuk az élességet. A gyűrű mozgatásakor a keresőben látható kép középső részét kinagyítva látjuk, ezáltal az élességállítás még egyszerűbbé válik. Az egy képre szóló AF funkció visszaállítja az autofókuszt a manuális fókuszálás közben, ami rendkívül hasznos a fókusz előválasztási technikánál.

Manuálisan állítható fehéregyensúly az optimális színképzéshez
A DMC-FZ10 lehetővé teszi a fehéregyensúly manuális beállítását. Amennyiben nem találjuk kielégítőnek az automatikusan beállított fehéregyensúllyal készült kép színeit 300 Kelvines lépésenként plusz-mínusz 1.500 Kelvin határig beállíthatjuk azt az optimális bőrszín eléréséhez. Ezzel a kézi beállítási lehetőséggel nagyszerű portrékat készíthetünk például a lemenő nap vörös sugarainál a színek szándékos eltúlzásával, de használhatjuk ezt a lehetőséget a kék égbolt színének gazdagítására is.

Venus áramkörös LSI
A Panasonic fejlett digitális technológiái lehetővé tették egy olyan képfeldolgozó áramkör kifejlesztését is, amely képes a képminőség javítására és gyorsítja a képfeldolgozás sebességét, mialatt 50 százalékkal növeli az átlós képfelbontást és simább széleket produkál. A gyors képfeldolgozás egyben a képek közvetlenül egymás után történő készítését is lehetővé teszi, mivel így nem kell megvárnunk, míg az egyes képek az adathordozó kártyán rögzítésre kerülnek.

MEGA BURST sorozatképek készítése
A DMC-FZ10 MEGA BURST sorozatkép üzemmódja segítségével akár nyolc teljes méretű kép készítését is lehetővé teszi, és mindezt a rendkívüli gyors, másodpercenként négy kép sebességgel. Ezzel a funkcióval bármilyen fényképezési alkalomra gyorsan reagálhatunk, ráérünk később kiválogatni a jó képeket és törölni a kevésbé jól sikerülteket. A hagyományos fényképezőgépekkel ellentétben nem pazaroljuk el a filmet. A gyors egymásutáni fényképkészítés különösen mozgó objektumok fotózásánál hasznos.

Egyedülálló kijelzési lehetőségek a keresőben (és az LCD-n): irányvonalak és valós idejű blokkdiagram
A DMC-FZ10 egyedülálló szolgáltatásokkal könnyíti meg dolgunkat és bővíti lehetőségeinket fényképezés közben. A keresőben a vízszintes és függőleges tájoláshoz láthatunk irányvonalakat, míg a valós idejű blokkdiagram segít az expozíciós beállítások ellenőrzésében.

Mozgóképek és rövid animációk készítése
A DMC-FZ10 alkalmas mozgóképek és rövid animációk rögzítésére is. Másodpercenként akár 30 képkocka sebességű mozgóképet is készíthetünk (ez megegyezik a TV képváltási frekvenciájával) QVGA formátumban (320×240 pixel). A felvétel hosszát csak a memóriakártya kapacitása határozza meg. A rövid animáció funkcióval akár 100 kockányi anyag is rögzíthető MOV fájlformátumban (QVGA: 320×240 pixel). Ez 10 másodpercen keresztül másodpercenként 10 képet, vagy 20 másodpercen át 5 kép/másodpercet jelent. Természetesen a mozgóképek és rövid animációk készítésénél sem kell lemondanunk a fényképekhez alkalmazott fejlett technológiákról.

Egyéb szolgáltatások a fényképezés öröméért
-Színeffektusok a tónusok egyéni ízlés szerinti beállításához (meleg, hideg, FF)
-Nagy fényerejű 2 colos, 130.000-pixel felbontású színes LCD
-Üzemmód választó tárcsa: makro, sport, panoráma, éjszakai portré, portré, automata expozíció AE, A/S/M, mozgókép, lejátszás
-HDTV üzemmód (képméretarány: 16:9, 1.920×1.080 pixel) szintén rendelkezésre áll a 4:3 képméretarány mellett
-Választható menü nyelvek: többféle angol, francia, spanyol, német, olasz, kínai, japán

Egyedi formatervezésű lencseárnyékoló sapka
A tartozék lencseárnyékoló sapka színében harmonizál a készülék színével. Segítségével tiszta és szellemképmentes képeket készíthetünk.

Választható kiegészítők
-ND szűrő -3 EV fényintenzitás csökkentéshez
-MC lencsevédő sapkával. Véd a por, homok, víz és más szennyeződéstől.
-Nagylátószögű előtétlencse 0,8x (használata megegyezik egy 28-56 milliméteres gyújtótávolságúval egy 35 milliméteres filmes gépen.)
-Tele előtétlencse 1,5x (használata megegyezik egy 315-630 milliméteres gyújtótávolságúval egy 35 milliméteres filmes gépen.)



Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp