Connect with us

technokrata

Linux: újabb felszólító levelek az SCO-tól

Laptop

Linux: újabb felszólító levelek az SCO-tól

A nyíltforrású operációs rendszerben megtalálható egyes szabadalmak legális alkalmazását megkérdőjelező SCO ismét leveleket küldött a Linuxot használók számára, melyet egyfajta utolsó figyelmeztetésnek szán.

A pénteki dátumozású levelek révén már másodszor szólítja fel az SCO a világ legnagyobb vállalatait: – szerinte – jogsértő módon használják linuxos operációs rendszereiket. Ismeretes, hogy először májusban küldte szét az erről szóló leveleit, több mint 1500 cég számára – azóta azonban nagy előrelépés nem történt.

Az SCO problémája a Linuxszal az, hogy szerinte az csak egy UNIX variáns, s ez utóbbiban a cégnek szigorúan védett szabadalmai vannak. A szoftverfejlesztő vállalat értelmezésében a pingvines operációs rendszerbe engedélye nélkül kerültek olyan megoldások, melyek – még mindig az SCO szerint – saját szabadalmaira épülnek. Ezért indított jogi támadást elsőként az IBM ellen, mert az amerikai vállalat vezetése úgy vélte, hogy elsősorban a Kék Óriás tehető felelőssé a történtekért. A Linux támogatói azonban úgy tartják: az SCO elgondolása nem fedi a valóságot.

Visszatérvén a levelekhez: mindegyiket Ryan E. Tibbits, az SCO főtanácsadója írta alá. Tibbits többek közt azt is megemlíti, hogy több mint 65 olyan programfile került egyszerű átmásolással a Linuxba, melyekben az SCO jogvédett UNIX kódjait is be lehet azonosítani. Konkrétumokat csak egy esetben említ, s ekkor az alkalmazások bináris felületére fókuszál.

A közelmúlt eseményei

Pár héttel ezelőtt (november 18-án) jelentette be az amerikai vállalat, hogy 90 napon belül egy másik nagy és ismert céggel szemben is peres eljárásba kezd, akkor azonban nem közölte azt, hogy melyikkel. A mostani levéldömping nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy megpróbálja rákényszeríteni a vállalatokat, fizessenek linuxaikért. December 5-én azonban a Utah-i szövetségi kerületi bíróság bírája arra kötelezte az SCO-t, hogy 20 napon belül mutassa be azokat a kódrészleteket, melyeket az IBM jogsértő módon másolt ált a Linuxba – ezt talán még minden érintett vállalatnak érdemes megvárnia.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp