Connect with us

technokrata

Multimédiás könyv 21. századi technikával és problémával

Laptop

Multimédiás könyv 21. századi technikával és problémával

Vissy Károly meteorológiai iskolája.

Klímaváltozás, globális felmelegedés, szmog, fronthatások. Ezek a témák mindenkit érdekelnek, érintenek. Aki a média által közvetített képnél egy kicsit alaposabban kívánja megismerni a téma összefüggéseit, most megteheti az Országos Meteorológiai Szolgálat Vissy Károly meteorológiai iskolája kiadványából, amely egy hagyományos könyvet és egy különleges, a 21. század lehetőségeit az ismeretterjesztés szolgálatába állító multimédiás CD ROM-ot tartalmaz.

A maguk csendes módján valószínűleg igaza van azoknak az elemzőknek, akik szerint a meteorológia egyike lehet a 21. század legfontosabb tudományágainak. A meteorológia, mint téma ma már mindennapjaink része: ennek legfontosabb jele talán, hogy a világ időjárásának alakulása ma már a nagypolitikai harcok egyik fő témájává vált.

Valószínűleg találós kérdésnek sem lenne utolsó, hogy mi az, amiben az USA, Kína és Oroszország első embere és kormánya szinte feltétel nélkül egyetért: nos kár találgatni, ez nem a demokratikus vagy humanitárius alapelvek körében keresendő, hanem a Föld időjárását közeljövőnkben talán legdrasztikusabban alakító probléma, a globális felmelegedés megítélésében.

Egyik ország sem ratifikálta ugyanis a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói jegyzőkönyvet, és bár a világ két legnagyobb káros gáz kibocsátója – az USA és Kína – után az orosz aláírás amúgy sem nyomott volna sokat a latban, az orosz érvelés egyszerű szépsége mégis lenyűgöző. Putyin elnök tanácsadója szerint ugyanis az ország gazdasági növekedésének több tekintetben is hasznos volna a globális felmelegedés: javulnának a termésátlagok, csökkennének az energiaköltségek, jég borította tengerek válnának hajózhatóvá.

Mindeközben a globális felmelegedést a Föld lakóira leselkedő egyik legnagyobb környezeti veszélyként értékeli a szakértők többsége. Az ezzel kapcsolatos írások, tanulmányok lassan a mindennapi olvasmányok körébe tartoznak, a média által felkapott egyedi jelenségek – így a kiszámíthatatlannak mondott viharok, lassan sivatagosodó régiók, vagy a pár tízéves távlatban használhatatlanná váló sípályák – a közbeszéd részeivé válnak. Nem vállalunk különösebb kockázatot azzal, ha feltételezzük, hogy hamarosan Hollywood is felfigyel majd a téma adta lehetőségekre.

A témában eddig leginkább az amerikai vagy német nyelvű szakmai kiadványok fordításai voltak olvashatók. Így hiánypótló, a meteorológia, mint tudományág történetét, az éghajlati változások okát, következményeit rendszerező magyar nyelvű kiadványt jelentetett most meg az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Magyarország éghajlati atlaszát és egy multimédiás CD-t tartalmazó kiadvány mind tartalmi, mind technikai értelemben “teljeskörű” tájékoztatást nyújt. A CD képanyagai, animációi, Vissy Károly érthető, célratörő narrációi segítséget nyújthatnak a meteorológiai jelenségek szemléltetésében, az összefüggések és az időjárási folyamatok magyarázatában. A “Vissy Károly meteorológiai iskolája” magyarázó fejezeteit nem csak külföldi, hanem Magyarországra vonatkozó meteorológiai adatok, rekordok, radar-, műholdképek, látványos animációk, térképek és érdekes felvételek és filmek kísérik.

A maga nemében egyedülálló technikai megoldásokat kínáló CD talán a “multimédiás könyv” a legmegfelelőbb kifejezés. Nem a szokványos multimédiás CD megoldásokat követi, hanem egy újszerű, egyedülálló megjelenítései formában ötvözi a szöveges, képi és interaktív animációs tartalmakat a könnyebb érthetőség szolgálatában. Ez a kiadvány referenciául szolgálhat a 21. századi ismeretterjesztő művek számára.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle