Connect with us

technokrata

Globális per előtt áll a CD-RW ipar?

Laptop

Globális per előtt áll a CD-RW ipar?

Egy kicsiny kaliforniai cég még a múlthét péntekén szabadalomsértésre hivatkozva beperelte a Roxio céget, s egyben kilátásban helyezte, hogy további vállalatokat is bíróság elé fog idézni. Megismétlődik a Linux elleni jogi perpatvar az optikai meghajtók esetében is?

Az Optima Technology a Kaliforniai Kerületi Bíróságon peres eljárást kezdeményezett a többek között CD- és DVD-író szoftvereiről ismert Roxio céggel szemben (ez a vállalat felel egyébként a Napster nemrég történt újraindításáért is). Az Optima szerint a Roxio számos terméke megsérti 5.666.531-es számú szabadalmát, melyet ˝recordable CD-ROM accessing system˝ néven jegyzett be. Eszerint kaliforniai cég tulajdonát képezi az az eljárás, mely szoftveresen lehetővé teszi különböző számítógépes rendszerek számára az írható CD-ken tárolt adatokhoz való hozzáférést.

A felperes szerint az OSTA (Optical Storage Technology Association – Optikai Tárolóeszközök Technológiai Szövetsége) számos standardjában megsérti, megsértette az Optima szabványait. Az OSTA sok, optikai meghajtó hardvereket és szoftvereket készítő vállalatot tömörít, s az Optima szerint ezek mind jogsértő magatartást tanúsítanak akkor, amikor egységesen alkalmazzák szabványaikban az Optima szabványait úgy, hogy nem kötöttek megállapodást a céggel.

Los Angeles-i ügyvédi irodáján keresztül az Optima bejelentette, hogy a Roxio-val kezdve minden olyan vállalatot felelősségre kíván vonni, mely a fentiek okán sérti gazdasági érdekeit. A cég egyébként úgy véli, hogy ez a CD-írók piaci szereplőinek nagyjából az egészét lefedi, ám a többieknek addig még nem kell aggódniuk, amíg a Roxio elleni per le nem folytatódott. Ennek a kimenetelétől függ ugyanis, hogy az Optima a többieket is megfenyegeti-e perrel vagy sem. Végső soron azt szeretné a kaliforniai cég elérni, hogy licencmegállapodásokat kössenek vele a fent említett gyártók.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle