Connect with us

Hirdetés

technokrata

Globális per előtt áll a CD-RW ipar?

Laptop

Globális per előtt áll a CD-RW ipar?

Egy kicsiny kaliforniai cég még a múlthét péntekén szabadalomsértésre hivatkozva beperelte a Roxio céget, s egyben kilátásban helyezte, hogy további vállalatokat is bíróság elé fog idézni. Megismétlődik a Linux elleni jogi perpatvar az optikai meghajtók esetében is?

Az Optima Technology a Kaliforniai Kerületi Bíróságon peres eljárást kezdeményezett a többek között CD- és DVD-író szoftvereiről ismert Roxio céggel szemben (ez a vállalat felel egyébként a Napster nemrég történt újraindításáért is). Az Optima szerint a Roxio számos terméke megsérti 5.666.531-es számú szabadalmát, melyet ˝recordable CD-ROM accessing system˝ néven jegyzett be. Eszerint kaliforniai cég tulajdonát képezi az az eljárás, mely szoftveresen lehetővé teszi különböző számítógépes rendszerek számára az írható CD-ken tárolt adatokhoz való hozzáférést.

A felperes szerint az OSTA (Optical Storage Technology Association – Optikai Tárolóeszközök Technológiai Szövetsége) számos standardjában megsérti, megsértette az Optima szabványait. Az OSTA sok, optikai meghajtó hardvereket és szoftvereket készítő vállalatot tömörít, s az Optima szerint ezek mind jogsértő magatartást tanúsítanak akkor, amikor egységesen alkalmazzák szabványaikban az Optima szabványait úgy, hogy nem kötöttek megállapodást a céggel.

Los Angeles-i ügyvédi irodáján keresztül az Optima bejelentette, hogy a Roxio-val kezdve minden olyan vállalatot felelősségre kíván vonni, mely a fentiek okán sérti gazdasági érdekeit. A cég egyébként úgy véli, hogy ez a CD-írók piaci szereplőinek nagyjából az egészét lefedi, ám a többieknek addig még nem kell aggódniuk, amíg a Roxio elleni per le nem folytatódott. Ennek a kimenetelétől függ ugyanis, hogy az Optima a többieket is megfenyegeti-e perrel vagy sem. Végső soron azt szeretné a kaliforniai cég elérni, hogy licencmegállapodásokat kössenek vele a fent említett gyártók.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés