Connect with us

Hirdetés

technokrata

A notebookok rövid működéséről leginkább az LCD-k tehetnek

Laptop

A notebookok rövid működéséről leginkább az LCD-k tehetnek

Itt az ideje csökkenteni a notebookok kijelzőinek áramfogyasztását, mert ezek a legnagyobb áramfogyasztók egy hordozható számítógépben, jelentette be az Intel egyik mérnök-menedzsere.

Egy átlagos noteszgép által elfogyasztott energia több mint 30 százalékáért a folyadékkristályos kijelző a felelős, közölte Kamal Shah, a Intel egyik programmenedzsere. Ezzel szemben egy processzor mindössze a teljes fogyasztás 10 százalékát adja, a grafikus vezérlő és a merevlemezek pedig csak 8-8 százalékkal járulnak hozzá az összfogyasztáshoz.

Shah még a múlt héten közölte ezt a sokak számára megdöbbentő tényt a Flat Information Displays konferencia keretei között. Szerinte a kijelzőket gyártók nem fordítanak kellő figyelmet a fejlesztés ezen részletére, pedig lenne mit javítani. Shah példaként a következőt hozta fel: az LCD fluoreszkáló háttérvilágításának mindössze 8 százaléka jut el a felhasználó szemébe, ami nagy energiapazarlást jelent.

Amint arról korábban többször is írtunk, az Intel igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy a relatíve rövid üzemidőt hathatósan ki lehessen tolni: ennek az erőfeszítésnek az egyik következménye a Mobile PC Extended Battery Life Working Group létrehozása. A munkacsoporthoz ugyan több LCD-gyártó is csatlakozott, ennek ellenére 2002-ben nem sikerült elérni az eredeti terveket (miszerint a kijelzők átlagos fogyasztását harmadával kellene csökkenteni). 2003-ban azonban már nyolc LCD megfelelt ennek a feltételnek.

Az energiatakarékosság jelene és jövője

Az Intel menedzsere emellett fontosnak tartotta cége Display Power Savings technológiájának eredményeit kihangsúlyozni. A 855GME chipkészletben megtalálható újítás lényege, hogy a grafikus processzor képek megjelenítésekor ellensúlyozni igyekszik a gyenge háttérvilágítás szintjét, aminek következtében az eredetivel megegyező képfényességet kapunk, ám a megjelenítéshez szükséges energia negyedével kevesebb, mint ha a hagyományos módszert alkalmaztuk volna.

Shah szerint további előrelépés lehet a háttérvilágítás környezeti fényviszonyokhoz igazodó megválasztása (éjszaka például kisebb fényerő is elegendő, mint nappal egy erős megvilágítású irodában). Ilyen megoldás egyébként a Toshiba némelyik noteszgépében már létezik, mely a környezeti fények alapján képes optimálisan kalibrálni a notebook LCD-jének fényerejét. A menedzser szerint annak is lenne értelme, ha kicsiny kamerákat építenének a hordozható noteszgépekbe, melyek képesek lennének arcfelismerésre: így amikor az eszköz tulajdonosa elfordul a kijelző elől vagy magára hagyja a készüléket, az automatikusan csökkenthetné a háttérvilágítás erősségét vagy akár ki is kapcsolhatná az LCD-t.

Szóba került még a szerves fénykibocsátó dióda, azaz az Organic Light Emitted Dioda (OLED) is, mely jóval energiatakarékosabb működésre képes, mint a jelenleg alkalmazott technológia. Árának magassága és élettartamának rövidsége egyelőre azonban még nem teszi lehetővé széleskörű alkalmazását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés