Connect with us

Hirdetés

technokrata

A notebookok rövid működéséről leginkább az LCD-k tehetnek

Laptop

A notebookok rövid működéséről leginkább az LCD-k tehetnek

Itt az ideje csökkenteni a notebookok kijelzőinek áramfogyasztását, mert ezek a legnagyobb áramfogyasztók egy hordozható számítógépben, jelentette be az Intel egyik mérnök-menedzsere.

Egy átlagos noteszgép által elfogyasztott energia több mint 30 százalékáért a folyadékkristályos kijelző a felelős, közölte Kamal Shah, a Intel egyik programmenedzsere. Ezzel szemben egy processzor mindössze a teljes fogyasztás 10 százalékát adja, a grafikus vezérlő és a merevlemezek pedig csak 8-8 százalékkal járulnak hozzá az összfogyasztáshoz.

Shah még a múlt héten közölte ezt a sokak számára megdöbbentő tényt a Flat Information Displays konferencia keretei között. Szerinte a kijelzőket gyártók nem fordítanak kellő figyelmet a fejlesztés ezen részletére, pedig lenne mit javítani. Shah példaként a következőt hozta fel: az LCD fluoreszkáló háttérvilágításának mindössze 8 százaléka jut el a felhasználó szemébe, ami nagy energiapazarlást jelent.

Amint arról korábban többször is írtunk, az Intel igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy a relatíve rövid üzemidőt hathatósan ki lehessen tolni: ennek az erőfeszítésnek az egyik következménye a Mobile PC Extended Battery Life Working Group létrehozása. A munkacsoporthoz ugyan több LCD-gyártó is csatlakozott, ennek ellenére 2002-ben nem sikerült elérni az eredeti terveket (miszerint a kijelzők átlagos fogyasztását harmadával kellene csökkenteni). 2003-ban azonban már nyolc LCD megfelelt ennek a feltételnek.

Az energiatakarékosság jelene és jövője

Az Intel menedzsere emellett fontosnak tartotta cége Display Power Savings technológiájának eredményeit kihangsúlyozni. A 855GME chipkészletben megtalálható újítás lényege, hogy a grafikus processzor képek megjelenítésekor ellensúlyozni igyekszik a gyenge háttérvilágítás szintjét, aminek következtében az eredetivel megegyező képfényességet kapunk, ám a megjelenítéshez szükséges energia negyedével kevesebb, mint ha a hagyományos módszert alkalmaztuk volna.

Shah szerint további előrelépés lehet a háttérvilágítás környezeti fényviszonyokhoz igazodó megválasztása (éjszaka például kisebb fényerő is elegendő, mint nappal egy erős megvilágítású irodában). Ilyen megoldás egyébként a Toshiba némelyik noteszgépében már létezik, mely a környezeti fények alapján képes optimálisan kalibrálni a notebook LCD-jének fényerejét. A menedzser szerint annak is lenne értelme, ha kicsiny kamerákat építenének a hordozható noteszgépekbe, melyek képesek lennének arcfelismerésre: így amikor az eszköz tulajdonosa elfordul a kijelző elől vagy magára hagyja a készüléket, az automatikusan csökkenthetné a háttérvilágítás erősségét vagy akár ki is kapcsolhatná az LCD-t.

Szóba került még a szerves fénykibocsátó dióda, azaz az Organic Light Emitted Dioda (OLED) is, mely jóval energiatakarékosabb működésre képes, mint a jelenleg alkalmazott technológia. Árának magassága és élettartamának rövidsége egyelőre azonban még nem teszi lehetővé széleskörű alkalmazását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés