Connect with us

technokrata

Programok az információs társadalom kialakításához

Laptop

Programok az információs társadalom kialakításához

Magyar Innovatív Iskolahálózat.

Az Oktatási Minisztérium és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az Európai Innovatív Iskolahálózatban résztvevő 30 magyar intézményt 10-10 millió forint értékű szoftverrel és számítástechnikai eszközzel támogatja. A támogatás odaítélését igazoló okleveleket Magyar Bálint oktatási miniszter december 6-án adja át a Városligeti Műjégpályán a Sulinet Expressz Mikulás Party című, egész délután át tartó rendezvényen.

Az Oktatási Minisztérium az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal együttműködésben a Sulinet Programiroda koordinálásával pályázati úton 30 közoktatási intézményt választott ki a Magyar Innovatív Iskolahálózat létrehozásához. Az innovatív iskolák úttörők az iskolák között a Sulinet Digitális Tudásbázis tartalomfejlesztési eredményeinek alkalmazásában, azok tanórába való integrálásában, a digitális pedagógia magyarországi elterjesztésében és az infokommunikációs technológiákon alapuló pedagógus-továbbképzésben.

A kiválasztott intézmények a közeljövőben modern technológiák és eszközök tesztelésében vehetnek részt különböző külföldi és hazai projektek keretében, amelyekhez képzések és konferenciákon való részvételek kapcsolódnak. A két minisztériummal való együttműködés során a kiválasztott iskolák az Európai Innovatív Iskolahálózat (ENIS) tagjaivá is váltak.

Az Oktatási Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az Európai Innovatív Iskolahálózatban részt vevő intézményeket 10-10 millió forint értékű szoftverrel, számítástechnikai eszközzel támogatja.

Meredeken nő a Sulinet Expressz adókedvezményes vásárlást igénybevevők száma
A Sulinet Expressz Program az oktatásban érintettek széles rétegének biztosít lehetőséget arra, hogy számítógépet, számítástechnikai eszközöket vásároljanak adókedvezménnyel. Hétről-hétre egyre több jogosult él a lehetőséggel, hiszen a mai napig a vásárlások összértéke meghaladta a 9 milliárd forintot. A Sulinet Expressz II. pályázat kiírásával a jövő évtől a programban résztvevő cégek körének bővülése várható. A program koordinálását a november végén megalakult szakértői testület, a Projekt Tanács végzi.
2003. január 13-án hirdette meg az Oktatási Minisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Sulinet Expressz – Egész életen át tartó tanulás – Tudásalapú társadalom – I. pályázatát számítástechnikai eszközöket gyártó, illetve azokat közvetlenül importáló cégek számára.

A Sulinet Expressz Program a pedagógusoknak, tanároknak, diákoknak és a diákok szüleinek és a felnőttoktatásban résztvevőknek biztosít lehetőséget arra, hogy évi 60 ezer forint adókedvezmény igénybevételével számítógéphez, számítástechnikai eszközökhöz jussanak. A program célja az, hogy minden pedagógus, illetve az oktatásban érintettek lehető legszélesebb köre saját számítógéphez jusson, már meglévő PC-jét korszerűsíthesse, számítástechnikai eszköztárát bővíthesse. A július elején indult program hétről-hétre népszerűbb: minden hónapban látványosan növekedett a számítógép, számítástechnikai eszközöket a Sulinet Expressz keretében vásárlók és tartós bérlettel megszerzők száma. A megvásárolt termékek összértéke mára meghaladta a 9 milliárd forintot. Az 1800 értékesítési pont lehetőséget biztosít arra, hogy az ország különböző részén élő jogosultak lakóhelyükhöz közel tudják megvásárolni a Sulinet Expressz matricával ellátott számítástechnikai eszközöket.

A Sulinet Expressz Projekt Tanácsa 2003. november 24-én alakult meg. A szakmai tanácsadó testületbe az Oktatási Minisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve a Pénzügyminisztérium delegált tagokat. A hetente ülésező Projekt Tanács a Sulinet Expressz Program szakmai koordinálására, a program gyakorlati megvalósításának felügyeletére és ellenőrzésére, a felmerülő problémák kezelésére, valamint a Sulinet Expressz II. pályázati kiírás jóváhagyására jött létre.

2003.november 27-én megjelent Sulinet Expressz II. pályázat célja, hogy a jelenleginél több szállító termékei kerüljenek a programba. A három tárca lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy valamennyi, a feltételeknek megfelelő szállító egy akkreditációs eljárást követően a program keretében értékesíthesse termékeit. A pályázat folyamatos, a programhoz való csatlakozás szándékát jelentkezési nyilatkozattal nyilváníthatják ki a cégek. Az új pályázat nyertesei legkorábban 2004. január 15-ét követően értékesíthetik a Projekt Tanács által elfogadásra került termékeiket.

Az OM felhívja a sulinetes termékeket vásárolni szándékozók figyelmét, hogy a 2003. évi adóbevallásukban csak akkor igényelhetik vissza a 60 ezer forint adókedvezményt, ha a vásárláskor kiállított számlán 2003. évi dátum szerepel. A 2004-ben kiállított számla alapján 2005-ben igényelhető vissza az adókedvezmény. A tárca arra kéri a programban résztvevő szállítókat és közreműködőiket, hogy erre a tényre hívják fel a vásárlók figyelmét.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp