Connect with us

technokrata

Az első, kifejezetten notebookokhoz szánt Linux

Laptop

Az első, kifejezetten notebookokhoz szánt Linux

A Lindows útjára bocsátotta LindowsOS Laptop Edition operációs rendszerét, mely az első linuxalapú OS, ami kifejezetten a mobil számítógépeket célozza meg.

A hordozható számítógépeknél egy elég fontos szempont, hogy minél tovább lehessen külső energiaforrás nélkül használni. Ezt az időt az akkumulátor kapacitásának növelésével, a megfelelő hardverelemek használatával illetve a célt szem előtt tartó szoftveres beállítások segítségével lehet minél hosszabbra nyújtani. A LindowsOS Laptop Editionje a fejlesztők szerint az erőforrás-menedzsment terén újítást hoz, mivel képes a noteszgépet sleep állapotba helyezni. A kis eszközt összezárva, vagy a Sleep funkciót magából az operációs rendszerből kiválasztva az összes, éppen futó munka mentésre kerül, a notebook pedig leáll. Ebből az állapotból kihozva ugyanott lehet folytatni a munkát, ahol a felhasználó abbahagyta.

A fenti funkció egyáltalán nem számít újdonságnak Windows-os környezetben, de a Linux (eltekintve pár specializált kivételtől) eddig nem igazán remekelt a számítástechnika ezen, az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet vállaló szegmensében. Ugyanígy, a WiFi kártyákkal való kompatibilitás sem váltana ki nagy meghökkenést egy microsoftos operációs rendszerrel ellátott noteszgép esetén, Linux alatt azonban mindenképpen tiszteletreméltó eredmény. A LindowsOS Laptop Edition az internetezést könnyítő gombok használatát is támogatja (melyekkel például a levelezőprogram indítása vagy a böngésző megnyitása válik kényelmesebbé).

˝Tavaly a gyártók 30,5 millió noteszgépet hoztak forgalomba.˝ – mondta Michael Robertson, a Lindows vezérigazgatója – ˝Ez a szám a világ PC piacának a 25%-át jelenti. A LindowsOS Laptop Edition az asztali Linux előnyeit hozza el ebbe a gyorsan növekvő szegmensbe.˝

Jelenleg is már két olyan noteszgép kapható, mely LindowsOS-szel rendelkezik. Az Olympic Athena 900 dollárba, az Olympic Spartan 960 dollárba kerül – ezen árakhoz pedig mindössze 10 dollárral járul hozzá az operációs rendszer (például a Microsoft Windows XP Pro verziójának vásárlásával közel 200 dollárral kerülnének többe ezek a hordozható számítógépek). A szoftvert azonban önmagában is le lehet tölteni: a CNR Warehouse tagjainak ingyenesen, mások számára 50 dollárért (a dobozos verzió ára 60 dollár).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp