Connect with us

technokrata

Szabad a számhordozhatóság és a szolgáltató-választás

Laptop

Szabad a számhordozhatóság és a szolgáltató-választás

Az Országgyűlés elfogadta az elektronikus hírközlésről szóló törvényt.

Mint ismeretes, az Országgyűlés elfogadta az új elektronikus hírközlési törvényt, ezzel – mind a vezetékes, mind a mobilszolgáltatók esetében – lehetségessé vált a számhordozhatóság és a szabad szolgáltató-választás.

A törvényjavaslat minősített többséget érintő részeit 334 igen szavazattal, 15 ellenében, két tartózkodás mellett fogadta el a Ház. Az előterjesztés többi része 195 igen szavazatot kapott, 138 ellenében, 20 tartózkodás mellett.

A januárban hatályba lépő jogszabály lerakja az információs társadalom fejlesztési alapjait és lebontja a távközlési verseny korlátait, megvalósítva az európai uniós jogharmonizációt, s előtérbe helyezi a fogyasztói szempontokat. A törvény erős hatósági jogosítványokat ad a Hírközlési Felügyelet utódjának, a Nemzeti Hírközlési Tanácsnak. Az új hatóság a korábbinál nagyobb bírságokat és komolyabb szankciókat szabhat ki majd annak érdekében, hogy a piaci szereplőktől kikényszerítse a jogszabálykövető magatartást.

Az európai uniós jogharmonizáció jegyében készült törvény lehetővé teszi azt is, hogy olcsóbb legyen az Internet: az információs társadalom kiépítéséhez ugyanis alapvető fontosságú a világháló. Éppen ezért a korábban elterjedt információkkal szemben az új törvény nem ront az ingyenes és az alternatív Internet-szolgáltatók jelenlegi szabályozási feltételrendszerén, így például továbbra is lesz díjmegosztás a telefonszolgáltatók és az internetes cégek között. A törvény nem tartalmaz olyan kitételt sem, amely miatt az ingyenes Internet-szolgáltatóknak meg kellene szüntetniük működésüket.

A törvény alapján jövőre is lesznek átalánydíjas Internet-ajánlatok, mivel a jogszabály bevezeti az átalánydíjas összekapcsolási modellt (FRIACO) ott, ahol nincs szélessávú elérési lehetőség, sőt, mivel januártól a jelenlegi 4 forint 60 filléres helyi híváskezdeményezés esetén érvényesített összekapcsolási ár további egy forinttal mérséklődik, olcsóbbá válhat világháló elérése.

A további díjcsökkenést hozhat magával az is, hogy az ország európai uniós csatlakozásának időpontjától, 2004. május 1-jétől két forintra csökken az összekapcsolási díj.

A törvény megszavazásával a képviselők módosították a médiatörvény úgynevezett egyhatodos szabályát, miszerint egy kábeltelevíziós cég csak az ország lakossága egyhatodának nyújthat szolgáltatást: ezt a mértéket egyharmadra növelték.

Az új törvény megteremti a számhordozhatóságot: a vezetékes szolgáltatók esetében 2004 januárjától, míg a mobilszolgáltatók esetében 2004 májusától.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp