Connect with us

technokrata

Decemberben érkezik a 2.6-os Linux kernel

Laptop

Decemberben érkezik a 2.6-os Linux kernel

Andrew Morton bejelentette, hogy decemberben megjelenik a Linux kernel 2.6-os változata – ha csak valami komoly probléma közbe nem jön addig.

Egy hónapja írtunk az utolsónak tartott tesztváltozat kapcsán, hogy a vezető fejlesztők szerint még idén megjelenik a új Linux rendszermag végleges változata, ám akkor nem árulták el, hogy ennek ideje mikorra tehető. Kis bizonytalanságot lehetett érezni, hogy idén egyáltalán útjára indulhat-e, ám nemrég Andrew Morton megerősítette, hogy decemberben – ha csak valami komoly hiányosság fel nem merül – elérhetővé válik a 2.6-os kernel. Ez így közel három évvel azután fog bekövetkezni, hogy 2001. januárjában megjelent a 2.4-es rendszermag.

A legtöbb disztribúció – köztük a Red Hat és SuSE – jelenleg is a 2.4-es kernel valamelyik változatát használja saját operációs rendszereihez. Igaz, például a nemrég kiadott SuSE Linux 9 már tartalmazza a 2.6-os mag tesztváltozatát, illetve olyan funkciók is megjelentek az OS-ben, melyek a 2.6-osból lettek ˝átemelve˝ (ezt hívják angolul backportingnek avagy visszaportolásnak). A véglegessé váló 2.6-os kernel alkalmazására azonban decemberben nem kerül sor a nagyobb disztribútorok részéről, annak például a Red Hatnál való megjelenésére még hosszú hónapokat kell majd várni.

Újdonságok

Az egyik legfontosabb változás a többprocesszoros rendszerek kezelésében jelentkezik. A 2.4-es kernel négy- vagy nyolcprocesszoros szervereknél már nem teljesített olyan jól, mint például egy UNIX – ám a 2.6-os rendszermagnak még a 32 CPU-s komputerek sem jelentenek majd problémát. Morton fontosnak tartotta azt is kihangsúlyozni, hogy az új rendszermag hosszabb és jobb tesztelési fázison esik (esett) keresztül, mint annak idején a 2.4-es.

További újítások: a beágyazott számítástechnikai eszközöket, mint például a mobiltelefonokat, a hálózati routereket vagy a videofelvevő készülékeket jobban támogatja az új kernel; valamint az emberi beavatkozásra (mint például az egérkattintás vagy a billentyűzetleütés) gyorsabban fog reagálni. Ezenfelül a merevlemezek, CD-meghajtók stb. drivereit alaposan átnézték, és a szükséges javításokat, frissítéseket megalkották.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle