Connect with us

Hirdetés

technokrata

Synergon: stabilitás és magas pénzeszköz-állomány

Laptop

Synergon: stabilitás és magas pénzeszköz-állomány

A Synergon 2003. I-IX. havi eredményei.

A Synergon csoport tevékenységére továbbra is jellemző a stabilitás és a magas pénzeszköz-állomány. Az elemzési időszakra vonatkozó csoportszintű bevételek szolgáltatástartalma 5% ponttal 33%-ra növekedett a 2002. év első háromnegyedévéhez képest. A csoportszintű fedezettartalom változását, az árbevétel csökkenésének mértéke alatt tudta tartani, aminek eredményeképpen a csoportátlagos fedezetszint (22%) nem változott a két időszak összehasonlításában. A Synergon csoport az elemzett időszak alatt elért növekvő szolgáltatás- és fedezettartalommal ez irányú stratégiai céljainak megvalósítása felé tart. A cégcsoport árbevételének csökkenése (-12%) ellenére tartotta a fenti gazdálkodási mutatók pozitív irányú elmozdulást. Az elmaradás okai között szerepel a továbbra is stagnáló, illetve egyes szektorokban beszűkülő piac, továbbá a cégcsoport leányvállalatainál folytatódó átszervezésekből adódó teljesítmény-visszaesés.

A 2003. harmadik negyedévében a Synergon csoport egyik legfontosabb eseménye az Atos Origin International B.V. és a Synergon Informatika Rt. között létrejött megállapodás, amely alapján az Atos Origin Information Technology Kft. a Synergon tulajdonába került. Az akvizíció révén a Synergon csoport egy, az informatikai szolgáltatások terén vezető szakmai színvonalú leányvállalatot tudhat magáénak, jelentősen növelve piaci részesedését és szakmai kompetenciáját ezen a területen. A megállapodás mellett a két cég között stratégiai partneri szerződés is született, mely értelmében a Synergon csoport fogja az Atos Origint a közép-kelet európai régióban képviselni, illetve a közép-kelet-európai régión kívül az Atos Origin nyújt támogatást a Synergon ügyfeleinek.

A Synergon Rt. árbevételének és eredményének ez irányú elmozdulása – az idei év terv szerint teljesített jó első két negyedéve ellenére – a harmadik negyedév eseményeire vezethető vissza. Ennek oka elsősorban a piac gyengélkedése volt, ezen belül is a kormányzati megrendelések visszafogása az EU-s projektekkel egyetemben. Emellett meghatározó volt a távközlési szektor – még mindig tartó – keresletének csökkenése, melyre az Invitel átszervezése is visszahúzó hatással volt. Az energetikai iparág – a megtorpant liberalizációs folyamatok következtében – teljesített visszafogottan.

A Synergon értékesítését befolyásolta még a forint gyengülése miatt dráguló IT-eszközök, illetve a klasszikus tanácsadási tevékenység iránti visszafogott kereslet is. A tevékenység sikerei közé tartozik a továbbra is erős fedezettartalom és -arány (2003-ban negyedéves szinten növekvő, a 2002-es és 2003-as évek I-III. negyedéveit összehasonlítva stagnáló). A növekvő szolgáltatástartalom alapján látszik az ügyfelek hozzáadott értékű szolgáltatások iránti nyitottsága, illetve fellendültek az infrastrukturális tevékenységhez kapcsolódó hozzáadott értékű szolgáltatások is.

A Synergon által érdekelt regionális piacokon is hasonló folyamatok mutatkoztak. Csehországban az Infinity egyik legjelentősebb ügyfele, a Skoda visszafogta kiadásait és a cseh kormány is megszorításokat eszközölt. A piaci lehetőségek szűkülése következtében az Infinity vezetése átszervezéseket és a kapacitás piaci igények szintjére szabását kezdte el. A horvátországi Spanra – az IT kereslet régiós effektusán túl – a választási év bizonytalansága is negatívan hatott. A piacon felszabaduló erőforrásokat, azonban a horvát leányvállalat erőteljes üzletfejlesztési tevékenységbe forgatta át.

A Fibex Kft. esetében pozitívumként említhető, hogy a tavalyi évhez képest ugyan látványosnak tűnik visszaesése, azonban a kedvezőtlen piaci helyzethez konszolidált szervezeti felépítése, költségstruktúrája meghozta eredményeit és a társaság 2003. I-IX. hónapjainak tekintetében nyereségesen működött. Az előző év eredményét a Fibex váci irodaházának eladásából származó fedezet javította.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés