Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop

SuSE Linux 9

Az új SuSE Linux 9.0-ban számos olyan technológiai újítás található, ami megkönnyíti a Linuxszal most ismerkedők számára az áttérést; a haladó Linux felhasználók számára pedig kényelmesebbé válik a rendszer-adminisztráció és a rendszer testreszabása.

Általános fejlesztések

Azt elmúlt időszakban számos tanulmányt készítettek a Linux rendszerek felhasználásával kapcsolatban – ezekből jónéhány javaslatot átemeltek a SuSE Linux új verziójába (például megújult a Start menü). Az alapértelmezett telepítésben a telepítőeszköz az általános feladatokra leginkább alkalmas programokat jelöli meg. Ezzel a módszerrel a kevésbé gyakorlott felhasználók is képesek a számukra legfontosabb alkalmazásokat telepíteni, de a SuSE Linux professzionális felhasználói számára a teljes alkalmazási portfólió a továbbiakban is elérhető. Ám olyan telepítés is választható, amely direkt ennek a professzionális felhasználói csoportnak fontos programokat telepíti.

A számítási kapacitást a Linux kernel sokkal jobban képes elosztani, ami optimális hang- és video teljesítményt tesz lehetővé – még akkor is, ha közben más feladatok is futnak a számítógépen. Sokat fejlesztettek az alkalmazási oldalon is: a SuSE Linux 9.0 a szabad forráskódú audió-szoftverek legszélesebb választékát nyújtja, a merevlemezes hangfelvételtől egészen a virtuális analóg szintetizátorokig. A Hydrogen egy új dobgép, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen zenei anyagból groove változatot készítsünk. A Scribus 1.0 DTP alkalmazás fejlett grafikai tervezést tesz lehetővé. Végül egy specialitás: a SuSE Linux CD és DVD-író, k3b nevű alkalmazásának továbbfejlesztett grafikus kezelői felülete gyors és pontos DVD-írást tesz lehetővé.

Továbbfejlesztett Windows-kompatibilitás

Az új operációs rendszer teljeskörűen támogatja a Microsoft Windows 2000 és XP által használt NTFS file-rendszert (átméretezni is képes, amennyiben az átesett egy töredezettség-mentesítésen). Ennek következtében egy tetszőleges Windows verziót használó felhasználó mindennemű korábbi Linux-tapasztalat nélkül is képes a SuSE Linux telepítésére a Windows mellé. Ezenkívül az OpenOffice.org 1.1 verziója sokkal több lehetőséget és kényelmet nyújt, például új makrórögzítőt, PDF file-ok exportálását, az összes XML formátum exportálását és importálását, illetve a prezentációk Flash formátumú exportálását. Ezentúl a Wine nevű Windows emulátor még több Windows alkalmazás futtatását teszi lehetővé Linux alatt.

Linux és a notebookok

Az új verzió már jó néhány olyan winmodemet is támogat, amely az olcsóbb noteszgépekben megtalálható. A laptopot használók számára egy érdekes újdonság: a különböző rendszerkonfigurációkat menedzselő SUSE profilmenedzsert továbbfejlesztették. Azok a felhasználók, akik különböző helyek között ingáznak notebookjukkal, a helyhez kötődő perifériákat, így a nyomtatókat, szkennereket, hálózati beállításokat egyetlen gombnyomással megváltoztathatják.

További változások, fejlesztések

Természetesen a legutolsó 2.6 verziójú tesztrendszermag megtalálható a 9.0-ban; ennek használatát elsősorban a tapasztaltabb felhasználóknak ajánlja a cég. Van azonban néhány probléma: először is ez a rendszermag nem fut minden hardveren, másodszor néhány hardver-specifikus alkalmazást adaptálni kell 2.6 verziójú rendszermag alá. Ezért a SuSE Linux 9.0 a 2.4.21 rendszermag optimalizált változatát használja, amely tartalmazza a 2.6-os rendszermag néhány újdonságát, például a továbbfejlesztett ütemezőt, az ACPI-t és az Advanced Linux Sound Architecture-t.

Az új YaST modullal és a Samba 2.2.8a modullal még a kezdő linuxosok is képesek hálózatba kapcsolni a Linux és Windows klienseket. A DNS, DHCP és webszervereket sokkal könnyebben lehet a grafikus párbeszédek segítségével konfigurálni. A SuSE Linux 9.0 rendszereit távoli eléréssel is lehet üzemeltetni, egy egyszerű webböngésző segítéségével. Az új XNTP modul lehetővé teszi, hogy a klienseket egy atomórás időszerverrel szinkronizáljuk. A YaST segítségével történő távoli adminisztrációt egy webböngészővel VNC-kapcsolaton keresztül is meg lehet valósítani. A SuSE Linux 9.0 ezenfelül már támogatja az Athlon64-et, így a 64 bites technológia új verziónk használatával akár minden íróasztalon elérhetővé válik.

A szoftver dobozos változata bruttó 24.900 forintos áron vásárolható meg, mely 180 napos telefonos telepítési támogatást is magában foglal; valamint két, összesen 1200 oldal hosszúságú kézikönyvet is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés