Connect with us

Netért: nyílt levél a parlamenti képviselőknek

Laptop

Netért: nyílt levél a parlamenti képviselőknek

A Netért nyílt levelet írt az új Elektronikus Hírközlési Törvényről szavazó parlamenti képviselőknek.

A képviselők által megszavazandó új Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) hosszú időre meghatározza a magyarországi információs társadalom alakulását. Hazánk jelenleg nemcsak az EU átlagához képest, de a csatlakozó országok közt is elmaradottnak számít a magas távközlési árak, a nem létező piaci verseny és az alacsony Internet-penetráció miatt.

Ennek tükrében a Netért Egyesület kiemelt figyelemmel követi az új Elektronikus Hírközlési Törvénnyel kapcsolatos információkat és sajtóhíreket.

A magyarországi internetezők és a NETÉRT Egyesület hét pontban fogalmazták meg elvárásaikat az új EHT-val szemben:

1) Az Európai Unió összes követelményének, ajánlásának és szokásának megfelelő törvény megalkotása, eurokonform verseny megalapozása az Internet-piacon. (Például a törvény utaljon az EU ajánlására a 25 eurós modemes, korlátlan idejű hozzáférésről.)

2) Az Internet távközlési tarifák tekintetében: telefonvonalon elérhető árú Internet elérés biztosítása az ország teljes területén, a szolgáltatók számára kötelező átalánydíjas és költségek alapján számított távközlési díjat. (Például a fejlett országok kötelező összekapcsolási referencia gyakorlatának vagy a FRIACO-modell alkalmazásával.)

3) Az ingyenes Internet-szolgáltatók fennmaradásának biztosítása. (Például a díjmegosztás által).

4) Az Internet-penetráció bővülését segítő versenykörnyezet támogatása. (Például alternatív szolgáltató választás lehetősége.)

5) A törvény érezhető hatásainak jelentkezéséig biztosítsa a fogyasztók központi támogatását. (Például meglévő 15-40 és 100 órás modemes államilag támogatott csomagok által).

6) Hatékony előfizetői érdekvédelem a Nemzeti Hírközlési Hatóság által.

7) Az alternatív távközlési- és Internet-technológiák támogatása, a szektorsemleges állami támogatás lehetőségének megteremtését. (Például a független távközlési szolgáltatók, a kábeles elérés és a WIFI (drótnélküli) technológiák támogatását.)

Ezért a Netért felkéri a Magyar Országgyűlés képviselőit és a politikai pártokat, hogy csak olyan törvényt legitimáljanak, amely maradéktalanul megfelel a fenti szempontoknak.

Szólj hozzá!

További Laptop