Connect with us

technokrata

A Matáv 2003. harmadik negyedévi eredményei

Laptop

A Matáv 2003. harmadik negyedévi eredményei

2003 első három negyedévében lassult a vonalszám-csökkenés a vezetékes szegmensben, javultak a lemorzsolódási ráták a mobil szegmensben, valamint kedvező eredményeket ért el a MakTel.

A Matáv 2003. harmadik negyedévi bevételei 3,1%-kal 452,1 milliárd forintra (1.797,8 millió euróra) nőttek 2003 első kilenc hónapjában 2002 azonos időszakához képest, a magasabb mobil, adatátviteli és bérelt vonali bevételeknek köszönhetően. Ezt részben ellensúlyozta a belföldi és nemzetközi, valamint az egyéb forgalmi bevételek csökkenése. Az EBITDA 3,1%-kal 194,9 milliárd forintra nőtt, ennek eredményeként az EBITDA ráta ismét figyelemreméltó értéket, 43,1%-ot ért el.

A vezetékes szegmensben a bevételek 2,6%-kal csökkentek; az EBITDA ráta 38,0%-ot tett ki. A mobil szegmens bevételei 10,0%-kal nőttek, döntően a magasabb forgalmi és értéknövelt szolgáltatásokból származó bevételeknek köszönhetően. A mobil szegmens EBITDA rátája 38,8% volt 2003 első három negyedévében. 2003. szeptember végére a Westel előfizetőinek száma 3,6 millióra nőtt. A nemzetközi szegmensben a bevételek 3,2%-kal nőttek, az EBITDA ráta 56,2%-ra emelkedett. A szigorú költségcsökkentés eredményeként az EBITDA 28,9 milliárd forintra nőtt (az előző év azonos időszakában elért EBITDA 26,3 milliárd forint volt).

A csoportszintű működési eredmény kismértékben, 101,6 milliárd forintra nőtt, míg a nettó eredmény 51,8 milliárd forintra (205,9 millió euróra) csökkent. Ez főként a nettó pénzügyi költségek jelentős emelkedésének tudható be, ami a forint gyengüléséből adódó nettó árfolyamveszteség növekedésének a következménye.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 153,1 milliárd forintra emelkedett a magasabb EBITDA és a működőtőke-igény kedvező változásainak (főként a szállítói állomány változása) következtében, amit részben ellensúlyoztak a némileg magasabb kamatköltségek. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 61,5 milliárd forintra csökkent. Ez a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg csökkenésének (elsősorban a MakTel esetében) és a beruházási szállítók állományváltozásának köszönhető. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow 81,5 milliárd forintot tett ki a folyamatos hitel-visszafizetések és 2003 első kilenc hónapjában a részvényeseknek fizetett magasabb osztalék következtében.

A nettó adósság-állomány 81,1 milliárd forinttal csökkent 2002. szeptember vége óta, így az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 32,8%-ra csökkent a 2002. harmadik negyedév végi 40,5%-ról.

Straub Elek elnök-vezérigazgató így értékelte az eredményeket: “Örömmel számolok be arról, hogy az egyes üzleti területeken tapasztalható erős verseny ellenére csoportszinten jó eredményt értünk el 2003 első kilenc hónapjában. A vezetékes területen a díjcsomagok egyértelműen segítettek lelassítani a vonalszám csökkenését, a mobil szegmensben pedig a Westel megtalálta a piaci részesedés és a jövedelmezőség közötti egyensúlyt a rendkívül erős versenyhelyzetben lévő magyarországi mobilpiacon. Nemzetközi leányvállalatunk, a MakTel bevételei növekedtek, ugyanakkor költségeit szigorú ellenőrzés alatt tartotta. A harmadik negyedévben megállapodást írtunk alá a szakszervezettel az anyavállalatnál 2004. évben várható béremelésekről. Ennek megfelelően a béremelés átlagos hatása a Matáv Rt.-nél a következő évre vonatkozóan 5,3% lesz. Végezetül a teljes 2003-as évre vonatkozó kilátásainkkal kapcsolatban úgy véljük, hogy a bevétel-növekedésre valamint a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére tett nyilvános célkitűzéseink éves szinten megvalósíthatóak. Mindazonáltal 2003-ra vonatkozó EBITDA ráta célkitűzésünket 40% feletti értékre módosítjuk.”Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp