Connect with us

Hirdetés

technokrata

Játsszunk munkaidőben, jó hatással van!

Laptop

Játsszunk munkaidőben, jó hatással van!

Egy nemrég elkészült tanulmány szerint a munka közben való játék jót tesz az alkalmazottaknak és a cégnek is.

Holland kutatók úgy találták, hogy az egyszerűbb számítógépes játékok jótékony hatással vannak egy vállalatnál a termelékenységre és a közhangulatra is. A legtöbb cég azonban nem szereti, ha alkalmazottai a munka helyett játékkal foglalkoznak, és némelyik kemény retorziókat is alkalmaz – pedig nem (feltétlenül) kellene.

Az Uttrechti Egyetem tudósai rájöttek arra, hogy a számítógépes játékok növelhetik az alkalmazottak elégedettségét, és csökkentik a munkahelyről való távolmaradások, hiányzások számát. A kutatók elvégeztek egy kísérletet egy holland biztosítócég dolgozói között: a két részre osztott munkaerő egyik felének lehetővé tették, hogy egyszerűbb számítógépes játékokkal (mint például aknakereső vagy pasziánsz) módjuk legyen szórakozni, akár napi egy órán keresztül is; ám a másik csoporttól megvonták ennek a lehetőségét.

Egy hónap múlva felmérést végeztek az alkalmazottak között, és úgy találták, hogy azok, akiknek lehetőségük nyílt napi egy órában játékkal lazítani, boldogabbak voltak munkájukkal, teljesítményükkel kapcsolatban. Jeffrey Goldstein, a kutatás vezetője szerint ez azért alakult így, mert a játszó alkalmazottak valóban jobban tudtak dolgozni azáltal, hogy az egyszerűbb számítógépes játékok révén pihenőidőt adtak agyuknak az összetett munkafeladatok közepette.

A hollandiai egyetem kutatói az eredmények láttán arra határozták el magukat, hogy megismétlik a kísérleteket, következőre azonban a bonyolultabb – stratégiai vagy szimulációs – játékok hatásait fogják vizsgálni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés