Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 26 GHz-es frekvenciasáv-igényeket felmérő ismételt piackutatás

Laptop

A 26 GHz-es frekvenciasáv-igényeket felmérő ismételt piackutatás

A Hírközlési Felügyelet a 26 GHz-es frekvenciasávú pont-többpont rádióhálózatok használatba vételének előkészítése céljából a mai igényeket tükröző, ismételt felmérést végez.

A Hírközlési Felügyelet a hírközlésről szóló 2001. évi XL törvény, a frekvenciagazdálkodásról szóló 1993. évi LXII. törvény, valamint a Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási Táblázatának megállapításáról szóló 221/1999 (XII. 29) Kormányrendelet alapján a 26 GHz-es frekvenciasávú pont-többpont rádióhálózatok használatba vételének előkészítése céljából a mai igényeket tükröző, ismételt felmérést végez.

A felmérésbe be kívánják vonni mindazokat a vállalatokat, szervezeteket és intézményeket, amelyek az említett frekvenciasávban Magyarország területén rádióhálózatot kívánnak üzemeltetni.

Ez a kérdőív a 2002. áprilisában előzetes felmérésként összeállított kérdőív aktualizált változata. A Felügyelet célja az, hogy az azóta eltelt idő alatt gyűjtött tapasztalatokat megismerje és a cégek azóta – esetleg – megváltozott preferenciáit újból feltérképezze, annak érdekében, hogy azokat a 26 GHz-es frekvenciasáv kiírásakor figyelembe vehessék. A kérdőív kérdései érzékeny vállalati információkat, adatokat is érinthetnek.

A 26 GHz-es sáv előzetes sávhasználati leírása
26 GHz-es frekvenciasávnak nevezzük röviden a 24,5–26,5 GHz-es frekvenciatartományt. Pont-többpont rendszerek esetén a 24,5—25,5 GHz sávban központi állomás – végberendezés irányú összeköttetések, a 25,5—26,5 GHz sávban végberendezés – központi állomás irányú összeköttetések valósíthatók meg. A frekvenciasáv egyaránt felhasználható pont-többpont és pont-pont rendszerek telepítésére. A két rendszer együttes használata az üzemeltetők sávhasználati jogosultsági területén és frekvenciablokkján belül az adott üzemeltetők hatáskörében van.

A sáv 32 alapblokkra van felosztva. Ezek közül a most folyamatban lévő összeurópai koordináció egyelőre csak 18 blokkra fog megállapodást létrehozni, így a jogosultság odaítélésének első fázisában maximálisan csak 18 blokk lesz szétosztható. Ezeknek mindegyike irányonként 28 MHz széles. A szétosztás során a felhasználók 28 MHz, 56 MHz és 112 MHz sávszélességű frekvenciablokkokhoz juthatnak. Az egyes blokkokon belül az átviteli csatornák tetszőlegesen elhelyezhetők. A 26 GHz-es sávban három fajta területi hasznosítás történhet: országos kiosztás, nagyrégiós kiosztás és kisrégiós kiosztás.

A 26 GHz-es sáv cellás elrendezésű pont-többpont rendszereinek két fő felhasználási módja várható:

  • Állandóhelyű hozzáférési rendszerek: (FWA – Fixed Wireless Access, Amerikában LMDS – Local Multipoint Distribution Systems) állandóhelyű végfelhasználó állomások halmazának bekapcsolása távközlési rendszerbe.
  • Mobil infrastruktúra, ahol a 26 GHz-es rendszer terminál állomásai valamely mobil telefonrendszer (például DCS-1800, UMTS) bázisállomásaival azonosak. Ez a felhasználási mód a hatókörbe tartozó bázisállomásokat kapcsolja hozzá egy központi állomáshoz a 26 GHz-es pont-többpont technika segítségével.

    A cellás rendszerű pont-többpont összeköttetések mellett a sáv blokkjai olyan pont-pont rendszerekhez is felhasználhatók, amelyek cellán belüli és cellák közötti összeköttetések megvalósítását szolgálják.



  • Szólj hozzá!

    További Laptop

    Hirdetés

    Népszerű

    Hirdetés

    Technokrata a Facebookon

    Hirdetés

    IoT-Magazin.hu

    Hirdetés

    Kütyük

    Smart home

    Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

    2024. március 20. szerda

    Office

    Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

    2024. március 13. szerda

    Smart home

    Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

    2024. február 28. szerda
    owlet care babafigyelő

    Smart home

    OWLET CARE a magyarországi piacon!

    2024. február 26. hétfő
    Hirdetés

    Dotkom

    Műszaki-Magazin.hu

    Hirdetés