Connect with us

Hirdetés

technokrata

A felhasználók aggódnak a Linuxért

Laptop

A felhasználók aggódnak a Linuxért

Két nagy disztribútor is olyan bejelentéseket tett az elmúlt pár napban, ami miatt a nyíltforrású operációs rendszereket használók körében növekedésnek indult a bizonytalanság az egész kezdeményezés további folytatását illetően.

Hétfőn jelentette be a Red Hat, hogy operációs rendszerének minden felhasználói változatát, pontosabban ezek terméktámogatását fel fogja függeszteni áprilist követően. A szoftverkiadó közölte, hogy ezen időpont után OS-einek csak az üzleti verzióit fogja támogatni. A másik, sokakat meglepő hír pedig az a keddi bejelentés volt, melyben a Novell adta hírül (s ezzel egyben meg is lepte az IT-világot), hogy 210 millió dollárért felvásárolja az egyik legnagyobb Linux disztribútort, a SuSE-t.

Az üzleti világ számára ezek természetes folyamatok, hiszen a gazdasági élet más területén – például olajipari cégeknél vagy üzletláncoknál – is egyre gyakoribb, hogy az egyik cég felvásárolja a másikat, vagy költségcsökkentés céljából igyekeznek tevékenységeiket profitorientáltabbá tenni. A linuxos közösség egy része azonban úgy érzi, hogy a két legnépszerűbb kiadás veszik el éppen számukra.

˝A nevesebb amerikai boltok polcain Linuxból többnyire kettőfélét találhattunk: a SuSE-t és a Red Hatot.˝ – mondta Jack Alderson, az X-Fab Texas chipgyártó cég linuxos rendszergazdája – ˝A Red Hat bejelentésével távozott a széleskörű nyilvánosság elől, s már csak a SuSE maradt. Ez utóbbi felvásárlásával pedig előfordulhat, hogy a nála sokkalta nagyobb Novell egyszer csak abbahagyja a termékvonal további fejlesztését.˝ Ez pedig rákényszerítheti a felhasználókat, hogy a kisebb cégek által fejlesztett nyíltforrású operációs rendszerek (Mandrake, Xandros, Lindows, Debian stb.) közül válasszanak.

Igaz, a Novell – közlése szerint – nem kívánja megszüntetni a SuSE-t, sőt, éppen a nyílt forrás mellett elkötelezettségét hirdeti: ˝A SuSE megszerzésével nagyobb hozzáférést tudhatunk a magunkénak az általunk már eddig is komolyan vett nyíltforrású kezdeményezéseknek.˝ – mondta Jack Messman, a cég vezérigazgatója. A termék alsó árkategóriás verzióinak (azaz a felhasználók által leginkább alkalmazott változatának) jövőjéről azonban nem esett szó.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés