Connect with us

technokrata

2.6-os Linux: nem mindenki csap le rá azonnal

Laptop

2.6-os Linux: nem mindenki csap le rá azonnal

A Red Hat mérsékelt lelkesedéssel veszi a legújabb kernel végső fejlesztési stádiumába való jutását – a disztribútor (előreláthatólag) 2005-ig nem kívánja alkalmazni a 2.6-os rendszermagot.

A hét elején írtunk arról, hogy kiadták a 2.6-os Linux kernel legutolsó tesztváltozatát, melyet már a végleges verzió fog követni – remélhetőleg még idén. Torvalds anno az év közepén felvette a kapcsolatot a kiadókkal, hogy lerövidítse az új rendszermag alkalmazásba vételének idejét – a Red Hatnál azonban nem akarják elkapkodni a dolgot.

Szintén nemrég lehetett olvasni a Terminalon a disztribútor legújabb, vállalati környezetbe szánt operációs rendszeréről, a Red Hat Enterprise Linux 3.0-ról. Ez még a 2.4.21-es kernelen alapszik, s mivel igencsak friss kiadás, nem terveznek a cégnél egy nagyobb verziószám-ugrást. Márpedig a bejelentések szerint a 2.6-os rendszermag majd csak az RHEL 4-es változatában kerül először a kiadó operációs rendszerébe; olvasható Brian Stevens, a vállalat OS fejlesztésekért felelős elnökének nyilatkozatában.

A Red Hatnál átlagosan 12-18 hónap telik el a vállalati környezetbe szánt szoftverek verzióváltása között, eszerint körülbelül 2005 elejére tehető a váltás. Addig is, áthidalandó a 2.4-es és a 2.6-os kernel közötti ˝szakadékot˝, az új rendszermag némely képességét implementálják a jelenleg alkalmazottba. Ennek következtében például a Native Posix Thread Library, a Java alkalmazások és az adatbázis-kezelés gyorsításáért felelős modul annak ellenére elérhető a Red Hat kiadásában, hogy az ˝hivatalosan˝ majd csak a 2.6-os rendszermagban jelentkezik.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp