Connect with us

technokrata

Az Intel bemutatta Lengyelország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét

Laptop

Az Intel bemutatta Lengyelország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét

Az Intel a gdanski Akadémiai számítóközpontban bemutatta Lengyelország leggyorsabb szuperszámítógépét, amely 128 Optimus NSERVER rendszerre épül és benne 256 Intel Itanium 2 processzor működik.

A nagyteljesítményű feldolgozáshoz (High Performance Computing, HPC) készült cluster másodpercenként több mint 1,3 billió művelet elvégzésére képes (1,3 teraflop teljesítményű), és várhatóan benne lesz a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit számon tartó hivatalos Clusters TOP 500 lista első tíz helyezettjében. Ez a számítási teljesítmény jelentős fejlődést jelent a lengyelországi tudományos közösség számára, és segítséget nyújt az úttörő kémiai, biotechnológiai, molekuláris modellezési és CFD- (számítógépes folyadékdinamikai) kutatásokhoz.

Az Akadémiai számítóközpontnak az új szupercluster telepítésére vonatkozó döntése azon alapult, hogy a rendszer az Intel Itanium 2 processzorok kivételesen magas számítási teljesítményének kihasználásával bonyolult adatkezelési feladatokat képes megoldani. A platform részletes elemzéseket és modellezési alkalmazásokat futtat majd a központban végzett további speciális tudományos kutatásokhoz. A rendszer ár/teljesítmény aránya komoly előnyt hordoz, mint ahogyan az Intel megállapított termék kibocsátási terve is, amely a tudományos és kutatási felhasználók igényeinek hosszútávú támogatását is tartalmazza.

˝A tudományos kutatás is olyan ágazat, amelyben rendkívüli verseny zajlik. Éppen ezért komoly igényeket támaszt a technológiával szemben, ugyanúgy, ahogy a legnagyobb kereskedelmi szervezetek˝ – mondta Mscislaw Nakonieczny, a gdanski Akadémiai számítóközpont igazgatója. ˝Hagyományosan, és más hasonló szervezetekkel összevetve világviszonylatban is igaz, hogy a kutatási tevékenységeket gyakran az elöregedő informatikai kapacitás korlátozza. A jelenlegi Intel Itanium 2-alapú rendszerekre vonatkozó befektetés azonban lehetővé teszi számunkra, hogy a saját területünkön vezetőkké váljunk. Ezzel a döntéssel tudósaink hozzájutnak az igazán forradalmi tudományos kutatások folytatásához szükséges számítási teljesítményhez˝.

˝A TASK egy úttörő szervezet, amely együtt mozdul a világ legújabb trendjeivel. Ennek eredménye a leginnovatívabb technológia kiválasztása. Ez Lengyelország első Intel Itanium 2 processzoros clusterje, és Európa egyik legnagyobb ilyen szuperszámítógépe˝ – mondta Stacy Smith, az Intel európai, közép-ázsiai és afrikai műveletekért felelős részlegének alelnöke és vezérigazgatója.

˝Az Optimus számára a legfontosabb dolog a műszaki fejlődés, és mi büszkék vagyunk arra, hogy részt vállalhatunk egy kiváló eszköz elkészítésében a lengyel tudományos közösség részére. Ez Lengyelország leggyorsabb clustere; több mint tízszer gyorsabb, mint az előző volt, és ez az Optimus és az Intel együttműködésének eredménye. Nagyon örülünk annak, hogy ezt az eredményt kiváló ár/teljesítmény arány mellett értük el – az Intelre épülő clusterek sokkal népszerűbbek, mert magasabb teljesítményt nyújtanak és sokkal elérhetőbb árúak, mint az egyedi RISC-rendszerek˝ – nyilatkozta Andrzej Widerszpil, az Optimus S.A. elnöke.

Az Intel Itanium 2 processzor az Itanium processzorcsalád második tagja. Az Intelnek ez a nagyvállalati kategóriájú processzorcsaládja az Intel-architektúra teljesítményét és a tömegtermelésből fakadó gazdaságosságát kínálja a legnagyobb adatmennyiségekkel dolgozó kritikus fontosságú alkalmazások és a műszaki számításokat végző alkalmazások számára.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp