Connect with us

Az EU-csatlakozás hatása az agyelszívásra az IT-szektorban

Laptop

Az EU-csatlakozás hatása az agyelszívásra az IT-szektorban

A Pannon GSM az agyelszívás ellen: a szolgáltató oktatói ösztöndíja hozzájárul az oktatás színvonalának fejlesztéséhez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A Pannon GSM és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetői 2003. október 15-én – rendezvény keretében – írták alá azt, az összesen tizennégymillió forint értékű szerződést, amely újabb tanévre biztosít professzori ösztöndíjat az intézmény tizennégy fiatal, tehetséges oktatójának.

A közelgő uniós csatlakozás, valamint a bolognai folyamat fényében mind aktuálisabbá válik a magasan képzett szakemberek szabad mozgása. A Pannon GSM által biztosított professzori ösztöndíj lehetőséget biztosít erre a mozgásra, ugyanakkor hozzájárul a tehetséges oktatók, kutatók megtartásához is.

A rendezvényen bevezető előadást tartott Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, valamint Sima Dezső, a Magyar Akkreditációs Bizottság tagja. Az úgynevezett braindrainnel kapcsolatos személyes tapasztalatokat Zarándy Ákos, a SZTAKI tudományos munkatársa és Antal Péter, a BME Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszékének egyetemi tanársegéde foglalta össze.

A Pannon GSM évek óta támogatja ösztöndíjakkal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkáját; a támogatás fő célja a tehetséges oktatók megtartása, az agyelszívásként ismert folyamat ellensúlyozása.

Klaus Holgaard Rasmussen, a Pannon GSM vezérigazgatója rámutatott: a norvég tulajdonban levő cég számára kulcsfontosságú Magyarország tudományos kapacitásának fenntartása és fejlesztése. „A BME oktatóinak támogatása, a Pannon GSM hozzájárulása az agyelszívás elleni erőfeszítésekhez jól illusztrálja, hogy milyen kiemelt fontosságot tulajdonítunk a Magyarországon működő tudományos műhelyek ügyének. Azok a szakemberek lesznek a Pannon GSM meghatározó munkatársai a jövőben, akik a most általunk is támogatott oktatóktól tanulnak a legmagasabb színvonalon.” – emelte ki.

Pap László, a BME stratégiai rektorhelyettese úttörőnek tartja a 2000-ben, az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara és a mobilszolgáltató közötti együttműködés létrejötte óta folyamatosan fejlődő kapcsolatot. „A Pannon GSM az országban elsőként hozott létre példaértékű, általános célú oktatói támogatási rendszert, amely jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthassuk, illetve emelhessük az oktatás színvonalát intézményünkben. A telekommunikáció ugyanis rendkívül vonzó, jól fizető iparág, ugyanakkor ha a piac elvonja a jól képzett szakembereket az oktatás területéről, megtorpanhat a képzés, a szellemi utánpótlás nevelése.”

A piac jelentette vonzerő azonban csak egy része a szakembereket más országokba csábító előnyöknek. „Természetes, hogy bizonyos tudományos munkákra csak külföldön, kimagasló színvonalú nemzetközi kutatói közösségekben nyílik lehetőség, így kívánatos is, hogy minél több magyar tehetség részesüljön ezekben.” – értékelte az oktatás helyzetét az európai képzési térkép kialakításában közreműködő Sima Dezső, a Magyar Akkreditációs Bizottság tagja. „Biztosítani kell ugyanakkor, hogy a kapcsolatrendszer kialakítását, a folyamat elsajátítását követően itthonról folytathassák megkezdett munkájukat, hiszen az országból végleg távozó szakemberek túlnyomó többsége kényszerből: a szakmai feltételek hiányától, a tudományos kapcsolat megszakadásától való félelem miatt dönt a távozás mellett.” – mondta a szakember.

Ebben a folyamatban ad jelentős segítséget a Pannon GSM ösztöndíj-rendszere. Az általános felhasználású támogatás megkönnyíti a gyakori utazást, a rendszeres kommunikációt igénylő kapcsolattartást, a külföldi kutatói központok tudományos erőforrásainak – könyvtárak, kapcsolatrendszerek – kihasználását. Ezen a módon járul hozzá a hazai műszaki képzés színvonalának emeléséhez, az ország tudományos szerepének kiteljesedéséhez.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom