Connect with us

technokrata

Újabb részletek a Transmeta nagyreményű processzoráról

Laptop

Újabb részletek a Transmeta nagyreményű processzoráról

Az Efficeon névre keresztelt processzor a Transmeta legújabb fejlesztésének számít. Alacsony árával és energiaigényével sokak számára jelenthet alternatívát a drágább chipekhez képest.

Az AMD és az Intel mellett még két gyártó rúghat valamelyest labdába a PC-kben található processzorok piacán: a Via és a Transmeta. Ez utóbbi alaposan átfazonírozta Crusoe processzorát, ahogyan arról már korábban is írtunk. A Microprocessor Forum keretei között még több információt lehetett megtudni a chipről, köszönhetően David Ditzelnek, a vállalat alapítójának.

A már kezdetkor is 1 GHz-es (és afölötti) órajellel rendelkező CPU-kból még idén elérhetőek lesznek az első darabok – akár 1,3 GHz-es teljesítménnyel is. Ugyanakkor az energiafogyasztás – ahogyan azt már a Transmeta központi vezérlőegységeitől megszokhattuk – igen alacsony szinten (többnyire 10 W alatt) marad. Ezt a lapkák az alapos áttervezésnek köszönhetik, így a noteszgép-tulajdonosok számára alternatívát jelenthetnek az ugyan szintén alacsony fogyasztású, ám sokkal drágább Pentium M processzorokkal szemben. Külön öröm lehet, hogy bejelentették, az Nvidia Nforce 3 Go120 Media Communication Processorával együtt kiegészítve kerülnek majd piacra.

Fókuszban a küszöbfeszültség

Diztel emellett bemutatta a LongRun 2 technológia képességeit, mely a Transmeta korábbi energiatakarékos megoldásának egy szintén revitalizált változata. Használatával a CPU egyes tranzisztorainak kapcsolósebessége lelassítható vagy akár teljesen ki is iktathatók a parányi elemek a működésből, amennyiben éppen nincsen rájuk szükség – ez jelentős fegyvertény az energiaigény alacsonyan tartásában.

Szemben a korábbi változattal (mely a magfeszültséget vette célba a processzor működésekor) a LongRun 2 a küszöbfeszültség csökkentését veszi kezelésbe. Ez a feszültség az a minimum potenciálkülönbség, ami ahhoz kell, hogy a tranzisztort be lehessen kapcsolni. Ennek csökkentésével mérsékelhető a ˝szivárgás˝, azaz a tényleges működést megelőző energiafelhasználás. Igaz, a LongRun 2 majd csak a jövőbeni Efficeonok képessége lesz, az induló példányoknál még nem jelenik meg ez a funkció.

Teljesítménynövelés

Az elsősorban ultravékony noteszgépekbe szánt processzor elődjének egyik legnagyobb hátrányaként a számítási teljesítmény nem megfelelő szintjét rótták fel leggyakrabban. Az elődjével visszafelé kompatibilis lapka éppen ezért egy órajelcikluson belül nyolc utasítás végrehajtására képes; s a Transmeta mérései szerint még a(z azonos órajelű) Pentium M processzornál is ˝erőteljesebbnek˝ bizonyult az Efficeon.

Ezt az AMD-nél megismert HyperTransport technológia is elősegíti, mely a processzor és a számítógép többi része közötti összeköttetést teszi gyorsabbá; valamint az új CPU-k immáron támogatják az AGP-t is (a Transmeta korábbi chipjei nem voltak köszönőviszonyban ezzel a szabvánnyal). Az már csak a hab a tortán, hogy a belső gyorsítótár mérete 512 KB vagy 1 MB lehet.

Előrejelzések szerint az órajel nagysága elérheti a 2 GHz-et a jövő év közepére. Ezres tételben körülbelül majd 100 dollárért lehet hozzájutni az Efficeonhoz.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp