Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan egészíti ki egymást a mobil és vezetékes kommunikáció?

Laptop

Hogyan egészíti ki egymást a mobil és vezetékes kommunikáció?

Régen a mobilszámunkat titkoltuk, ma már a vezetékes telefonunkat érezzük igazán intimnek.

Csaknem egyéves előkészítő munka eredményeként 2003. júniusában elkészült az elektronikus hírközlésről szóló törvény tervezete, melynek kapcsán egyre inkább előtérbe kerül a távközlési piac jelene és jövője. A vezetékes és mobilkommunikáció csak látszólag a gigászi nagyvállalatok csatája. A versengés beleszól az emberek mindennapjaiba, átalakítja környezetünket és életvitelünket.

A technológia-technikai vitán túllépve egy kerekasztal-beszélgetés során György Péter esztéta, Nyíri Kristóf filozófus, és Tóth László, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Piacelemzési Főosztályának vezetője a minap több érdekes szemszögből járták körül a témát.

„A hosszú házasság titka”
A három szakértő arra kereste a választ, hogy mik a vezetékes- és mobiltelefon hosszú távú egymás mellett élésének feltételei. A mobilkommunikáció napjainkban zajló diadalútját ugyan mindannyian elismerték, ám abban is egyetértettek, hogy ez semmiképpen sem jelenti a vezetékes telefon eltűnését, hiszen más iparágak ugyanezen a fejlődési folyamaton mentek át.

Tóth László, az IHM főosztályvezetője szerint a tévé mindennapossá válásával nem szorult ki a mozi, mint ahogy a digitális technika sem váltotta fel a nyomtatott könyvet. A vezetékes telefon sem tűnik el, csupán kell egy kis idő, míg megtalálja a helyét a mobil kihívásaival szemben. Az előfizetői számokban bekövetkezett stagnálás is a nemzetközi tendenciát követi. Bár a hazai piac abban különbözik a nyugati országokétól, hogy az adatforgalom még sokáig a vezetékesen marad, még ha a hang típusú átvitel bizonyos részben átterelődik is a mobilra.

A vezetékes telefon funkcióvesztését a Szonda Ipsos által a távközlési piacról készített átfogó kutatás adatai sem támasztják alá. Míg a mobiltelefont használók 78%-a tartja a mobiltelefonálást valamelyest helyettesíthetőnek SMS-ezéssel, a vezetékes telefonálást már csak 41%-uk esetében válthatja ki az SMS-ezés. Sőt, 44%-uk egyáltalán nem tartja helyettesíthetőnek a vezetékes telefont szöveges üzenetekkel.

„Halló, itt vagyok a buszon!”
A telefónia társadalomfilozófiai hátterét boncolgatva a szakértők egyértelműen a két kommunikációs eszköz egymást kiegészítő hatását hangsúlyozták. Ez nem egy vagy-vagy kérdés – állapította meg György Péter esztéta –, hiszen minden egyes kommunikációs eszköznek megvan a maga kultúrtörténeti dimenziója. Gondoljunk a legalapvetőbb dologra: a vezetékes telefonálást sohasem kezdjük úgy, hogy hol vagy. Egyértelmű, hogy a beszélő a telefonvonal végén lévő készüléken beszél.

A mobil sikertörténetének megkérdőjelezése nélkül Nyíri Kristóf is elismerte, hogy a személyhez, nem pedig helyhez kötött mobiltelefonnak van egy pszichológiailag megbolondító hatása, melynek következtében a beszélgetések kezdetén helyre kell állítani a térkoordináták valódiságát. Soha nem tudhatjuk, hogy a hívott fél hol és milyen körülmények között tartózkodik éppen. A vezetékes telefonálás során a kommunikációnak nincsenek nyugtalanító aspektusai. Nyugodt, bensőséges hangulatot biztosít. A kommunikációs eszközhasználat eltérő pszichológiai, antropológiai aspektusait, a szerepkör változását tanúsítja az is, hogy míg régen a mobilszámunkat titkoltuk, ma már a lakásunkban található vezetékes telefonszám az, ami igazán privát információnak számít.

Virtuális mentőöv?
György Péter hívta fel a figyelmet az intimitáson túlmutató gyakorlati előnyökre és hátrányokra is. Példaként az augusztusi New York-i áramszünetet, a „black outot” említve, amely a vezetékes telefonálás egyértelmű diadalát hozta. A 110 Volton működő komputerek és ezáltal a mobilkommunikáció is megbénult. Ugyanakkor az elsötétült város telefonfülkéi előtt hosszú sorok kígyóztak.

A másik gyakorlati érv a vezetékes telefon mellett a rajta keresztül megvalósítható Internet-csatlakozás. Sokan éppen ezért az Internetet tekintik a vezetékes kommunikáció „mentőövének”, mely megfogalmazás ellen Nyíri Kristóf határozottan tiltakozott. Véleménye szerint az Internet szerepére a vezetékes telefonálásban a „gazdagodás, a kiegészítő kategória” szóhasználat a megfelelő.

A Szonda Ipsos felméréséből is kitűnik, hogy a stagnáló vezetékestelefon-használat számára az Internet nem csupán a mentőöv szerepét tölti be, hiszen a statisztika szerint a legtöbb (61%) otthoni internetezési lehetőséggel bíró háztartás hagyományos vezetékes telefonon csatlakozik a világhálóra. Ezt követi a még mindig vezetékes ISDN-csatlakozás (14%), a kábeltelevízió (12%), majd holtversenyben az ADSL és a mobil (7%).

A szakértők egyetértettek abban, hogy a téma sokoldalúsága, fontossága és aktualitása miatt mindenképpen továbbgondolásra érdemes, filozófiai, szociológiai, információtechnológiai vagy éppen viselkedéskutatási megvilágításban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés