Connect with us

technokrata

Laptop

SuSE Linux 9.0

Megjelent az új, 9.0-s SuSE Linux, mely nagymértékben képes megkönnyíteni a Linuxszal most ismerkedők számára az áttérést. A haladó Linux felhasználók számára pedig sokkal kényelmesebbé válik a rendszeradminisztráció és a rendszer testreszabása.

Nagyobb kompatibilitás, több újdonság

A SuSE Linux 9.0 Windows-kompatibilitása jelentősen megnőtt. Az új verzió immár teljes körűen támogatja a Microsoft Windows 2000 és XP által használt NTFS file-rendszert. Ennek következtében egy tetszőleges Windows verziót használó felhasználó mindennemű korábbi Linux-tapasztalat nélkül is képes a SuSE Linux telepítésére a Windows mellé.

A széleskörűen használt IPv4 Internet-protokoll mellett már támogatja a következő generációs IPv6 protokollt is. Az OpenOffice.org új, 1.1 verziója sokkal több lehetőséget és kényelmet nyújt, például új makrórögzítőt, PDF file-okba történő exportálást, az összes XML formátum exportálását és importálását, illetve a bemutatók Flash formátumú exportálását is. Ezen túl, a Wine nevű Windows emulátor még a jelenleginél is több Windows alkalmazás futtatását teszi lehetővé Linux alatt. A SuSE Linux 9.0 verziója már a legújabb KDE 3.1.4.-et tartalmazza. A KDE azonnali üzenetküldő programja, a Kopete már támogatja az AOL, MSN, IRC, ICQ és Yahoo Messenger szolgáltatásokat is. Az ADSL-kapcsolatot, az ISDN-kártyákat és a modemeket a telepítés során automatikusan ismeri föl a YaST telepítő, és néhány egérkattintással még az ISDN csatornák automatikus egyesítése is azonnal működőképessé válik.

Tartalmazza az UML-t, azaz a User Mode Linuxot is. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy több Linux példányt egyszerre futtasson a számítógép. Így a tapasztalt felhasználók az éppen futó rendszer veszélyeztetése nélkül végezhetnek el különböző feladatokat a rendszermag-nyomkövetésben, a virtuális géphasználatban vagy a biztonsági környezet beállításában.

Még több magyar nyelvű grafikus alkalmazás található a SuSE Linux 9.0-ban. Ezek közül a legfontosabbak: a Digikam és Gphoto digitális kamera alkalmazások, a Kgpg titkosítóprogram, a Kdirstat könyvtárelemző és vizualizáló, a Kgamma monitor színkorrektor, a Kopete átfogó kommunikációs program, a Krename file-átnevező, a Pixie képnéző, a Kpsion nevű Psion adatmentő szoftver, a Xine és a Kaffeine médialejátszók.

Egyszerűbb kezelhetőség

A SuSE az elmúlt időszakban számos tanulmányt készített a Linux rendszerek felhasználásával kapcsolatban. Ezekből számos javaslatot átemelt a legújabb verzióba. Példaképpen, az alapértelmezett telepítésben a telepítőeszköz az általános feladatokra leginkább alkalmas programokat jelöli ki. Ezzel a módszerrel a kevésbé gyakorlott felhasználók is képesek a számukra legfontosabb alkalmazásokat telepíteni; emellett a SUSE LINUX professzionális felhasználói számára a teljes alkalmazási portfolió a továbbiakban is elérhető. Ezen túl olyan telepítés is választható, amely kifejezetten a professzionális felhasználói csoportnak fontos programokat telepíti egyszerre.

A laptopok hardverelemeinek támogatása már hosszú ideje a SUSE LINUX alapvető szolgáltatásai közé tartozik. Az új verzió már jó néhány olyan winmodemet is támogat, amely a kezdő szintű laptopokban található. A laptopot használók számára érdekes újdonság, hogy a különböző rendszerkonfigurációkat kezelő SuSE profilkezelő eszköz is továbbfejlődött. Azok a SuSE Linux felhasználók, akik különböző helyek között ingáznak laptopjukkal, a helyhez kötött perifériákat, így a nyomtatókat, lapolvasókat, hálózati beállításokat egyetlen gombnyomással megváltoztathatják.

Multimédia

Jelentős lépések történtek az otthoni felhasználók és a multimédia irányában is. A számítási kapacitást a Linux legújabb rendszermagja sokkal jobban képes elosztani, ami többek között optimális hang- és videó teljesítményt tesz lehetővé – még akkor is, ha közben más feladatok is futnak a számítógépen. Sokat fejlesztettek az alkalmazási oldalon is: az új operációs rendszer a nyílt forráskódú audió-szoftverek széles választékát nyújtja, a merevlemezes hangfelvételtől egészen a virtuális analóg szintetizátorokig. A Hydrogen egy új dobgép, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen zenei anyagból groove változatot készítsünk. A Scribus 1.0 DTP alkalmazás fejlett grafikai tervezést tesz lehetővé. Végül egy specialitás: a SuSE Linux CD és DVD-írója, a K3b nevű alkalmazás továbbfejlesztett grafikus kezelői felülete gyors és pontos DVD-írást tesz lehetővé.

64-biten

Az új változat támogatja a 64 bites technológiákat. Az AMD által gyártott Athlon 64 processzor már megfizethető áron juttatja el az otthonokba a 64 bites technológiát. A SuSE büszke arra, hogy az operációs rendszert gyártók közül elsőként lehet jelen a 64 bites otthoni operációs rendszerek és alkalmazások piacán, és arra, hogy a SuSE Linux 9.0-val maximálisan kihasználható az AMD Athlon 64 processzor teljesítménye.

2.6 verziójú tesztrendszermag

Az új SuSE Linuxban megtalálható a legfrissebb, 2.6 verziójú tesztrendszermag is. Ennek használata elsősorban a tapasztaltabb felhasználóknak ajánlott, mivel a rendszermagnak még van néhány apróbb problémája: nem fut minden hardveren, illetve néhány hardver-specifikus alkalmazást adaptálni kell 2.6 verziójú rendszermag alá. Ezért az OS alapértelmezetten a 2.4.21 rendszermag optimalizált változatát használja, amely tartalmazza a 2.6-os rendszermag néhány újdonságát is (például a továbbfejlesztett ütemezőt, ACPI támogatást és az Advanced Linux Sound Architecture-t).

YaST

A YaST, a SuSE rendszerkarbantartó eszközével és a Samba 2.2.8a verziójával még a kezdő linuxosok is pillanatok alatt képesek hálózatba kapcsolni a Linux és Windows klienseket. Most már a DNS, DHCP és webszerver szolgáltatásokat is könnyen, grafikus módon lehet konfigurálni. A SuSE Linux 9.0 rendszereit távoli eléréssel is lehet üzemeltetni, egy egyszerű webböngésző segítéségével. Az új XNTP modul lehetővé teszi, hogy a klienseket egy atomórás időszerverrel szinkronizáljuk. A YaST segítségével történő távoli adminisztrációt egy webböngészővel VNC-kapcsolaton keresztül is meg lehet valósítani.

Még részletesebb magyar nyelvű dokumentáció

A szoftver magyar nyelvű dokumentációja 1200 oldalasra bővül. A felhasználói kézikönyv részletes és átfogó információt nyújt a KDE programjairól, például a Kooka szkennelő szoftverről, a Korganizer feladatszervező programról, valamint a GNU Pricacy Guard e-mailtitkosító programról. További újdonságok a GNOME-ról, a Mozilláról és a Palmtopok szinkronizálásáról szóló fejezetek. A rendszerkézikönyv új fejezetekkel bővült az LDAP címtárszolgáltatásról, az Apache webszerveről, és kibővült a Sambáról szóló fejezet.

Végszó

A nyár óta zajló Sulinet Expressz program keretében közel tízezer számítógépet értékesítettek SuSE Linux nyílt forráskódú operációs rendszerrel. A szoftver legújabb, 9.0 verziója 2003. november elejétől vásárolható meg Magyarországon a számítástechnikai boltokban, valamint a nagyobb bolthálózatokban, 24.900 Ft-os végfelhasználói áron. Az öt CD-lemezből, egy kétoldalas DVD-ből, egy felhasználói kézikönyvből és egy rendszerkézikönyvből álló szoftvercsomaghoz kétszeresére növelt, 180 napos telepítési támogatást nyújt a magyarországi forgalmazó.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle