Connect with us

technokrata

Új Apple operációs rendszer – heteken belül

Laptop

Új Apple operációs rendszer – heteken belül

Az Apple Computer bejelentése szerint a legújabb Mac OS X, a 10.3-as változat megjelenése kéthétnyi közelségbe került.

Párduc – erre a kódnévre hallgat a Steve Jobs vezette cég legújabb operációs rendszere, a Mac OS X 10.3 (kíváncsiak vagyunk, hogy következő elnevezés melyik ragadozó macskától fog származni – a jaguár ugyebár kilőve). Az októberre ígért megjelenést tartani tudják a fejlesztők, s megjelölték a szoftver debütálásának pontos dátumát is: október 24.

Újdonságok

A Finder az Apple állománykereső eszköze, mely az előrejelzések szerint a 10.2-es változatban alkalmazotthoz képest akár hatszor gyorsabb is lehet. Az Expose funkció a segítségével a zsúfolt desktopon lehet könnyebben megtalálni egy keresett ablakot. Elérhető lesz egy olyan metódus, amivel a felhasználók automatikusan szinkronizálhatják állományaikat egyes könyvtáraik és az Apple online tárolószolgáltatása között. A beépített e-mail és címkezelő képes lesz a Microsoft Exchange szervertől érkező adatok kezelésére. Az alapértelmezett böngésző immár a saját fejlesztésű Safari lesz, s az iChat AV végső változata is belekerül az operációs rendszerbe, mely azonnali üzenőszoftverrel még akár audio- és videokonferenciákat is lehet tartani.

Tételesen nem soroljuk fel az újdonságok listáját, ami egyébként meglehetősen sok. Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója kijelentette, hogy több mint 150 új funkció kerül az operációs rendszerbe, így ezek működésbeli leírása szükségtelenül megnövelné a cikk méretét.

A Panther Server, a Párduc szerveroldali változata a desktop OS-sel egy időben jelenik meg, olyan képességekkel, mint a továbbfejlesztett Server Administration eszköz vagy a Samba 3 támogatása. A megjelenés idejét egyébként azért pörgették fel, mert a karácsonyi bevásárlási lázat szerették volna minél jobban kihasználni.

Az új operációs rendszer azok számára is teljes áron vehető csak meg, akik már rendelkeznek Mac OS X-szel; kivételt csak azokkal tesz a vállalat, akik e hét szerda után vásárolták meg jaguáros rendszerüket (ők 20 dollár ráfizetéssel frissíthetnek majd az új operációs rendszerre). Az úgynevezett családi csomag 200 dollárba fog kerülni, melynek licencfeltételei megengedik, hogy egy háztartásban akár 5 számítógépre is feltelepítsék a szoftvert.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle