Connect with us

technokrata

Kína belekukkant a Windows forráskódjába

Laptop

Kína belekukkant a Windows forráskódjába

A rizs hazája úgy döntött, hogy létrehoz egy laboratóriumot, ahol a Microsoft Windows-ának forráskódját fogják tanulmányozni.

Pekingben hozták létre a Source Code Borwsing Labet, azaz a Forráskód Böngésző Laboratóriumot, annak érdekében, hogy behatóbban foglalkozhassanak a Windows kódjával. A kezdeményezés egyébként a már létező Kínai Információbiztonsági Termékek Tesztelő és Tanúsító Központjához tartozik.

Ezzel a Microsoft lett az első, kereskedelmi szoftvereket fejlesztő külföldi cég, mely hivatalosan megegyezett Kína vezetésével saját programja felépítésének felfedéséről. A jelentés szerint a vizsgálólaboratóriumot azonban nem kizárólag Redmond termék(ei)nek elemzésére alkották, nyitva áll a többi, hasonló kezdeményezés előtt is.

Hivatalosan azért jelentette be a távol-keleti ország ennek szükségességét, hogy a biztonsági lyukak tekintetében tisztába kerüljenek a szoftver gyengeségeivel. Az azonban szinte bizonyos, hogy a kínaiakat az is nagyon érdekli: az operációs rendszer rendelkezik-e az USA nemzetvédelmi hivatala által szorgalmazott ˝kiegészítésével˝. Konkrétan: Kína szeretne meggyőződni arról, hogy a Windows révén nem fog gazdaságában kémkedi az USA.

A Microsoftnak engedékeny hangot kell megütnie a lassan másfélmilliárdnyi lakost magába foglaló nemzettel, hiszen (a szoftverkalózkodás visszaszorítása után) ez hatalmas piacot jelent. Arról nem is beszélve, hogy nemrég hoztak egy Microsoft-ellenes döntést Pekingben, melynek értelmében számos PC-ről el kell távolítani a külföldi fejlesztésű alkalmazásokat (köztük a Windows-t is) – így Redmondnak sok mindent be kell vetnie, ha meg akar kapaszkodni a piacon.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp