Connect with us

technokrata

Magyarország általános információs társadalmi felkészültsége 75%-os

Laptop

Magyarország általános információs társadalmi felkészültsége 75%-os

Megjelent a BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Kutatási Jelentésének legújabb, szeptemberi száma.

Internet-használat az általános vállalati körben (GKI Gazdaságkutató Rt. – Westel Rt. – Sun Microsystems)
A kutatás célja az Internet és a kapcsolódó üzleti alkalmazások ismeretének, elterjedésének, jövőjének vizsgálata, az Internet alapú kereskedelemre és az információtechnológiai piacra vonatkozó várakozások feltérképezése a vállalatok körében. Az alábbi, az általános vállalati körre vonatkozó felmérés az 5-nél több alkalmazottat foglalkoztató jogi és nem jogi személyiségű társaságokra terjedt ki. A vállalatok összesített Internet-használati indexe a vállalatok internetes üzleti alkalmazásokkal és lehetőségekkel kapcsolatos várakozásainak jelentős süllyedését mutatja a 2002-es év végén.

Távközlés, Internet (Központi Statisztikai Hivatal)
A vezetékes telefonvonalakat illetően az elmúlt negyedévben is folytatódott az előfizetések csökkenése, ezen belül pedig az ISDN-csatornák számának emelkedése; az időszak végén előzetes adatok szerint 3 millió 646 ezer vezetékes telefonvonal volt üzemben, amelyből 585 ezer az ISDN-csatornák száma. Lassuló ütemben, de tovább nőtt a mobiltelefon-használók tábora: 2003 I. negyedévének végén 7 millió 079 ezer mobil-előfizetést regisztráltak – közel 3%-kal többet, mint három hónappal korábban. Az Internet-előfizetések száma meghaladta az 503 ezret, ami 13%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

Az Internet és használói (NRC Internet Marketing Tanácsadó és Piackutató Kft. – TGI Magyarország Kft.)
Az NRC Piackutató Kft. és a TGI Magyarország Kft. idén is elkészítette hazánk legnagyobb online felmérését, a Visitor Lifestyles Research (VLR) kutatást, amelyben a demográfiai és az Internet-használati szokásokon túl megvilágításba kerültek a gyakori internetezők (hetente legalább egyszer használók) életstílus-jellemzői, médiafogyasztási, kommunikációs és fogyasztási szokásai is. Az immár három éve zajló kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy az internetezők tábora lassan, de folyamatosan gyarapszik, és egyre tudatosabban használja az Internetet.

E-kormányzat az Európai Unió tagállamaiban (Infonia Alapítvány)
Az állandó online kormányzati jelenlét mára már kötelezővé vált. Az e-kormányzati célkitűzések a tagállamok különböző információs fejlettsége ellenére közel azonosak. Az uniós tagállamok legnagyobb része jelenleg az egyoldalú szolgáltatások kiépítésénél tart; a közeljövő nagy feladata a sokrétű interaktív szolgáltatások elindítása és széles körű elterjesztése. Még 2-3 év, és a csatlakozó államoknak – így hazánknak is – szembe kell nézniük a kormányzat informatizálásának kettős kihívásával, azaz a kormányzati struktúra merevségéből és a felhasználók tömegesítéséből fakadó problémákkal.

Az elektronikus kormányzatok webes tevékenysége (Infonia Alapítvány)
A cikk szerzője az elektronikus kormányzatok webes tevékenységéhez két oldalról közelít: egyrészt a kormányportál – mint webhely –, másrészt a webszolgáltatások – mint a kormányportálok egyik meghatározó jellegzetessége – felől. Véleménye szerint a kormányportálok többsége honlapként és információs portálként elfogadható, azonban nem teljesítik az igazi elektronikus kormányzati kihívásokat – ezek a nagyszámú online interakció, az információ iránti felelősség, a tájékoztatási kötelezettség és a széles felhasználói célcsoport.

Magyarország információs társadalmi felkészültsége 2002 őszén (Információs Társadalom- és Trendkutató Központ)
Az ITTK 2002 őszén – megismételve 2000. tavaszi adatfelvételét – az úgynevezett readiness vizsgálati típussal elemezte hazánk felkészültségét az információs változásokra. Az eredmények összességében előrelépést mutatnak, hiszen Magyarország általános információs társadalmi felkészültsége 75%-os, szemben a két évvel ezelőtti 69%-kal. A tanulmányból megtudhatjuk, hogy milyen – pozitív és negatív – változásokat takar ez a szám, vajon elégedettek lehetünk-e a fejlődés mértékével, illetve milyen kormányzati lépések szükségesek pozíciónk javításához.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp