Connect with us

technokrata

Ünnepélyes tanévnyitó a Digitális Középiskola Büntetés-végrehajtási Tagozatán

Laptop

Ünnepélyes tanévnyitó a Digitális Középiskola Büntetés-végrehajtási Tagozatán

A számítógéppel támogatott, online távoktatásos képzés során a tanulók az Interneten keresztül kapott feladatok megoldásával és visszaküldésével egyéni ütemterv szerint sajátíthatják el a tananyagot.

Mohácsi Béla, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium információs társadalom programokért felelős helyettes államtitkára 2003. október 1-jén részt vett a Digitális Középiskola Büntetés-végrehajtási Tagozatának megnyitóján Szirmabesenyőn, a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében.

A számítógéppel támogatott, online távoktatásos képzés során a tanulók az Interneten keresztül kapott feladatok megoldásával és visszaküldésével egyéni ütemterv szerint sajátíthatják el a tananyagot, hogy ezt követően érettségi vizsgát tegyenek. A 19 fogva tartott mellett 30 dolgozó is részt vesz a képzésben.

Az oktatás egy 20 munkaállomásos számítástechnikai laborban valósul meg. Az oktatáshoz szükséges digitális tananyagot a Miskolci Egyetem és az INNOCENTER Innovációs Központ közreműködésével a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanári kara írja meg és állítja össze, amelyek kiegészítő jelleggel kapcsolódnak a már kész és akkreditált középiskolai tankönyvekhez.

Szirmabesenyőn, a 2002. márciusában átadott felújított részlegben az intézet lakói részére személyiségük, szocializáltságuk, életkori sajátosságaik figyelembe vételével változatos programokat biztosítanak. Az intézet vezetése kiemelt figyelmet fordít az oktatásra, szakképzésre, valamint a készségfejlesztésre, a hiányzó alapismeretek pótlására. Az intézetben folyamatosan működik általános iskolai képzés, amely összevont osztályokban történik.

Az információs társadalom növekvő igényei, valamint a digitális távoktatás olyan távlatokat nyithatnak meg az intézmény lakóinak képzésében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a felzárkóztatást követően jobb esélyekkel illeszkedjenek vissza a civil életbe. A kezdeményezés a középfokú oktatásban nemzetközileg is újszerűnek számít. Hasonló projektek bevezetésre kerültek már az Amerikai Egyesült Államokban.

Ez a kuriózumnak számító kezdeményezés fontos helyet foglal el a fogva tartottak jövőbeni sikeres társadalmi reintegrációjának megvalósításában.

Gönczöl Katalin miniszteri biztos kérdésünkre elmondta: „Hazánkban egy nap börtön 4.000 forintba, egy férőhely pedig 1,5-2 millió forintba kerül. Ráadásul a börtönártalmak, a társadalmi kirekesztés, az integrációs esélyek hiánya, a börtönizolációból származó tériszony újabb bűncselekmények elkövetésére késztetik a börtönből szabadultakat. Viszont amennyiben egy embert sikerül a társadalomban tartani, ahelyett, hogy végképp rányomnánk a bűnözés „stigmáját” – amely centripetálisan veti ki a társadalomból, egyre súlyosabb bűncselekmények irányába sodorva, egészen addig, míg képes bűncselekményeket elkövetni – az okozott károkon felül legalább nem válna még szociális tehertétellé is az ország és az adófizetők kárára.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp