Connect with us

technokrata

Az 54g technológia szélessávú szabadságot nyújt

Laptop

Az 54g technológia szélessávú szabadságot nyújt

A Smart Electronic Kft. bejelentette, hogy megkezdi a világhírű számítógép periféria gyártó, a Belkin vezeték nélküli adatátvitelre képes termékeinek forgalmazását.

A Belkin az elsők között, júniusban dobta piacra az 54g technológiának megfelelő vezeték nélküli termékeit. A Smart Electronic igazgatója szerint az 54 Mbps sebességre képes vezeték nélküli technológia forradalmasíthatja a számítógépek közötti adatátvitel gyakorlatát: már nem csak a szélessávú, vezeték nélküli internet hozzáférést teszi lehetővé a felhasználók számára, de versenyképes alternatíváját kínálja a vezetékes helyi hálózatoknak.

Eddig kábeleket kellett behúznunk az otthonunkba, csak azért, hogy számítógépünket bekapcsoljuk a világháló vérkeringésébe. Kábeleket kellett felerősítenünk irodánk gipszkarton falára, csak azért, hogy a munkatársak gépeit összekapcsoljuk a szerverrel. A kábelekkel ráadásul nem csak az a baj, hogy nem esztétikusak, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy nem mozdíthatóak. Nem rendezhetjük át a lakásunkat, vagy nem tudunk irodánkba egy új munkaállomást elhelyezni anélkül, hogy ne kelljen rájuk is gondolnunk. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen nehézséget jelent mondjuk a műemlék épületek bekábelezése…

Nem meglepő tehát, hogy a mai felhasználóknak egyre nagyobb igényük van arra, hogy noteszgépeikkel, személyi számítógépeikkel vezeték nélkül kapcsolódjanak a helyi hálózatokhoz vagy az Internethez. Hogyan lehet azonban összekapcsolni a vezeték nélküliséget és a sebességet?

Az 54g forradalom
A két, eddig legismertebb vezeték nélküli szabvány, és az ezeknek megfelelő termékek csak kompromisszumos megoldást kínálnak. Az IEEE 802.11b szabványnak megfelelő eszközök lassúak, de nagy a hatótávolságuk: 11Mbps, illetve 550 méter. Az IEEE 802.11a szabványnak megfelelő eszközök képesek az 54 Mbps sebességre, cserébe viszont hatósugaruk lecsökken mintegy 100 méterre.

A 802.11g szabványt idén június 12-én fogadta el az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers). A Belkin, a világ egyik vezető számítógép periféria és kiegészítő gyártója egy nappal később, június 13-án bejelentette “54g” jelzésű termékeit, amelyek teljes mértékben kompatibilisek ezzel, valamint visszafelé a 802.11b szabvánnyal.

A technológia nevében az “54” a sebességre utal, ugyanis ezek az eszközök 2,4 GHz-en, azaz 550 méteres hatótávolságban képesek az 54Mbps adatátviteli sebességre. A termék forgalmazására vonatkozó együttműködés kapcsán a Smart Electronic tavaly került kapcsolatba a Belkin-nel.

˝Egy kiegészítő termékcsaládot, a hálózati túlfeszültség elleni védelmet biztosító eszközöket a Belkin forgalmazza legszélesebb körben az Egyesült Államokban. Termékmintát rendeltünk tőlük, és úgy találtuk, hogy a leszállított eszközök minősége kiváló. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Smart eddig is csak olyan partnerekkel dolgozott együtt, akik garantálták termékeik kitűnő minőségét. A vezeték nélküli eszközök területét felmérve megállapítottuk, hogy a Belkin minőségben, garanciális feltételekben és a szállítási szolgáltatásban professzionálisan képes ellátni a térséget. A Belkin által gyártott termékek mögötti üzleti filozófia ugyanis egyedülálló˝ – jelentette ki Szűcs Róbert, a Smart Electronic üzletfejlesztési vezetője.

Nos, valóban van néhány tény, amely érdekelheti a vásárlókat. Az első a Belkin által nyújtott élettartam garancia. Ráadásul ez nem azt jelenti, hogy ha meghibásodik egy termék, akkor hónapokig kell várakoznia a felhasználónak, míg azt az angliai központban megjavítják. Meghibásodás esetén a Smart Electronic bevizsgálja a terméket, és amennyiben az igény jogos, csereterméket biztosít. Szűcs kiemelte, hogy ez összhangban van a Smart Electronic üzleti irányelveivel, miszerint a cég erősen szakmai disztribúcióra törekszik, melynek során csak néhány gyártó termékét forgalmazza, de azokról igen mély szakmai tudásra tesz szert.

A második egyedülálló kondíció, hogy a cég a közeljövőben termékeihez magyar nyelvű kézikönyvet ad. Ez sajnos ma még kiemelkedőnek számít, a megvásárolt számítástechnikai termékekhez sok esetben csak fénymásolt, nem szakfordító által készített leírásokat mellékelnek a forgalmazók.

A harmadik említésre méltó jellemző a termékek formatervezése. A Belkin leányvállalata, a Belkin IDG Hollywood-ban, ottani stúdiótechnikával tervezi meg a felhasználók asztalára kerülő termékeket. A vállalat különös figyelmet fordít a formatervezésre, mivel tisztában van vele, hogy az otthoni felhasználók számára a számítógép a lakberendezés részét is képezi. Mivel a Belkin alapvetően a SOHO – Small Office, Home Office – piacra gyártja termékeit, érthető ez a figyelem.

˝Úgy érezzük, hogy a magyar piacon jelenleg nagyon izgalmas események játszódnak le. Egyrészt a nyugati gyártók és forgalmazók stratégiai szövetségeket alakítanak ki magyar cégekkel, hogy megvethessék lábukat az országban, másrészt figyelemre méltóak a magyar kormány olyan informatikai fejlesztési programjai is, mint a Sulinet. Magyarország ráadásul hamarosan az EU család tagjává válik, így új korszak kezdődik számára és az itt jelen lévő cégek életében is. A Belkin a Smart Electronics Kft.-t választotta disztribútorának, nem csak figyelemre méltó terjesztési stratégiája miatt, hanem azért is, mert elismerésre méltó a cég agilitása és a stratégiai szövetségre való felkészültsége˝ – mondta Nima Ahmadinejad, a Belkin észak- és kelet-európai üzletfejlesztési igazgatója.

A jövő hálózata
Szűcs Róbert, a Smart Electronic üzletfejlesztési vezetője hangsúlyozta, hogy az 54g technológia megjelenésével a felhasználóknak nem kell többé választaniuk a sebesség és a hatótávolság között. A 802.11a szabványnak megfelelő eszközök egyáltalán nem kompatibilisek, a 802.11b szabványnak megfelelő eszközök – így például az Intel Centrino alapú noteszgépek – viszont teljes mértékben kompatibilisek az új technológiával, amely már a vezetékes hálózatok versenyképes alternatíváját jelenti.

A drótoktól való megszabadulás ma már nem kerül sokba. A vezeték nélküli routerek és a velük kommunikálni képes WLAN kártyák ára az elmúlt évben sokat csökkent. Ma, ha családi házunkban szeretnénk 54g hálózatot kialakítani, az bizony nemcsak esztétikusabb és kényelmesebb lehet, mint a vezetékek behúzása, hanem olcsóbb is. A kábelezés esetén ugyanis szükség van drótokra, szerelésre, romeltakarításra, és ezek a kivitelezés igényességétől függően többe kerülhetnek, mint egy vezeték nélküli hálózat kialakítása.

Nyárády István elmondta, hogy a Smart Electronic a Belkin vezeték nélküli technológiákkal kapcsolatos termékeinek értékesítése révén éves szinten 20 százalékos forgalomnövekedésre számít. Mivel a cég tavalyi forgalma meghaladta az 1 milliárd forintot, ez az összeg tekintélyesnek nevezhető. Az igazgató szerint a vezeték nélküli technológiák piaca hatalmas jövő előtt áll. A kis és nagyvállalatok egyaránt egyre dinamikusabban változtatják szervezeti felépítésüket, telephelyeiket. Ehhez kapcsolódóan egyre nagyobb az igény a mobilitásra, hiszen mind a vállalatok, mind az egyének számára fontos, hogy folyamatosan hozzáférjenek a számukra jelentőséggel bíró információs csatornákhoz.

A vezeték nélküli technológiák elterjedése első körben ott megy végbe, ahol az információs csatornák elérésének igénye koncentráltan jelentkezik. Ilyenek a repülőterek, a szállodák és egyes kávéházak. Sajnálatos, hogy forráshiányok miatt a műemlékvédelem területén nem lehet túl nagy előrelépésre számítani a közeljövőben, pedig a vezeték nélküli technológiákra itt igazán szükség lenne.

Úgy tűnik tehát, hogy semmi sem állhat a WLAN technológia, azon belül pedig az 54g útjába. A vezeték nélküliség egyértelműen kényelmesebb, mint a drótokkal való bajlódás, és az elérhető eszközök mind a sebesség, mind pedig az ár szempontjából reális alternatíváját kínálják a vezetékes hálózatoknak.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle