Connect with us

technokrata

Sun: új operációs rendszer és irodai programcsomag

Laptop

Sun: új operációs rendszer és irodai programcsomag

A Sun Microsystems útjára bocsátotta PC-s környezetbe szánt operációs rendszerét, illetve irodai alkalmazáscsomagját, mellyel komoly konkurenciát kíván támasztani a Microsoftnak.

Sun Java Desktop – a fejlesztőcég ezt egy olyan alternatívaként nyújtja a költségérzékeny felhasználók számára, mely a nyíltforrású Linuxra alapul. Az operációs rendszer ráadásul irodai és internetes munkákhoz szükséges alkalmazásokkal is el van látva, hogy a felhasználónak semmilyen feladat elvégzéséről ne kelljen lemondania (s emellett nem mondtak le a kompatibilitásról (például Exchange, Office) sem).

A nyíltforrású Java használatának következtében a termék árát alacsonyan tudták tartani; a Sun legalább 75 százalékos költségmegtakarítást ígér operációs rendszere alkalmazóinak a Microsoft hasonló rendszeréhez képest. A Java további előnye, hogy a fejlesztők sokkal mélyebben képesek beavatkozni a szoftveregyüttes elemeibe, mint Redmond alkalmazásai esetében.

Mi kell még egy jól használható operációs rendszerhez? Például egy grafikus vezérlőfelület (GNOME), egy böngésző (Mozilla), egy csevegőprogram (GAIN), egy multimédia lejátszó (RealNetworks), és még sok egyéb (Evolution elektronikus levelező- és naptárprogram, Adobe Acrobat Reader, Java Card Platform azonosító rendszer stb.).

Az operációs rendszerrel párhuzamosan jelentette illetve mutatta be a Sun a StarOffice 7-es verzióját is, amely a Microsoft Office irodai alkalmazáscsomagnak támaszt konkurenciát. A Sun termékpalettája emellett kiegészült a Java Enterprise System szervercsomaggal is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek