Connect with us

technokrata

Részletek az újgenerációs Palm operációs rendszerről

Laptop

Részletek az újgenerációs Palm operációs rendszerről

A PalmSource bejelentése szerint még idén elérhetővé válik a kéziszámítógépeket vezérlő operációs rendszer legújabb, hatos változata; emellett több lényeges információt is nyilvánosságra hoztak.

A Sahara kódnevű 6.0-s változat még idén, igaz, csak három nappal újév előtt (december 29-én) válik elérhetővé. Ezt a Münchenben tartott PalmSource Fejlesztői Konferencián jelentették be; s itt derült ki az is, hogy az új operációs rendszer debütálással nem vész ki az 5-ös sorozat, mivel a 6-os változatot a csúcskategóriás készülékek számára szánják (legalábbis kezdetben).

Larry Slotnick, a PalmSource egyik vezetője elmondta, hogy a jelenlegi 5-ös változattal az az egyik legnagyobb probléma, hogy több task egyidejű futtatása vagy egy alkalmazás háttérben való működése esetén igencsak leromlik az összteljesítmény. Ennek kezelését ugyan némely fejlesztő megoldotta már ebben a környezetben (az alkalmazások prioritásának bevezetésével), azonban az új, 6-os Palm OS-ben központilag került ez szabályozásra, egységesítve ezáltal a mechanizmust.

Másik problémaként említette Slotnick a jelenlegi verzió esetében a grafika kezelésének rugalmatlanságát. Sok fejlesztő ugyanis még több szabadságot szeretett volna az operációs rendszertől, ami a megjelenítést illeti (például forgatható képernyőt stb.); ezek egy jelentős részét a 6-os változat API-ja már natív módon támogatni fogja.

Slotnick kifejtette véleményét, mely szerint a szabványosításban rejlik az a plusz, ami továbbra is lehetővé teszi a cégnek a piacvezető pozíció betöltését. Szerinte ugyanis a Symbian és a Microsoft megoldások e tekintetben el vannak maradva, ez pedig érezhető hátrányt jelent számukra. Slotnick kijelentését mi sem bizonyítja jobban, hogy a világon már több mint 30 millió olyan eszközt adtak el, melyet Palm OS vezérel, s ezzel minden egyéb gyártót megelőz a vállalat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák