Connect with us

technokrata

Az Intel termékeket, technológiákat és eszközöket biztosít a digitális otthonhoz

Laptop

Az Intel termékeket, technológiákat és eszközöket biztosít a digitális otthonhoz

Az Intel bemutatta, hogyan is kezd valósággá válni a digitális otthon: új termékeivel, technológiáival és szolgáltatásaival az iparág egyre közelebb kerül ahhoz a célhoz, hogy a fogyasztók a különféle típusú tartalmakat otthon is bárhol, bármikor és bármilyen eszközön keresztül elérhessék és élvezhessék.

Megnyitó beszédében a 2003-as Intel Fejlesztői Fórumon Louis Burns, az Intel asztali platformok csoportjának alelnöke és társ-vezérigazgatója arról szól, hogy az iparág sikeresen dolgozott ki irányelveket az otthoni digitális média továbbítására. Felvillantott továbbá a digitális otthonhoz szánt innovatív új termékeket, termékterveket és technológiákat. Bátorította a számítástechnikai, fogyasztói elektronikai és szórakoztató iparágakat, hogy – a valódi digitális otthon élménye felé vezető következő lépésként – közösen tegyenek kiemelkedő színvonalú tartalmat elérhetővé a fogyasztók számára.

Burns bemutatott már ma kapható, vagy a közeljövőben elérhetővé váló termékeket. Ezek egyike volt egy nagyfelbontású videofolyam (video stream), mely egy még be nem jelentett asztali processzoron, a 3,20 gigahertzes, a Hyper-Threading technológiát támogató, plusz 2 megabájt gyorsítótárral felszerelt Intel Pentium 4 Extreme Edition processzoron futott. Ezt az új processzort a felsőkategóriás játékosoknak és a képzett felhasználóknak szánja a cég.
˝Az iparág komoly előrelépést ért el a kölcsönös együttműködési irányelvek, valamint az olyan innovatív termékek és szolgáltatások kifejlesztése terén, amelyek segítségével a digitális otthon valósággá válhat a fogyasztók számára˝ – mondta Burns. ˝A következő lépés a digitális otthon felé a kiemelkedő színvonalú tartalom megjelenése az otthoni hálózaton, hogy a fogyasztók a számukra legvonzóbb tartalmat érhessék el. Elkötelezetten dolgozunk továbbra is együtt az elektronikai, zene- és filmiparral, hogy biztosítsuk azokat a funkciókat, amelyek mindannyiunk számára új üzleti lehetőségeket jelentenek.˝

Innovatív termékek a digitális otthonokba
Számos új és innovatív termék csábítja a fogyasztókat a digitális otthon világába. A Gateway rövidesen megjelenik LCD Media Center nevű, ˝mindent egyben˝ típusú digitális szórakoztatóeszközével. Az Intel és a Gateway szorosan együttműködött annak érdekében, hogy ez az innovatív termék megjelenhessen a piacon. A médiaközpont lelke egy HT technológiát is kezelő2 Intel Pentium 4 processzor. Ez a technológia megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a fogyasztók számára több program egyidejű futtatását. Például nyugodtan rögzíthetik kedvenc tévéműsorukat a háttérben, miközben egy 3D játékkal játszanak az előtérben.

Szintén most debütált az Intel 815 Digital Set Top Box referenciaterv, amely nagyteljesítményű platformot biztosít a szoftver-dekódoláshoz, olcsó megoldást nyújtva a szélessávú kapcsolaton keresztül biztosított igény alapú videóhoz. A rugalmas platform segítségével az OEM-ek gyorsabban jelenhetnek meg a növekvő IP alapú, igény szerinti videolejátszás piacán, kiszolgálva mind az otthonokat, mind a szállodaipart. A referenciatervvel a szolgáltatók további szolgáltatásokkal – például VoIP és otthoni átjáró/hozzáférési pont megoldásokkal – bővíthetik a rendszert, ahogy építik ki a piaci szegmenseket. A terv továbbá használható olyan alkalmazásokban is, mint a hálózatba kötött digitális médiarögzítők, vagy személyi videofelvevők. Az Intel tervére épülő megoldás a Wyse Technologytól már kapható. Bemutatott továbbá az Intel következő generációs digitális médiacsatolókat (DMA-kat). Ezek olyan eszközök, amelyek vezeték nélkül továbbítanak személyi digitális videót, képeket és zenét egy PC-ről egy TV-re vagy egy sztereókészülékre. DMA például az iCube Play@TV és a Lenovo Media Link nevű terméke

Feltörekvő PC-s technológiák
További terméktervek és innovatív technológiák célozzák meg azt, hogy a digitális otthon eszközeinek használata egyszerű és szórakoztató legyen. Burns elsőként mutatta be a PCI Express x16 grafikai rendszert, azt az új generációs I/O szabványt, amely a 2004-ben megjelenő grafikai megoldásokban lesz majd látható. Az Intel bejelentette továbbá Balanced Technology Extended (BTX) nevű (korábbi kódnevén ˝Big Water˝) kivitel-specifikációját. Az új kivitel a PC-rendszerek tervezésének új korát hozza el és a várakozások szerint idővel fel fogja váltani a jelenlegi ATX kivitelű alaplapokat. A BTX segítségével jobb egyensúly alakítható majd ki a hőmérsékelet-felügyelet, a rendszerek mérete és alakja, az akusztika és a teljesítmény között – márpedig ezek mindegyike kritikus jellemzője a digitális otthonban használt asztali PC-knek. A BTX megfelel a hagyományos asztali méreteknek is, ugyanakkor lehetővé teszi ipari szabvány alapú miniatűr PC-k készítését.

Egy 2004 közepére várható új Intel-technológia célja, hogy leegyszerűsítse az otthoni hálózatkezelést. A vezeték nélküli hozzáférési pont és útválasztó funkcionalitását a PC beágyazott funkciójaként kínálja, hogy ennyivel is kevesebb külső berendezésre és kábelre legyen szükség az otthoni hálózat kiépítésekor. Felvázolt továbbá az Intel egy azonnali ki-bekapcsolási technológiát, amelynek révén a fogyasztók a bekapcsológombot megnyomva néhány másodperc múlva már használhatják is PC-jüket. Ha a PC áramellátása kimarad, a technológia gyorsan helyreállítja a rendszert az adatok elvesztése, vagy a PC normál újraindítása nélkül. Az Intel tervei szerint a következő években építi be ezt a technológiát a platformokba.

Elsőrangú tartalom otthon is
Ahhoz, hogy a digitális otthon valóra válhasson a fogyasztók számára, rendkívül fontos szempont lesz a védett tartalom megosztása az egyes eszközök között. A számítástechnikai, elektronikai és szórakoztatóipar hisz abban, hogy az Intel, a Hitachi, a Toshiba, a Sony és a Matsushita (Panasonic) által kifejlesztett tartalomfelügyeleti technológia, a Digital Transmission Content Protection (DTCP) over IP megfelelő megoldást kínál erre. A DTCP over IP lehetővé teszi magas színvonalú digitális szórakoztató tartalom továbbítását a digitális otthoni termékekbe vezetékes és vezeték nélküli hálózatokon egyaránt.

Eszközök a fejlesztők számára
A digitális otthoni világ termékeinek fejlesztését felgyorsítandó, az Intel egy átfogó UPnP technológiai eszközcsomagot kínál a vezető hardver- és szoftver platformokhoz. Az Intel 2003 Networked Media Product Requirements (Intel NMPR) dokumentum is kiadásra került ma, amelynek célja, hogy keretrendszert biztosítson a kölcsönös együttműködéshez a digitális otthon eszközei között. Az Intel ezenfelül elérhetővé kívánja tenni az Intel NMPR megfelelési és kölcsönös együttműködés tesztfunkciókat a fejlesztők számára. Ezek az eszközök és további részletek az Intel Developer Network – az Intel fejlesztői webhelyének – a digitális otthonokkal foglalkozó oldalain olvashatók.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle