Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új változat a magyar Linuxból

Laptop

Új változat a magyar Linuxból

Megjelent az UHU-Linux 1.1 első publikus béta, tesztelésre szánt kiadása.

Az alap rendszer ISO file-ként erről a címről tölthető le, és egy 80 perces CD-re írható ki. További csomagok pedig ezen a címen szerezhetők be.

A rendszer naprakész szoftverkomponensekből épül fel. Alapját a 2.4.22-es kernel adja, amelyet számtalan plusz szolgáltatással bővítettek. Sokat fejlesztettek a csatolható eszközök (például Pen drive-ok) felismerésén. A csomagokat a gcc 3.3.1-es verziójával fordítottuk, glibc 2.3.2-t használva.

A grafikus környezetek terén jelentős lépés a Gnome 2.4 alkalmazása, valamint a KDE is frissítésre került (3.1.4 verzióra). Újdonság az XFce 4.0-rc4, valamint számtalan egyéb ablakozó rendszer is megtalálható. Az alkalmazásfrissítések közül talán a Mozilla 1.4, Abiword 2.0, Gnumeric 1.2 érdemelnek külön említést.

Ebben a változatban megkezdődött az alkalmazások egységes, konzisztens menürendszerbe szervezése; ez a végleges 1.1 kiadásra teljessé válik. A fejlesztők által megtervezett, mindig csak a telepített programokat tartalmazó menü a Gnome és KDE grafikus környezetek alatt éppúgy megjelenik, mint Blackbox, Enlightenment, FVWM, IceWM, Sawfish, Window Maker és XFce alatt. A Gnome, KDE és XFce környezet, valamint az ezekbe illeszkedő GTK1, GTK2 és QT alapú alkalmazások egységes új kinézetet kaptak. A korábbi sárga-zöld Bumblebee-nél jóval elegánsabb Bluecurve nevű témát a Red Hat disztribúcióból kölcsönözték a fejlesztők.

A rendszerindítás, futásiszint-váltás, leállítás során futó scriptek terén komoly átdolgozás történt. Ennek részeként például megszűnt a régi /etc/runlevel.conf file, helyét az /etc/runlevel.d könyvtár vette át, teljesen más szintaxist használva. Az XFree86 csomag könyvtárstruktúrája is jelentős átszervezésen esett át.

A telepítőt, valamint az UHU Vezérlőközpontot GTK2 alapon újraírták, továbbá rengeteg hibajavítás és fejlesztés történt bennük. Ennek során például jelentősen átdolgozták a csomagválasztási lépést. A csomagkezelőben (dpkg+apt) végzett változtatásoknak köszönhetően ezentúl gördülékeny lesz az előzetes (pre, beta stb.) csomagverziók kezelése. A frissítések pedig hatékonyan letölthetők rsync protokoll használatával.

A béta kiadást tesztelésre szánják a fejlesztők, akik mindenféle hibajelentést szívesen fogadnak a dev@uhulinux.hu fejlesztői listánkra. Mivel azt nem tudják garantálni, hogy bármiféle kérdésben segíteni is fognak, ezért aki stabil rendszert kíván használni, annak nem ajánlott a béta kiadás alkalmazása. A már ismert hibákról és hiányosságokról a telepítés végén, valamint a telepített rendszeren az UHU dokumentáció menüpont segítségével lehet tájékozódni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés