Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel szilíciumlapkákkal kapcsolatos újításai

Laptop

Az Intel szilíciumlapkákkal kapcsolatos újításai

Az Intel körvonalazta azokat a terveit, amelyek a számítástechnika és a kommunikáció összeolvadását kívánják tovább gyorsítani lapkafejlesztések révén.

Az Intel fejlesztői fórumon felszólaló Pat Gelsinger, az Intel alelnöke és technológiai igazgatója, felvázolta az Intel ˝Radio Free Intel˝ nevű megközelítését, amelynek lényege, hogy rádiós eszközöket integrálnak a processzorokba, valamint adaptív rádióhullámú platformokat fejlesztenek a vezeték nélküli kommunikáció általánossá tétele érdekében. Ezen túl Eric Mentzer, az Intel alelnöke és a Kommunikációs csoport technológiai igazgatója az Intelnek a vezeték nélküli szélessávú infrastruktúra globális fejlesztésének meggyorsítására vonatkozó terveiről beszélt.

˝A következő évtized folyamán a világ legnagyobb része átáll majd a vezeték nélküli kommunikációra˝ mondta Gelsinger. ˝Az Intel azáltal, hogy az alacsony költségek, a méretezhetőség és a gyors ütemű innováció előnyeit biztosítja a rádiós technológiákhoz, felgyorsítja a számítástechnika és a kommunikáció összeolvadását. Ennek az lesz az eredménye, hogy a vezeték nélküli kommunikáció valóban általánossá és a felhasználó számára észrevehetetlenné válik, ami pedig még fontosabbá teszi a rugalmas, szabványokra épülő vezeték nélküli infrastruktúra jelenlétét.˝

A rádió reneszánsza
Az Intel hisz abban, hogy a vezeték nélküli kommunikáció jövőbeli elterjedését az ipari szabványok fejlődése teszi majd lehetővé, az Intel szilíciumlapkáinak és technológiai építőegységeinek segítségével. Gelsinger rámutatott, hogy az Intel maga is serkenti a ˝rádiós eszközök reneszánszát˝ azáltal, hogy lényeges előrelépéseket tett a szilíciumalapú rádiós lapkák kifejlesztése, az iparágvezető, alacsony költségű és méretezhető gyártási folyamattechnológia használata terén.
A vállalat hírül adta, hogy sikerült elkészítenie 0,18 mikronos digitális CMOS gyártási eljárásának felhasználásával az alapvető rádiós alkatrészeket, beleértve a világ leggyorsabb feszültségvezérelt CMOS-oszcillátorát (ez az a rádióalkatrész, amely meghatározza a jelátviteli és -fogadási frekvenciát), amelynek frekvenciája nagyobb, mint 75 gigahertz. Azáltal, hogy ezeket és más analóg rádiós alkotórészeket digitális gyártási folyamatokkal készít, az Intel arra törekszik, hogy csökkentse a jövőbeli termékek vezeték nélküli funkciókkal történő bővítésének költségeit.

Bár a rádiós lapkák állnak az Intel ˝Radio Free˝ stratégiájának középpontjában, az Intel egy, a környezetéhez és a felhasználóhoz alkalmazkodó rádiós platform fejlesztésén is dolgozik. Az Intel már ért el sikereket az alkalmazkodó rádiós platform fejlesztéséhez vezető úton, és létrehozta a legfontosabb újításokat a sávbecslés, az adaptív modulációs technikák és az intelligens antennák területén az adatátvitel, a hatótávolság, az energiafelhasználás, és legfőképpen a vezeték nélküli kommunikáció teljesítményének optimalizálására. Ezek az újítások segítenek biztosítani a globális vezeték nélküli szabványok fejlesztését, elfogadását és egymás mellett élését.

Az Intel jelentős szerepet játszik a 802.11n, a következő generációs, számottevően magasabb adatátviteli sebességű WLAN-technológia fejlesztésében is. Az új WLAN-szabvány a jelenlegi 802.11-es megoldásokhoz képest körülbelül háromszoros teljesítményt nyújthat, ezáltal a felhasználók adott idő alatt több adatot továbbíthatnak vezeték nélkül.
A vállalat ezen felül, kutatásokat folytat olyan alkalmazkodó kommunikációs technológiákkal kapcsolatban is, amelyekkel a jövőbeli berendezések észrevehetetlen módon kommunikálhatnak egymással, miközben dinamikusan alkalmazkodnak a felhasználó igényeihez is. Gelsinger szerint ez az új mobileszköz-osztály, amelyet „univerzális kommunikátorok”-ként emlegetett, láthatatlanul és zökkenőmentesen fog kapcsolódni többféle hálózathoz és szolgáltatáshoz. Bemutatta az akadálytalan barangolást a WLAN és WWAN hálózatok között az Intel kutatói által kifejlesztett univerzális kommunikátor prototípus segítségével.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés