Connect with us

technokrata

Létfontosságúvá válik a vezeték nélküli számítógépes technológia

Laptop

Létfontosságúvá válik a vezeték nélküli számítógépes technológia

Egy tanulmány szerint a témáról megkérdezettek 71 százaléka úgy véli, hogy a Wi-Fi technológia versenyelőnyt biztosít az üzleti utazók számára.

Alig egy évvel a „hotspot” néven ismert, a közönség számára hordozható számítógéppel történő vezetéknélküli Internet-kapcsolódási lehetőséget biztosító nyilvános hozzáférési pontok megjelenése után az utazó üzletemberek szerint a vezetéknélküli számítógépes technológia az üzleti élet elengedhetetlen részévé válik. Ma már mintegy 20.000 – kávézókban, szállodákban és repülőtereken elhelyezett – hotspot hozzáférési pont működik világszerte, és 2005-re számuk várhatóan meghatszorozódik.

Az üzleti utazók körében végzett és az Intel által ma közzétett nemzetközi felmérés szerint az utazó üzletemberek 71 százaléka biztos abban, hogy a wireless fidelity rövidítéseként megismert „Wi-Fi” kommunikációs előnyt biztosít az úton lévő üzleti felhasználók számára versenytársaikkal szemben. Bár közülük még csupán minden tizedik próbálta ki a Wi-Fi-t, csaknem 90 százalékuk tervezi a vezetéknélküli felhasználást a jövőben. Az ázsiai üzleti utazók egy harmada állítja, hogy a következő három-hat hónapban kipróbálja majd a Wi-Fi technológiát.

A felmérésből az is kiderült, hogy az Internet-összeköttetés hiánya utazás közben az üzletemberek számára számos kellemetlenséggel jár, gyors e-mail visszajelzéshez szokott főnökeikkel, kollégáikkal és ügyfeleikkel kapcsolatban. Az irodában végzett munkájuk során 31 százalékuk egy órán belül válaszol a beérkezett e-mail üzenetekre. Amikor azonban úton vannak, csupán 7 százalékuk képes ugyanilyen gyors visszajelzésre. Üzleti útjuk közben harminc százalékuk 48 óra múlva vagy annál is később képes az e-mail üzenetek megválaszolására. A megkérdezettek egy harmada úgy vélte, hogy mindez komoly következményekkel járt – legyen szó lekésett megbeszélésekről, bevételkiesésről, dühös ügyfelekről, csalódott családtagokról, sőt állásvesztésről is, mindez azért, mert utazás közben nem tudtak megfelelő időben az Internetre kapcsolódni.

Bár az üzleti utazók szerint a repülőtereken (77 százalék), szállodákban (76 százalék) és repülőgépeken (60 százalék) van leginkább szükségük hotspotokra, szívesen élveznék a vezetéknélküli Internet előnyeit a gépkocsikban, vonatokon és kórházakban is.

Erősödőben a vezeték nélküli számítógép-használat

A mobil számítástechnika következő, logikus lépésének tekintett Wi-Fi megjelenésével az utazó üzletemberek 70 százaléka úgy véli, hogy új hordozható számítógép vásárlásakor Wi-Fi-vel felszerelt gépet választanak majd. Az elemzők szerint kiugró növekedés várható a vezetéknélküli felhasználásra alkalmas, hordozható személyi számítógépek értékesítésében. Az IDC piackutató cég előrejelzése szerint 2003-ban az összes mobil PC eladás 42 százalékát a vezeték nélküli felhasználásra alkalmas, hordozható számítógépek teszik ki, és ez az arány 2006-ra eléri a 95 százalékot.

”Az úton lévő felhasználók voltak azok a vásárlók, akik 10 évvel ezelőtt elsőként használták a mobiltelefont napi munkavégzésük fontos részeként, és hasonló életciklusra számítunk a Wi-Fi esetében is.” mondta Sean Maloney, az Intel ügyvezető alelnöke és az Intel Communications Csoport vezérigazgatója – „Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy az üzleti utazók és a technológia megszállottjai használják a Wi-Fi-t, de ez a technológia sokkal gyorsabban terjed az általános felhasználók körében, mint annak idején a mobil telefonok használata.”

A felmérésről

A „Mobil Internet-felhasználók és a Wi-Fi” felmérést az Intel támogatásával a The Brain Group nevű nemzetközi kutató- és stratégia-ügynökség végezte. Az interjúkhoz saját kérdőívüket használták, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy a gyakran üzleti úton lévők hogyan tartják kollégáikkal és ügyfeleikkel a kapcsolatot, valamint miként vélekednek a Wi-Fi technológia nyújtotta lehetőségekről. A felmérés során repülőtereken kérdeztek ki olyan utazókat, akik évente legalább nyolc-tíz több napos üzleti utat tesznek. A mintában 437 mobil Internet-felhasználó szerepelt Ázsiából, Kanadából, Európából, Latin Amerikából és az Egyesült Államokból. A felmérésbe bevont repülőterek: New York (JKF), Atlanta, Seattle és Ottawa, Kanada. A megengedett hibahatár +/- 4,9 százalék.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek