Connect with us

technokrata

Az IVSZ elnökét fogadta a kínai informatikai miniszter is

Laptop

Az IVSZ elnökét fogadta a kínai informatikai miniszter is

Jövőre Kínai-Magyar Informatikai Konferenciát rendeznek Budapesten.

Dr. Kóka János, az IVSZ elnöke és Dr. Csepeli György, az IHM politikai államtitkára 2003. augusztus 27-29. között a kormány-delegáció tagjaként kínai politikusokkal, társadalmi szervezetek képviselőivel és üzletemberekkel találkozott. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal karöltve a kínai delegációban annak érdekében képviseltette magát, hogy a magyar informatikai iparág hazai- és exportlehetőségeit a világ legnagyobb lélekszámú piacának kiaknázásával bővítse. A Medgyessy Péter vezette kormánydelegáció témái között nagy hangsúllyal szerepelt az informatika. Az IHM politikai államtitkárát és az IVSZ elnökét fogadta a kínai informatikai miniszter és a helyi Informatikai Szövetség elnöke. A kínai miniszter és az államtitkár keret-megállapodást írtak alá a két ország közötti informatikai kereskedelem, kutatás-fejlesztés és beruházások ösztönzése érdekében.

A megállapodásban megfogalmazott célok megvalósítására a tárgyalófelek már akciótervet is készítettek. Ennek alapján a következő egy évben az országok szakmai delegációi egymás országába látogatnak, ahol az informatikai minisztériumok és a szakmai szövetségek koordinálásában tételesen (termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve együttműködésre, befektetésre, kereskedelemre kész cégek szintjén) felmérik az együttműködési lehetőségeket. Ennek eredményeit a felek egy jövő szeptemberben Budapesten rendezendő Kínai-Magyar Informatikai Konferencián vitatják meg a felek, amelyre a kínai informatikai miniszter és a Szövetség elnök asszonya is ellátogat. Az IVSZ várakozásai szerint itt már érdemi üzletkötésekre is sor kerül.

Az IHM és az IVSZ a jövőben munkacsoportot alakítanak, amelynek felügyelni fogja a konferencia előkészületeit és a kétoldalú kapcsolatok bíztató ígéreteinek gyakorlattá és gazdasági előnyre váltását. Tekintettel arra, hogy a kínai tárgyalópartner Magyarországot regionális központnak és az Európai Unióba vezető egyik legfontosabb útnak ismeri el, a konferenciát a magyar fél igyekszik majd regionálisra hangolni.

„A rendkívül barátságos hangulatú minisztériumi találkozókon túl a magyar delegáció – a miniszterelnök részvételével – meglátogatott egy innovációs parkot és tájékozódott arról, hogy a kormány hogyan támogatja a tudásalapú gazdaság intézményeit, vállalkozásait. A kínaiak az európai országok számára is követendő támogatási, befektetés ösztönzési és adókedvezmény konstrukciókat kínálnak a külföldi befektetők és a helyi kis- és középvállalatok számára.” – foglalta össze a látogatás szakmai tapasztalatait Dr. Kóka János.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle