Connect with us

technokrata

Drágább a Linux, mint a Windows (?)

Laptop

Drágább a Linux, mint a Windows (?)

Egy tanulmány szerint középtávon bizonyos esetekben a Linux alkalmazása jóval drágább, mint a Windows-é.

A Giga Research által elkészített tanulmány úgy találta, hogy a vállalatok költségeiknek átlagosan 28 százalékát takaríthatják meg, ha Linux helyett Windows-t használnak. Közepes méretű és nagy cégek tucatjának közreműködésével jött létre az elemzés, mely szerint webes portálok kifejlesztése esetén egy négy éves periódust nézve jelentős kiadásbeli eltérések mutatkoznak, ha azokat különböző platformokon vizsgálják.

A Giga Research egy portál létrehozási költségeit összehasonlította a Microsoft Windows operációs rendszeren zajló, illetve az azzal kapcsolatos fejlesztőeszközöket alkalmazó fejlesztés és egy ugyanilyen feladat linuxos rendszeren való, Java 2 Enterprise Edition (J2EE) eszközökkel történő megvalósításával. ˝Amit legelőször levontunk tanulságként, az az, hogy a Microsoft eszközök és szoftverek használata költség szempontjából előnyösebb feltételeket teremt, mint a J2EE/Linux környezet preferálása.˝ – olvasható a Giga elemzői által írt jelentésben.

Azt talán említeni sem kell, hogy a kutatást a Microsoft támogatta. Emiatt, illetve a felmérés feltételeinek okán többen kritizálták az eredményt. Sokan nehezményezték, hogy csak tizenkét céget vontak bele a tanulmány elkészítésébe, melyből hét használt Windows-t, és mindössze öt Linuxot. A Giga egyik elemzője, John Rymer azzal védte a mundér becsületét, hogy az eredmény nem szükségszerűen jelzi azt, hogy Redmond szoftvere minden esetben olcsóbb lenne, mint a Linux és a Java alkalmazása, ˝csupán˝ annyit tesz, hogy a portál-készítési feladatokban (költség szempontjából) jobban teljesítettek a Microsoft termékei.

Nos, hogy ez tényleg igaz-e a teljes piacot tekintve, az továbbra is nyitott kérdés, ám az mindenképp magáért beszél, hogy a Window-t és a Linuxot futtató szerverek milyen ütemben terjednek az ügyfelek között. A Gartner piackutató jelentése szerint az utolsó negyedévben a nyíltforrású operációs rendszerrel ellátott Intel-alapú szerverszámítógépek 58,5 százalékkal nagyobb mértékben kerültek leszállításra, szemben a tavalyi, hasonló időszakhoz képest. Ez pedig nagyobb ütemet jelent a Gartner szerint, mint amit a Microsoft fel tud mutatni (szintén inteles környezetben).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek