Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft aggodalmak a rivális operációs rendszer miatt

Laptop

Microsoft aggodalmak a rivális operációs rendszer miatt

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a távol-keleti országok közül három összefogott annak érdekében, hogy egy nyíltforrású OS-t hozzanak létre, alternatívát biztosítva a Microsoft Windows-ával szemben. Redmond kétségeit fejezte ki a tervvel kapcsolatban.

Kína, Japán és Dél-Korea vezetői közös elhatározásra jutottak: a három ország gazdasági minisztériumainak vezetői Kambodzsa fővárosában találkoztak és a közösen kifejlesztendő, nyíltforrású operációs rendszerről tárgyaltak. A megbeszélésen elhatározták, hogy a három nemzet együttes erőfeszítéssel lát neki a szoftver kifejlesztésének. Maga a ˝mozgalom˝ egyébként még márciusban indult el, amikor a fent említett három ország képviselői először találkoztak ez ügyben Thaiföldön.

A Microsoft szerint azonban a kormányzati támogatással készülő operációs rendszer kapcsán felmerül az egészséges versenyhelyzet eldeformálódásának veszélye. ˝Szeretnénk, ha a piac döntené el, ki a szoftveripar nyertese.˝ – mondta Tom Robertson, a Microsoft tokiói igazgatója. Elmondása szerint Redmond a nyitott piacokat preferálja, mintsem a kormányzatok bábáskodása által védetteket. ˝Az egyes országok vezetésének nem kellene olyan pozícióban lenniük, hogy eldönthessék, ki a győztes.˝ – hangoztatta Robertson.

Az igazgató szerint a Microsoft, mint a világ első szoftverfejlesztője közvetlen és nyílt kapcsolattal rendelkezik a japán kormányzatot tekintve, mind a szoftverek biztonságát, mind a szabványosságot és a fejlesztést tekintve. Ezzel szemben az ország nagy hardvergyártói (Sony, Matsushita, NEC) már régóta keresnek egy jó alternatívát a Windows helyett, szerintük ugyanis a számítógép-ipar feletti irányítás túlságosan nagy mértékben összpontosul a Microsoft kezében.

Takeo Hiranuma, Japán kereskedelmi minisztere elmondta, hogy a Blaster és a Slammer az utolsó lökést adták, mivel előtérbe hozták a biztonságosság fontos témakörét. Robertson erre úgy reflektált, hogy minden kormányzat aggódik az IT-biztonság miatt, ezért tették lehetővé bizonyos országok vezetésének, hogy azok (korlátozott mértékben) betekintést kaphassanak a Windows forráskódjába. A januárban indított Government Security Programban egyébként eddig Kína, Thaiföld, Ausztrália, Nagy Britannia, Oroszország és a NATO vett részt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés