Connect with us

technokrata

Microsoft a fogyatékkal élő és szociálisan hátrányos helyzetű magyar fiatalokért

Laptop

Microsoft a fogyatékkal élő és szociálisan hátrányos helyzetű magyar fiatalokért

A Microsoft Magyarország Kft. 50.000 amerikai dollárt (közel 12 millió Ft) ajánlott fel a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Szakképző, Speciális Szakképző Iskolája és Kollégiuma számára. Az iskola és kollégium tanulói fogyatékkal élő illetve szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok, akik magas szintű számítástechnikai oktatásban részesülnek.

A Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Szakképző, Speciális Szakképző Iskolája és Kollégiuma 1997-ben kezdte meg működését. A három intézményegységből álló együttes mindegyikében van számítástechnikai képzés, a nyíregyházi központi intézményben pedig kizárólagosan a számítástechnika felhasználására épülő szakmai képzés folyik.

A Microsoft Magyarország – az anyavállalat adományozási politikájával összhangban – a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány által fenntartott intézmény számára 50 ezer US dollár értékű támogatást adományozott. A felajánlás segítségével az iskola számára lehetővé válik a számítógéppark korszerűsítése, amely 60 darab, négy évnél idősebb, számítógép lecserélését jelenti. Az újonnan beszerzett, modern számítógépek közül 50 darab a nyíregyházi központi intézmény számítógépparkjának fejlesztését szolgálja, 5-5 darab pedig a balassagyarmat-nyírjesi, illetve a Bakonyszentkirály-Sövénykúton található tagintézményekbe kerül. Mindemellett 3 darab szkenner és különféle hálózati eszközök is beszerzésre kerülnek, az új 19”-os monitorok a fogyatékkal élő, látáskárosult fiatalok hatékonyabb tanulását segítik. Ezen fejlesztések megteremtik az alapot egy olyan korszerű technológiákkal felszerelt számítástechnikai laboratórium létrehozására ahol a legmodernebb Microsoft alkalmazások – Windows XP és Office XP professzionális változatai futnak.

Az intézmény tanulói 14 és 25 év közötti, az egész országból érkező, szociálisan hátrányos helyzetű illetve fogyatékkal élő fiatalok és fiatal felnőttek. A fogyatékos és szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok egyik legnagyobb problémája, hogy lakóhelyükhöz kötöttek, ahol munkalehetőségeik korlátozottak. A számítástechnikai ismeretek számukra a „világot” jelentik: az itt megszerzett számítástechnikai ismereteknek köszönhetően a diákok lehetőséget kapnak a hazai és nemzetközi kapcsolatteremtésre, információszerzésre vagy akár távmunka vállalására. Az iskolában folyó számítástechnikai képzés hozzájárul személyiségük fejlesztéséhez, szociális helyzetükből eredő hátrányaik leküzdéséhez.

Az NGYIK nyíregyházi iskolájában kizárólag a számítástechnika felhasználásán alapuló szakmai képzés folyik – kezdő felhasználói szinttől egészen a programozásig. Az itt folyó munkát a tíz informatikai szaktanár segíti, de minden pedagógus felhasználói szintű számítástechnikai ismeretekkel rendelkezik. A Microsoft Magyarország pénzadománya és oktatói segédanyagai nagymértékben hozzájárulnak az informatika oktatás tárgyi feltételeinek javításához, az itt tanuló diákok ismereteinek fejlesztéséhez, ezáltal társadalmi hátrányuk csökkentéséhez.

A Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Szakképző, Speciális Szakképző Iskolája és Kollégiuma számára felajánlott adomány a Microsoft Unlimited Potential (UP) globális támogatási programjának része, amely keretében a világ 44 országának 77 közösségi informatikai központ számára 4.186.850 US dollár készpénzt valamint 4.285.966 US dollár szoftver – támogatást osztottak szét.

Az adományok elsősorban az egész életen át tartó tanulást segítik elő, és azok számára nyújtanak segítséget, akik lakóhelyük földrajzi fekvése, betegségük, gazdasági helyzetük, származásuk, életkoruk miatt kerültek hátrányos helyzetbe. A Microsoft UP program célja, hogy hátrányos helyzetű fiatalok és idősek közösségei számára informatikai és tanulási központok jöhessenek létre.

A program keretében már megkezdett külföldi támogatások, projektek:

 • Az Emmaus program keretében a Párizsban élő hajléktalanok és szegények számára létrejött multi-service központ meglévő számítógépes állományát továbbfejlesztik, és informatikai tanfolyamokat indítanak a rászorulók számára.
 • Fundesco egy olyan kezdeményezés, amely segítéségével Panama vidéki, elmaradott körzeteiben élők megismerhetik a számítástechnikát, az Internet használatát és az e-kereskedelem lehetőségeit.
 • E-Elder – Japánban indított program, amely segítségével több ezer idős korú – akik a japán társadalomban elszigetelten élnek – használhatják a számítógépeket és számítástechnikai ismereteket sajátíthatnak el. A programot kiterjesztik hátrányos helyzetű fiatalok és nők számára is.
 • Breakaway Technologies, Dél-Kalifornia, afro-amerikai és spanyolajkú tizenévesek és nyugdíjasok közösségeinek szóló program, amelynek keretében számítástechnikai ismeretet oktatnak.


 • Szólj hozzá!

  További Laptop

  Technokrata a Facebookon

  Népszerű

  Hirdetés

  Tipp

  LifeStyle