Connect with us

technokrata

Windows, Linux és Palm programokat futtatni képes új OS

Laptop

Windows, Linux és Palm programokat futtatni képes új OS

Még ebben a hónapban elérhetővé válik az az operációs rendszer, mely a címben említett OS-ekre írt programokat lesz képes futtatni, közölték a szingapúri befektetők.

A korábban Intramedia néven ismert Radixs cég vezérigazgatója, R. Chandra bejelentette, hogy egy éves csúszás után végre készen állnak a megmérettetésre. Ez még ebben a hónapban be fog következni: Kaliforniában, a Demomobile 2003-as kereskedelmi kiállítás keretein belül debütál a távol-keleti fejlesztés.

Az MXI OS képes futtatni azokat a szoftvereket, melyeket nem kifejezetten erre az operációs rendszerre fejlesztettek. Egészen pontosan a Windows, a Linux és a Palm OS-re készített alkalmazások kezelésével birkózik meg. A Radixs emberei szerint egy bonyolult emuláció révén képesek a nem natív programokat nemcsak elindítani, hanem működésüket közel olyan teljesítmények mellett fenntartani, mintha azok saját környezetükben dolgoznának.

Az operációs rendszernek azonban van egy másik része is, ami egy (vezetékmentes kapcsolattal ellátott) kéziszámítógépen kerül telepítésre. A kicsiny eszközt használó így képes az MXI szerverrel kommunikálni, így például a dokumentumokkal való (vagy bármilyen egyéb, nagyobb adathozzáférést igénylő) munkához elég a szerveren eltárolni az anyagot. A cég technológiai szakembere, Sam Hon Kong Lum szerint ezzel még a teljesítmény szempontjából elmaradottabbnak számító tenyérgépek is képesek erőforrás-igényes, desktop programokat futtatni.

Chandra elárulta, hogy a befektetési kedv megcsappanása miatt nem tudták tartani az eredeti ütemtervet, de mára sikerült megállapodniuk a tenyérgép-gyártókkal és a mobilhálózat operátorokkal. Azt azonban nem mondta meg a cég vezetője, hogy mely cégekkel működnek együtt, az viszont kiderült, hogy az alacsony adatátviteli sebesség igénye miatt elegendő a lassabb GPRS kommunikáció is (habár a hozzáférési idő csökkentése és a nagyobb tartalmak mozgatására egyértelműen a 3G hálózatok jelentik majd az optimális megoldást).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek