Connect with us

Hirdetés

technokrata

Távol-keleti operációs rendszerrel a Microsoft dominanciája ellen

Laptop

Távol-keleti operációs rendszerrel a Microsoft dominanciája ellen

Három észak-ázsiai ország együttműködésével hamarosan megindulhat egy nyíltforrású operációs rendszer fejlesztése, melyet kifejezetten a Microsoft Windows-a ellen hoznának létre.

Kína, Japán és Dél-Korea – a három ázsiai ország vezetői közös elhatározásra jutottak. Takeo Hiranuma, Japán kereskedelmi minisztere bejelentette, hogy a három ország gazdasági minisztériumainak vezetői Kambodzsa fővárosában, Phnom Penh-ben találkoztak és a közösen kifejlesztendő, nyíltforrású operációs rendszerről tárgyaltak.

A megbeszélésen elhatározták, hogy a három nemzet együttes erőfeszítéssel lát neki a szoftver kifejlesztésének. Egyelőre azonban ennél részletesebb megállapodás nem született még, az értesülések szerint a kormányzati szféra és a magánszektor képviselői további tárgyalásokon dolgozzák majd ki a részleteket.

A három ország közül e téren leginkább Kína rendelkezik tapasztalatokkal, hiszen saját operációs rendszere, a linuxos alapokon nyugvó Red Flag már évek óta használatban van. A rizs hazája egyébként is az érdeklődés középpontjába került egy múlthavi döntése miatt: Kína vezetői az év végére kitiltják a kormányzati számítógépekről a Windows-t (ez több mint százezer munkaállomást érint), s előírták a hazai fejlesztésű operációs rendszer használatát.

Maga a ˝mozgalom˝ egyébként még márciusban indult el, amikor a fent említett három ország képviselői először találkoztak ez ügyben Thaiföldön. A csoport azóta folyamatosan napirenden tartja a kérdést, és olyan, helyi vállalatokat is bevontak a tárgyalásokba, mint a Sharp vagy a Toshiba.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés