Connect with us

technokrata

A Transmeta az olcsó notebookokra koncentrál

Laptop

A Transmeta az olcsó notebookokra koncentrál

Nemrég támadt fel hamvaiból a Crusoe chip révén ismertté vált Transmeta, melynek Efficeon processzoráról újabb információk láttak napvilágot.

A cég vezérigazgatója, Matthew R Perry bejelentése szerint az Efficeon processzort olyan noteszgépekbe szánják, melyek az alacsony árkategóriában készülnek piaci részesedést szerezni. Az 1,1 GHz-es órajelen debütáló CPU mintapéldányait már világszerte szétküldték a gyártóknak, tesztelés céljából. Ezt a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) tette lehetővé, mely az első, 130 nanométeres gyártási eljárással készített példányokat már előállította. A gyártás beindulásával esetleg lehetővé válik, hogy még idén megjelenjenek az első, erre a CPU-ra alapuló notebookok.

Az Efficeon több szempontból is különbözik elődeitől: egy órajel-ciklus alatt nyolc utasítás végrehajtására képes – ez standard alkalmazások esetén 50 százalékos, multimédiás alkalmazásoknál már 80 százalékos teljesítménytöbbletet jelent. Az ilyen teljesítménynövelés ráadásul alig van hatással az energiafelhasználás mértékének növekedésére. A chip emellett rendelkezik az úgynevezett HyperTransport képességgel is, ami az AMD Opteron processzoraiban is megtalálható (gyors chip-chip kapcsolatot tesz lehetővé).

Arról azonban egyelőre még nem lehet nyilatkozni, mire is képes valójában az Efficeon. A Transmeta bejelentése szerint az októberben megtartandó Microprocessor Forum keretei között teljes benchmark eredményekkel fognak majd szolgálni az érdeklődők számára.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom