Connect with us

Hirdetés

technokrata

Számhordozhatóság: egyeztetések és fejlesztések szükségesek a szolgáltatóknál

Laptop

Számhordozhatóság: egyeztetések és fejlesztések szükségesek a szolgáltatóknál

Kész a referencia adatbázis a számhordozhatósághoz.

Üzemképes a telefonszámok hordozhatóságának megvalósításához szükséges központi referencia adatbázis (KRA), azonban ahhoz, hogy a gyakorlatban is megvalósuljon a számhordozhatóság, a vezetékes távközlési szolgáltatóknak saját telefonközpontjuk fejlesztésével saját adatbázisokat kell létrehozniuk a hordozott hívószámok irányítási adatait tartalmazó adatbázis alapján. Emellett a szolgáltatóknak egyenként meg kell egyezniük versenytársaikkal a telefonszámok megtartásának feltételeiről.

A KRA elkészítésére az Informatikai és Hírközlési Minisztérium felkérése alapján májusban írt ki közbeszerzési eljárást a HíF. A beruházást a német tulajdonú T-Systems Unisoftware Kft. végezte 39 millió forintért, évi 10 százalékos karbantartási költséggel. A társaság anyacége hasonló szerepet ellátó rendszert épített ki Németországban.

Elképzelhető, hogy a KRA alkalmas referencia lesz a későbbiekben a mobil távközlés területén megvalósítandó számhordozhatósághoz, ám ez csak a szabályozás pontos ismeretében tudható biztosan.

A kormány július 16-ai ülésén fogadta el a számhordozhatóság alkalmazásának szabályait a vezetékes telefonokra vonatkozóan. 2004. január 1-jétől pedig már minden távközlési társaságnak biztosítania kell ügyfelei számára, hogy kedvezőbb feltételeket ajánló szolgáltató választása esetén a kapcsolási számukat megtarthassák. Az a szolgáltató, aki január 1-jéig nem teszi lehetővé a számhordozhatóságot, az első két hónapban 33-33 százalékot veszít a kormánytámogatásból, majd büntetést kap.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés