Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az innováció minőségi változást eredményez a gazdaságban

Laptop

Az innováció minőségi változást eredményez a gazdaságban

Világszerte befektetés-ösztönzési verseny alakult ki, míg hazánk kevésbé vonzza a külföldi tőkét.

A világban mindenütt jelentősen nőtt a kutatás-fejlesztésre szánt összeg, Magyarországon azonban még mindig alacsony: Japánban a GDP 2,8 százalékát, az USA-ban 2,5 százalékát, az európai országok átlag 1,8 százalékát költik a kutatás-fejlesztés támogatására. Az Európai Unió tervei szerint ez a ráfordítás 2010-re a GDP 3 százalékára nő. Még a legliberalizáltabb országokban is jelentősen hozzájárul az innovációhoz az állam, azonban nálunk rendkívül nagy a regionális különbség, a kutatásszervezés struktúrája elavult, lassan és rossz hatásfokkal hasznosulnak az eredmények. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Szekeres Imre ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Magyarországnak van innovációja, csak gyenge, inkoherens és toldozott-foldozott.

Mivel nincs versenyképesség és piacképes tudás az innováció, valamint kutatás és fejlesztés nélkül, ezért fogadta el a kormány nemrégiben a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény koncepcióját, hiszen az országnak nem az olcsó munkaerőre épülő tömegtermelés idevonzásában kell élen járnia, hanem a magasabb hozzáadott érték előállításában, és a geopolitikai adottságok kihasználásában egyaránt. Kitűzött cél, hogy 2006-ig a kutatás-fejlesztési ráfordítások elérjék a GDP 1,8-1,9 százalékát.

Ezt a hozzáállást erősíti a nemrég átadott Gödöllői Innovációs Szolgáltató Központ is, mely a Szent István Egyetem, a Regionális Fejlesztési Holding Rt., valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Kft. összefogásával 106 millió forintos beruházással jött létre. A központ a Mezőgazdasági Gépfejlődéstörténeti Gyűjtemény épületében kapott helyet, fő feladata az alkalmazott kutatások vállalkozássá fejlesztése.

A gödöllői egyetem további három új létesítményét is átadták: Németh Imre az agrártárca vezetője a 120 millió forintból megvalósult Szaktanácsadási és Tanüzemi Központot avatta fel. A létesítményhez 30 hektáros kísérleti terület is tartozik, ahol öntözéses és más technológiákkal termesztett búza, kukorica előállítását tanulhatják az érdeklődők. Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a Mérnök-Informatikai Laboratóriumot adta át, ahol a leendő mérnökök a számítógépes vezérlésű termék-előállítást modellezhetik. Kovács Kálmán informatikai miniszter a Kommunikáció-Technikai Labort avatta fel.

Nem is csoda, hogy csökken a magyar gazdaság tőkevonzó képessége: a térségbe érkező 14,6 milliárd dollárból tavaly mindössze egymilliárd dollár telepedett meg, az idei első negyedévben pedig már kifelé vonult a tőke. A tíz évvel ezelőtti hatodikról a világranglista 49. helyére csúsztunk vissza 1998–2000 között. Persze világszerte zsugorodik a közvetlen befektetések összege a gazdasági lanyhulás miatt. A magyar kivitel 37 százaléka Németországba, 75 százaléka az Európai Unióba irányul, ahol alig mérnek gazdasági növekedést. A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) több mint ezer tagvállalat véleményét tükröző konjunktúrajelentése szerint a beruházások feltételei a korábbinál kedvezőtlenebbek Magyarországon, ezért számukra valóban csökkent hazánk vonzereje.

Mindennek tetejében a Közép-Kelet Európa azon országai, amelyek később kezdték a privatizációt, a külföldi tőke invitálását, nemhogy csak utolérték Magyarországot, hanem le is körözték. A szélesebb kínálat, az egyszerűsített ügyintézés, és a képzett munkaerő miatt a tőke Csehországba és Szlovákiába áramlott, míg itthon a bürokráciával, jogbizonytalansággal, szakmunkáshiánnyal, emelkedő bérköltségekkel lehetett találkozni, ráadásul Magyarországnak nem használt az előző kormány külföldi tőkeellenes hozzáállása sem.

Való igaz, hogy a General Electric kutatóközpontot telepített hazánkba, számos nagy cég pedig regionális központját hozta ide, emellett több multinacionális vállalat is fejleszti magyarországi termelését, de az is előfordult, hogy egy-egy cég egyszerre fejleszti és építi le itteni tevékenységét. Ugyanakkor több vállalat bezárta üzemeit, s a sokat ígérő Távol-Keletre, Kínába költöztek, főként annak köszönhetően, hogy az ország tagja lett a Világkereskedelmi Szervezetnek.

A hazai szakemberek szerint ennek oka, hogy a kedvezményrendszer még mindig bonyolult, emellett csökkenteni kellene a társasági adót, felülvizsgálni a helyi iparűzési adó mértékét és kivetésének módját, egy helyről koordinálni a befektetések engedélyezését, támogatását. Sajnálatos az is, hogy a befektetési pályázatok támogatására nincs elegendő pénz, így a jelentkezők egy része forráshiány miatt kiesik, emellett nélkülözhetetlen a szakképzési, képzési rendszer fejlesztése.

Kérdésünkre Dr. Szabó Zoltán, a Parlament Oktatási Bizottságának alelnöke elmondta: „A gazdasági felemelkedés és a társadalmi esélykülönbségek csökkentésének záloga a versenyképes tudás. Abban, hogy a beruházások elkerülték Magyarországot, természetesen nagy szerepet játszott a magas minimálbér és a reálbérek emelkedése, a forint felértékelődése és az autópálya hiánya, de elsősorban a magyar munkaerő alacsony képzettsége miatt ment a tőke máshova. Ugyanis nem arra van szükség, hogy valaki tudjon monitor-alkatrészt gyártani, mert azt elsajátíthatja a munkahelyén. Inkább a nyelvtudására volna szükség, hogy el lehessen magyarázni neki, hogy mit is kell csinálnia, és tudjon bánni a számítógéppel, hiszen ma már a termelés – és főként a nagyipari termelés – számítógép által vezérelt. Ezt ma a magyar iskolarendszer nem biztosítja a tanulóknak, s ha ezen nem változtatnánk, akkor már nem is olyan hosszú távon további lemaradás keletkezne. Azonban a nemrég elfogadott, új közoktatási törvény kezeli ezt a problémát is, és ezen keresztül az ország felemelkedését szolgálja.”

Csillag István gazdasági miniszter hivatalba lépése után nem sokkal meg is hirdette a Smart Hungary, azaz az Okos Magyarország programját, melynek célja az volt, hogy az olcsó munkaerőt kereső feldolgozóipari termelés helyett inkább a magasabb hozzáadott érteket képviselő tevékenységet csábítsa a gazdaság – kiaknázva a magyarok szellemi erejét és kreativitását. Emellett a Pénzügyminisztérium és a GKM közös erővel folyamatosan dolgoznak a beruházás-ösztönzés eszközrendszerének módosításán, míg az IHM a megalakulása óta eltelt időszaktól ez év végéig, tehát 2002. második félévében és 2003-ban összesen 4,26 milliárd Ft-ot fordított a kutatás-fejlesztési feladatok finanszírozására.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés