Connect with us

technokrata

Nyílt levélben tiltakoznak neves közgazdászok a tervezett algoritmus szabadalmak ellen

Laptop

Nyílt levélben tiltakoznak neves közgazdászok a tervezett algoritmus szabadalmak ellen

Az Európai Unióban bevezetni tervezett algoritmus-szabadalmaztatási projekttel szemben tizenkét, szakmájában nagy nevet szerzett közgazdász szólalt fel.

Az Európa Parlamentnek címzett nyílt levélben tizenkét ismert közgazdász nyilvánította ki véleményét a hamarosan bevezetni tervezett algoritmus szabadalmaztatás ellen. Olyan intézmények elismert munkatársai adták nevüket a kezdeményezéshez, mint a Londoni Egyetem, az Oxfordi Internet Intézet és a Sussexi Egyetem. A levélben azt tanácsolják a törvényhozó szerveknek, hogy a Számítógép alkalmazta találmányok szabadalmazhatóságának (Patentability of Computer-Implemented Inventions) javasolt irányelveit ne fogadják el. A felhívás mondhatni az utolsó pillanatban érkezett, hiszen a törvénytervezetről szeptember 1-én fognak szavazni.

A tizenkét közgazdász dicsérettel illette az Európai Bizottság azon célkitűzését, hogy következetesebb szabadalmaztatási kereteket nyújtson Európa számára, ám szerintük a szoftverfejlesztések ˝levédetésének˝ a gazdaságra gyakorolt hatását egy (a korábbihoz képest) jobb vizsgálatnak kellene felmérnie. Szerintük a tervezet – jelenlegi formájában – katasztrofális következményekkel járhat, hiszen alkalmazásával a nagyobb vállalatok elnyomhatják a kisebb cégeket. Ez pedig hosszabb távon árthat Európa gazdaságának, a kontinens termelékenysége növekedésnek és a versenyképességnek.

Érdekesség, hogy az USA-ban már évek óta megvan az algoritmusok szabadalmaztatásának lehetősége. Az, hogy Európában ez megvalósulhat-e, szeptember elején dől majd el. Ez ellen tiltakozásul egyébként már több petíciót töltöttek ki, és 150 ezernél is több aláírást szereztek meg a törvénytervezet ellen – még tüntetést is terveztek az Európa Parlament brüsszeli épülete elé.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle