Connect with us

Hirdetés

technokrata

Canon PowerShot A80 – 4 megapixeles digitális fényképező

Laptop

Canon PowerShot A80 – 4 megapixeles digitális fényképező

A Canon bemutatta a 4 megapixeles PowerShot A80-at. Az A80-ban együtt van az új, háromszoros zoomátfogású f/2,8-as kezdő fényerejű optika, a kihajtható és elforgatható Vari-angle LCD-kijelző, illetve a 9 pontos AiAF (mesterséges intelligenciával támogatott automatikus élességállítás).

Több pixel, nagyobb CCD érzékelő

A gépben alkalmazott 4 megapixeles CCD azonos a Digital IXUS 400 és a PowerShot S45 modellekben található érzékelővel. Az egyes pixelek mérete majdnem 50%-kal nagyobb, mint a PowerShot A70 érzékelőjén, ami akár A3-as méretű papírképekhez is megfelelő digitális kép rögzítését biztosítja.

14 felvételi mód

A 14 felvételi mód biztosítja, hogy a fotós minden szituációban a megfelelő automatizálási szintet válassza. A komoly gépeknél elvárható teljesen manuális, záridő és blende prioritás, illetve programautomatika módok mellett a fotós két egyedi beállítás-szettet is rögzíthet. A „portré” és a „tájkép” módok megfelelően minimalizálják, illetve maximalizálják a mélységélességet, míg az „éjszakai felvétel” használatakor az automatika gondoskodik az optimális megvilágítás és színegyensúly kiválasztásáról, hogy mind az előtér, mind pedig a háttér megfelelően exponált legyen. A Stitch Assist mód a több részletben fotózandó panoráma és poszter fotók precíz illesztésében segít – így az elkészült képek a mellékelt Canon PhotoStitch programmal gyorsan összefűzhetők. A beépített fotóeffektusok között megtalálható a szépia, az élénk színeket kínáló vivid, a fekete-fehér, a semleges és a lágy beállítás is. Lehetőség van maximum 3 perces hangos videofelvételek rögzítésére, visszajátszására, sőt szerkesztésére is.

Új megjelenítő, továbbfejlesztett optika

Használaton kívül a forgatható Vari-angle LCD teljesen visszahajtható a fényképezőgép vázának hátuljába, ahol minden sérüléstől védve van. A képernyő 180 fokban kihajtható és elforgatható, így gyakorlatilag bármilyen szögbe beállítható, ami megkönnyíti a feltartott géppel, vagy a földről történő fotózást, a tükörkép-funkció használatával pedig a fotós akár saját magát is a képbe komponálhatja.

A Vari-angle LCD alkalmazása miatt az optika számára kevesebb hely maradt, így szükségessé vált az objektív teljes újratervezése is, aminek révén az új fényképezőgép megtarthatta kompakt jellegét. Annak ellenére, hogy a CCD nagyobb a korábbi PowerShot A sorozatú gépek érzékelőjénél, a háromszoros zoom-tartományú optika kezdő fényereje és gyújtótávolság-tartománya az igen kedvező f/2,8 (kisfilmes rendszerbe átszámítva: 38-114 mm) értékeket képvisel, miközben az objektív kinyúlása csökkent. Annak érdekében, hogy a kompakt kivitel ellenére a képek még a széleken és a sarkokban is tökéletesen élesek legyenek, a mérnökök 2 aszférikus lencsetagot is beépítettek. A hátsó élességállítási technika felhasználásának köszönhetően az élességállításnál csak a 3. lencsecsoport mozgatására van szükség, így a tűélés beállítást a rendszer sokkal gyorsabban éri el, mint a korábbi gépeknél. A digitális zoom használatakor a kombinált nagyítási hatás tizenegyszeresre növelhető.

Nagyteljesítményű feldolgozás

A bonyolult funkciókhoz szükséges algoritmusok (mint például a fehéregyensúly-állítás vagy a színfeldolgozás) végrehajtását a Canon által kifejlesztett nagysebességű DIGIC processzor végzi. Az akkumulátorok hosszú rendelkezésre-állási idejét biztosítja, hogy a DIGIC processzor (sebességének köszönhetően) csak rövid ideig működik, így fogyasztása minimális. A PowerShot A80 az LCD monitor bekacsolása estén alkáli ceruzaelemek használatával is akár 250 felvétel elkészítésére, vagy 280 percnyi folyamatos lejátszására képes. A fényképezőgép mind hagyományos alkáli elemekkel, mind pedig újratölthető NiMH akkumulátorokkal üzemeltethető.

9 pontos AiAF

Az AiAF (mesterséges intelligenciával támogatott automatikus élességállítás) immár 9 zónában mér, ami egyedülálló a Canon PowerShot A sorozatban. Az intelligens elforgatás-érzékelőnek köszönhetően az AF-keret súlyozása az álló és a fekvő képeken eltérő lehet, ami tovább pontosítja a beállításokat, később pedig időt takaríthatunk meg a képek számítógépen való rendszerezésénél.

Objektívek és vízálló tokok

Az objektív munkatartománya a közgyűrű és az előtétlencsék alkalmazásával a 26,6 mm-es nagylátószögtől a 200 mm-es „tele” állásig bővíthető, de a közeli fotókhoz is létezik megfelelő makró objektív. A vízi sportok és a búvárkodás szerelmesei számára a Canon 40 méteres mélységig védelmet nyújtó vízálló tokot is kínál a géphez, amely párásodás-gátló objektívablakkal és derítő lappal készül.

Nyomtatás számítógép nélkül

Fotó-minőségű képek kinyomtatásához már sincs szükség számítógépre: a PowerShot A80 egy USB-kábelen keresztül bármilyen PictBridge kompatibilis fotónyomtatóval képes együttműködni, függetlenül annak gyártójától. A fényképezőgép ezen kívül kompatibilis a Canon saját Direct Print és Bubble Jet Direct szabványokkal. A Canon nyomtatókra való közvetlen nyomtatásnál a fényképezőgép automatikusan kiválasztja a használt protokollt az optimális sebesség és minőség eléréséhez.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés