Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IHM az innovációért

Laptop

Az IHM az innovációért

Az IHM – megalakulása óta – összesen 4,26 milliárd Ft-ot fordított a kutatás-fejlesztési feladatok finanszírozására.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a szakmai kompetenciájába tartozó területeken együttműködési megállapodások keretében, valamint kutatás-fejlesztési pályázatok kiírásával támogatja a tudományos területeket.

I. Együttműködési megállapodások

Az IHM a Magyar Tudományos Akadémiával, az Oktatási Minisztériummal és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást.

Az MTA-val kötött együttműködési megállapodás keretében – azon túl, hogy a két intézmény biztosította egymást az általános együttműködés körülményeiről – támogatási szerződések megkötésére is sor került. A támogatási szerződés keretében az IHM vállalta, hogy támogatja a társadalomtudományok és a természettudományok legkülönbözőbb területein folyó kutató munkák informatikai vonatkozásait. Tíz projekt – illetve tíz Akadémiai intézet – kapott különböző mértékű támogatást. A támogatás mértéke 2003-ban összesen 300 millió Ft.

Az Oktatási Minisztériummal kötött együttműködési megállapodás – amely még 2002-ben született meg – a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program tevékenységének és fejlesztésének közös finanszírozására irányul. Az IHM tudatában van a NIIF kiemelkedően fontos szerepének a tudományos élet területén, különös figyelemmel a nemzetközi tudományos világgal fenntartott kapcsolatokra. Elismeri a NIIF Programnak a folyamatos megújulás és tovább-fejlődés utáni vitathatatlan igényét, és ennek szükségességét.
Ebből a meggondolásból kiindulva, a közös finanszírozás jegyében az IHM 2002-ben 1.350 millió Ft-tal, 2003-ban 500 millió Ft-tal támogatta, illetve támogatja a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Programot.

Az NIIF a magyarországi kutatói hálózat fejlesztésének és működtetésének programja, mely a teljes magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúrát, valamint erre épülő kommunikációs, információs és kooperációs szolgáltatásokat, élvonalbeli alkalmazási környezetet és tartalom-generálási illetve tartalom-elérési hátteret. A támogatás elsősorban a technikai elemek fejlesztését, új technológiák bevezetését, és ezeken keresztül a szolgáltatások javítását szolgálja.

Közismert, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a hazai felsőoktatás – hatalmas szellemi tőkével rendelkező – meghatározó intézménye. Oktatási tevékenységén túl kiemelkedő szerepet játszik a kutatás-fejlesztés, valamint a kutatási eredmények innovációja területén is. A BME és az IHM között létrejött együttműködési megállapodás ennek a szellemi tőkének a hasznosítására irányul a tudásalapú információs társadalom kialakítása területén. Az együttműködési megállapodás keretében két támogatási szerződés megkötésére került sor.

Az egyik, – a BME Informatikai Központjával kötött – támogatási szerződés az állam- és közigazgatás hatékonyságát növelő, a szolgáltató közigazgatás kialakítását célzó kutatások támogatását szolgálja, melynek mértéke 150 millió Ft.

A másik – a BME Információs Társadalom- és Trendkutató Központtal kötött – támogatási szerződés az információs társadalom szakkönyvtárának létrehozását, valamint a BME gesztorálásával kialakításra kerülő, az információs társadalom tudományszervezési és tudománynépszerűsítési feladataival foglalkozó oktató-kutató hálózat (Információs Társadalom Oktató- és Kutató Csoportok, ITOK) ez évi fejlesztéseit támogatja. Mértéke 150 millió Ft.

A két támogatási szerződés keretében az IHM a BME e két kutatását összesen 300 millió Ft-tal támogatja 2003-ban.

II. Kutatás-fejlesztési pályázatok

Az IHM 2002. novemberében K+F pályázatot írt ki, melynek fő témakörei az alábbiak voltak:

  • a fiatalok részvétele az információ társadalomban
  • önszerveződő közösségek a hálózaton
  • magyar tartalom az Interneten
  • a segítő háló (fogyatékkal élők esélyeinek javítása)
  • biztonság, bizalom

A minisztérium eredetileg 400 millió Ft-ot szánt a pályázatra, de a nem várt mértékű érdeklődés miatt ezt az összeget végül 860 millió Ft-ra növelte annak érdekében, hogy a legszínvonalasabbnak ítélt 74 pályázat támogatást kaphasson.

Az előzőhöz hasonló K+F pályázat kiírására ez évben is sor kerül, a pályázat elő van készítve, megjelenése a napokban várható. Ez évben a Minisztérium 400 millió Ft-ot fordít erre a témára.

Még egy további speciális K+F pályázat áll előkészítés alatt, melynek témája a fogyatékkal élők esélyének javítását szolgáló fejlesztések támogatása lesz. A támogatás tervezett összege 150 millió Ft.

Az IHM várhatóan néhány héten belül kiírja „A szélessávú Internet-terjedést elősegítő innovatív, technológia intenzív infrastruktúra fejlesztések és szolgáltatói modellek támogatása” című pályázati felhívását is. Ennek a 400 millió forint keretösszegű pályázatnak az a célja, hogy olyan üzletileg életképes, mintaértékű, innovatív megoldásokat alkalmazó és technológia intenzív infrastruktúra-fejlesztéseket és szolgáltatási modelleket támogasson, amelyek eredményeként a lakossági szélessávú Internet-penetráció olyan településeken is növekedhessen, ahol az infrastruktúra-fejlesztésnek jelenleg üzleti vagy technológiai korlátjai vannak.

A fentiekből megállapítható, hogy az IHM a megalakulása óta eltelt időszaktól ez év végéig, tehát 2002. második félévében és 2003-ban összesen 4,26 milliárd Ft-ot fordít a kutatás-fejlesztési feladatok finanszírozására.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés