Connect with us

technokrata

Canon EOS 300D – 6 megapixeles digitális tükörreflexes fényképezőgép

Laptop

Canon EOS 300D – 6 megapixeles digitális tükörreflexes fényképezőgép

A Canon bemutatta EOS 300D névre keresztelt 6,3 megapixeles tükörreflexes fényképezőgépét.

„A Canon a digitális tükörreflexes fényképezőgépek szegmensében 400-500%-os növekedést vár a 2003. évben az értékesített gépek mennyiségét tekintve.” – mondta Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Európa fogyasztói termékek üzletágának vezetője – „Az EOS 300D-nek stratégia szerepe lesz ebben a növekedésben. A minőségi digitális fényképezőgépek iránti fokozódó igény és érdeklődés esetén az árak radikális csökkentésével a Canon elsődleges szándéka, hogy nagyteljesítményű digitális EOS technológiát adjon minden fogyasztó kezébe.”

Az EOS 300D már ismert és elismert nagyteljesítményű digitális technológiák (hétpontos nagysebességű prediktív automatikus élességállítás, másodpercenként 2,5 kép készítése, 35 zónás fénymérés és DIGIC processzor) elegyét ötvözi. A Canon az EOS 300D-t az AE1-es típusú analóg fényképezőgép 1976-os bejelentése óta a legjelentősebb fogyasztói tükörreflexes fényképezőgépnek tekinti, amely újabb mérföldkövet jelent a fényképezőgép-gyártás történetében. Az AE1-es típus annakidején forradalmat indított el a tükörreflexes fényképezőgépek területén azáltal, hogy a világ első beépített mikro-komputert tartalmazó fényképezőgépe volt. Hasonlóképpen a Canon úgy véli, hogy az EOS 300D jelenti majd a történelemben azt a pontot, amikor a tükörreflexes fényképezőgép-piac véglegesen átváltott a digitális technológiára.

Az EOS 300D által felvonultatott csúcstechnológiák között első helyen áll a lencserendszer és a digitális szenzor. A digitálisra váltani szándékozó, jelenleg filmes EOS gépeket használó fogyasztók megelégedéssel tapasztalhatják majd, hogy az EOS 300D kompatíbilis minden jól ismert Canon EF objektívvel, amelyeknek jelenleg több mint 60 típusa van forgalomban.

Az APS-C méretű szenzor a 35 mm-es film formátumhoz képes 1,6-szoros nagyítást eredményez. Annak érdekében, hogy a 35 mm-es filmes EOS gépeknél oly népszerű 28-90 mm-es zoom-tartománnyal egyenértékű objektívet biztosítson az EOS 300D használói számára is, a Canon kifejlesztette a speciális nagy látószögű EF-S 18-55 f/3.5-5.6 típusú objektívet. Ez az objektív kihasználva az eddigieknél vékonyabb, rendkívül kompakt méretű szenzor előnyét egy „Short Back Focus System” elnevezésű rendszer segítségével lehetővé teszi azt, hogy az objektív sokkal közelebb helyezkedjen el a szenzorhoz, mint az eddigi típusoknál. Mindez kiváló minőségű fényképeket illetve egy rendkívül könnyű, kisméretű objektívet eredményez.

A 6,3 megapixeles CMOS szenzor gyakorlatilag megegyezik az EOS 10D fényképezőgépben található szenzorral. A könnyen kiválasztható ISO 100, 200, 400, 800 és 1600-as érzékenység az eddig filmet használók számára olyan film-érzékenységi választékot biztosít, amellyel valóban kényelmesen fényképezhetnek bármilyen fényviszonyok között is.

Nyomtatás közvetlenül a kameráról

Az EOS 300D támogatja a gyártó-független PictBridge szabványt már a bejelentésekor is. Laboratóriumi minőségű fénykép-nyomatok készíthetők ennek segítségével, akár számítógép közbeiktatása nélkül is, standard USB kábellel közvetlenül csatlakoztatva az EOS 300D-t bármely kompatíbilis fotó-nyomtatóhoz. 1,8”-as LCD-je segítséget nyújt a nyomtatni kívánt fotók és a nyomtatási beállítások kiválasztásában is.

Gyors kép-előhívás kiváló eredményekkel

A filmes időkben a képalkotás, kép-előhívás folyamata a film-gyártó cégek és filmes laboratóriumok feladata volt. A digitális korszakban a kép-előhívás kritikus szerepét a fényképezőgép vállalja át.

A DIGIC processzor rendkívül komplex algoritmusok lefuttatására képes annak érdekében, hogy olyan kényes folyamatokat is kezelni tudjon, mint a fehéregyensúly állítása vagy a színtér kialakítása. Mindez kiváló minőségű képeket eredményez, anélkül, hogy a gyártó kompromisszumra kényszerült volna a fényképezőgép tervezésénél. „Egy jól sikerült digitális fénykép nem csak minőségi nyersanyagot, de minőségi kép-előhívást is igényel.” – mondta Komatsuzaki – „A csúcsminőségű objektív és szenzor valóban a legjobb nyersanyagot biztosítja a képalkotáshoz. Az EOS 300D valódi előnyét és értékét azonban az a folyamat képezi, amely során a DIGIC processzor kezeli ezeket a nyersanyagokat.”

Nagy területű, gyors élességállítás

A 7 választható élességállítási pont olyan rendkívül nagy területű AF zónát eredményez, amely csak a fejlett tükörreflexes gépeknél elérhető. Az élességállítási módok között megtalálható az egyképes automata élességállítás mód (One-Shot AF – a gyors és akkurátus egy felvételes fényképezéshez), illetve az AI AF mód is, amely képes arra, hogy automatikusan követőmódra (AI servo AF) váltson a mozgó célpontok folyamatos követéséhez, ami a sport témájú felvételek esetén alapkövetelmény. A kézi élességállítás mód (MF) a lencsén választható.

Az EOS 300D 35 zónás TTL fénymérést tesz lehetővé, gyakorlatilag lefedve a kép teljes területét. A háromféle mérési mód (kiértékelő, szelektív és középre súlyozott) kiegyensúlyozott expozíciót biztosít minden körülmények között. A minőségi tükörreflexes fényképezőgépek által megkövetelt kézi és automata fényképezési módok teljes skálájának a felvonultatásával az EOS 300D olyan speciális, úgynevezett Programmed Image Control (előre programozott, kép-ellenőrző) fényképezési módokat is lehetővé tesz, mint a Night Portrait (éjszakai portré), Sports (sport), Close-up (közeli felvételek), Landscape (tájkép), Portrait (portré) és Flash Off (vaku kikapcsolva). A beépített automatikus vaku majdnem 90 mm magasan emelkedik ki az optikai tengely felett, jelentősen csökkentve ez által a vörös-szem effektus kialakulását vakus fényképek esetén.

Adaptálható a fényképezés körülményeihez

Az EOS 300D-t úgy tervezték, hogy bármely fényképezési körülményhez könnyen alkalmazkodhasson és kiváló teljesítményt nyújtson. A fényképezőgép zársebességi tartománya 1/4000-30 mp közötti, illetve külső vakuszinkront biztosít 1/200 mp zársebességnél. A képek rögzítése párhuzamosan RAW és JPEG (middle/fine) formátumban is lehetséges, a fényképezőgép támogatja a 2 GB-os és nagyobb méretű CompactFlash memóriakártyák (Type I és II is) használatát. Opcionális lehetőség a kábeles vagy infravörös drót nélküli távirányítás. A standard sRGB szintért RGB opcióval egészítették ki. A fényképezőgép hét automatikus fehéregyensúly állítási móddal rendelkezik (például a felhős, izzó, neon megvilágítás stb. alatti fehéregyensúly állítás), illetve választható a kézi fehéregyensúly állítás is, valamint a +/- 3 léptetéses fehéregyensúly sorozat (White Balance Bracketing – WB-BKT).

Kiegészítő-tartozékok, szoftverek

Az EOS 300D alapkiépítésben is akkumulátorral, töltővel, USB kábellel, videó kábellel, széles, csúszásgátlóval ellátott pánttal kapható. Az EOS 300D-vel együtt egy teljes szoftvercsomag birtokosa is lesz a vásárló, amely a fényképek számítógépre való átjátszásához, a file-ok kezeléséhez és nyomtatásához, a RAW formátumú képek elő-nézetéhez és konvertálásához nyújt segítséget. A szoftverek között a rendkívül hasznos PhotoStich program is megtalálható, amely segítségével impozáns panoráma-felvételek állíthatók össze.

Az EOS 300D digitális tükörreflexes fényképezőgép várhatóan novembertől lesz kapható Magyarországon. Az EOS 300D várható ára:
– EOS 300D váz alaptartozékokkal 339.990 forint
– EOS 300D váz alaptartozékokkal + EF-S 18-55 f/3.5-5.6 objektív 369.990 forintSzólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák